Ambrozia, planta toxică care provoacă alergii fatale: Cum se manifestă și cum se poate trata alergia

Paul Voicu - Primar 2020

Ambrozia, planta toxică care provoacă alergii fatale

Ambrozia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice. Confundată frecvent cu pelinul, ambrozia este o plantă toxică ce poate fi un real pericol pentru persoanele alergice.

În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele (cu excepţia zonei dealurilor înalte şi a zonei montane), planta preferând solurile nisipoase, mai puţin fertile, uşor alcaline.

ELIT

Creşte spontan pe terenurile lăsate pârloagă, în principal de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute, dar şi în grădini şi parcuri neîngrijite pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, în culturile de cereale şi de florea-soarelui, producând pagube semnificative de recoltă.

Este rezistentă la secetă şi arşiţă, fapt ce a determinat ca în ultimii ani secetoşi buruiana să aibe condiţii favorabile să se dezvolte foarte rapid şi să cuprindă areale întregi.

Mihail David - 2020

Perioada de vegetaţie se încheie odată cu primele brume şi îngheţuri din luna decembrie. Buruiana ambrozia produce mari cantităţi de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcţie de condiţiile pedoclimatice şi se încheie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanţe foarte mari, cu precădere în verile secetoase.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Cum devine o persoană sensibilă la polenul de ambrozia ?

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conţine multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentraţie de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacţie alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăuncioare polen/m3.

În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puţin 4-5 ani. Sunt cazuri când, vârsta de apariţie a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar şi copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia.

Se evidenţiază astfel gravitatea extremă generată de alergia la ambrozia, care afectează sănătatea unei largi categorii populaţionale, care include şi copii cu vârsta de sub 1 an.

Cum se manifestă alergia la ambrozia

Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită şi astm, dar pot apărea şi simptome cutanate, inclusiv urticarie şi angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din şocul anafilactic.

Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing (respiraţie şuierătoare).

Simptomele cutanate includ leziuni de urticarie, care sunt papule pruriginoase, şi edem dureros al ţesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală, şi extremităţile.

Şocul anafilactic este cea mai severă formă de reacţie alergică, cu debut brusc, neaşteptat, şi tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucţia căilor aeriene şi colaps vascular ireversibil. Şocul anafilactic reprezintă o urgenţă medicală.

Cum se poate trata alergia la ambrozia

Abordarea terapeutică este complexă şi trebuie să includă: Evitarea expunerii la polen, care poate ameliora simptomele rinoconjunctivitei alergice. Expunerea la polen poate fi redusă prin utilizarea aparatelor de aer condiţionat cu filtre, prin închiderea ferestrelor în timpul zilei şi prin diminuarea timpului petrecut în aer liber în cursul sezonului polinic.

Tratamentul simptomatic al rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozia, care este stabilit de medicul alergolog.

Cum poate fi combătută/distrusă ambrozia

În majoritatea cazurilor buruiana este răspândită şi ocupă spaţii/vetre compacte. Ca urmare, cele mai bune rezultate se pot obţine prin cosirea manuală a acestor vetre sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor şi pemarginea parcelelor.

Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafaţa solului în vederea distrugerii tuturor ramificaţiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principalăiarrestul ramificaţiilorse dezvoltă,înfloresc şi produc încontinuarepolen. Serecomandă cositul repetatde 2-3 ori pe an.

Legea care combate ambrozia

Potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, responsabilitatea identificării terenurilor infestate cu buruiana ambrozia revine autorităţilor administraţiei publice locale (primăriilor comunale, orăşeneşti şi municipale) care trebuie să verifice anual terenurile de pe raza administrativ-teritorială a acestora, să identifice proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, precum şi beneficiarii lucrărilor de construcţii unde au fost identificate focare de infestare şi să îi someze în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până la data de 30 iunie a fiecărui an. Verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu specii de buruieni aparţinând genului ambrosia se va declanşa primăvara după răsărirea acestei specii.

Potrivit prevederilor art. 5 din Legea nr. 62/2018 şi ale art. 4 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 707/2018, verificarea şi constatarea nerespectării obligaţiilor de combatere a buruienii ambrozia, precum şi aplicarea sancţiunilor se face de către o Comisie mixtă constituită prin ordin al prefectului.

Sursa: adevarul.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

raul 20 septembrie 2019 at 12:11

Daca mergi in primarie si intrebi pe vreun organ de conducere de acolo cum arata ambrosia habar n-au. Sunt in stare sa o creasca in fata casei. E plin pe toate terenurile virane. Doar ne plangem ca nu avem bani la buget dar nici nu facem nimic in acest sens . Daca i-ar amenda pe toti cei care au terenurile lasate pirloaga ar aduna ceva bani dar nu, e mai usor sa stai si sa te plangi.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...