Actualitate
Ambasadorul Austriei, Doctor Honoris Causa al Universităţii „1 Decembrie 1918”
Vineri, 18 noiembrie, la ora 10.00, în Amfiteatrul A9 al Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, va avea loc ceremonia de decernare a titlului „Doctor Honoris Causa” Excelenţei Sale prof. dr. Michael Schwazinger, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Austriei în România şi în Republica Moldova, a anunţat conf. univ. dr. Diana Câmpan. Cu o remarcabilă pregătire filologică şi în diplomaţie, profund ataşat intereselor societăţii româneşti în context european, E.S. Michael Schwazinger are o carieră didactică şi diplomatică de excepţie în mai multe ţări ale lumii şi deţine un rol important în Ministerul Federal Austriac al Afacerilor Externe pentru UE. I-au fost atribuite, în semn de recunoaştere a valorii sale ştiinţifice şi culturale, Marea Decoraţie de Onoare pentru merite aduse Republicii Austria şi Crucea în grad de comandor a Ordinului de Merit al Republicii Lituania. (R.G.)

Actualitate
EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: SUBIECTELE la MATEMATICĂ au fost publicate
EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: SUBIECTELE la MATEMATICĂ au fost publicate
Evaluarea Națională 2022 pentru clasa a IV-a a continuat astăzi cu proba la Matematică. Cei care studiază într-una din limbile minorităților naționale vor da proba la limba maternă pe data de 19 mai 2022.
- Ieri, elevii au avut proba la Limba română
- Pentru proba de astăzi, Ministerul Educației a publicat subiectele la ora 15:00.
SUBIECTE MATEMATICĂ Evaluarea Națională 2022 pentru clasa a IV-a
CLICK PENTRU: SUBIECTE MATEMATICĂ Evaluarea Națională 2022 pentru clasa a IV-a, TEST 1
CLICK PENTRU: SUBIECTE MATEMATICĂ Evaluarea Națională 2022 pentru clasa a IV-a, TEST 2
În fiecare clasă, elevii vor fi așezați în bănci câte doi sau conform așezării lor obișnuite, conform Manualului de proceduri pentru Evaluările Naționale 2022 la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Distribuirea testelor se va face controlat, după cum urmează: Testul nr. 1, Testul nr. 2 ete., până când fiecare copil și-a primit testul pe care trebuie să lucreze, se arată în document.
CITEȘTE ȘI: EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: SUBIECTELE la Limba Română au fost publicate
Timpul de lucru pentru elevii de clasa IV-a este de 60 de minute.
La eventualele întrebări ale elevilor, li se sugerează să citească încă o dată cerințele cu atenție. Administratorul testului este rugat să noteze eventualele întrebări ale elevilor în raportul testării și să le reproducă în Raportul Administratorului de test.
Actualitate
FOTO| Screeningul cancerului de col uterin susţinut de autorităţile locale din judeţul Alba: „Au înţeles cât de importantă este implicarea lor”
FOTO| Screeningul cancerului de col uterin susţinut de autorităţile locale din judeţul Alba: „Au înţeles cât de importantă este implicarea lor”
Screeningul cancerului de col uterin susţinut de autorităţile locale din judeţul Alba. Echipa proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a participat la evenimentul de lansare a Caravanei de screening în judeţul Alba.
Citește și: 16-18 mai: Caravana mobilă pentru screeningul cancer de col uterin va ajunge zilele acestea în judeţul Alba. Programul caravanei
Evenimentul, care s-a desfăşurat în data de 17 mai 2022, la Casa de Cultură din Sebeş, a reunit la aceeaşi masă reprezentanţii autorităţilor locale din judeţul Alba, respectiv Dorin NISTOR – Primar municipiul Sebeș, Corneliu MUREŞAN – Subprefect Instituția Prefectului Judeţului Alba, Liliana NEGRUȚ – Director Executiv Direcţia Juridică şi Administraţie Publică Consiliul Judeţean Alba, Alexandru SINEA – director executiv Direcția de Sănătate Publică Alba, Dr. Voichița VARMAGA – Președinte Asociația Medicilor de Familie Asclepios Alba, Marin Ioan PETRUSE – primar comuna Pianu, Emilia Livia CÂNDEA – primar comuna Doștat, precum şi managerul proiectului Dr. Cosmina UZUN.
Reprezentanţii autorităţilor locale şi echipa proiectului s-au adresat femeilor prezente în număr mare la evenimentul de lansare a caravanei de screening şi le-au transmis un mesaj foarte important, acela că fiecare femeie trebuie să aibă grijă de sănătatea sa, fiind lucrul cel mai de preţ, precum şi importanţa testării şi a vizitelor regulate la medicul specialist.
“Conştientizarea importanţei derulării unui screening într-o societate şi implicarea autorităţilor locale, prin susţinerea acestor programe, este esenţială pentru reuşita unui astfel de proiect.
Autorităţile din judeţul Alba au înţeles cât de importantă este implicarea lor pentru ca un număr cat mai mare de femei să aibă acces la informaţii şi la servicii de prevenire a cancerului de col uterin. Această colaborare cu autoritățile din județul Alba este un prim pas în implementarea unui program național de screening al cancerului din fonduri nerambusabile cu coordonare exclusiv regională. Acum punem bazele viitoarelor strategii de creștere reală a accesului populației la servicii medicale preventive.
În spatele unui astfel de proiect este o muncă extraordinară, de la scrierea proiectului, până la implementarea lui, de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să se implice atât cât poate, pentru o informarea corectă și consecventă despre riscul cancerului de col uterin, despre importanța înțelegerii de către femei a cauzelor bolii, despre metodele de prevenire disponibile.
Astfel, adresez un apel către toate autorităţile locale din regiunea Centru, către medicii de familie, către marii angajatori, către preoţi de a sprijini acţiunile acestui proiect, prin încurajarea femeilor din grupul ţintă, şi în special din grupul vulnerabil, de a participa la testare, în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin”, a declarat Sef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.
Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
“Doresc să mulţumesc în mod special doamnei Dr. Olimpia CANDREA, Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii DSP Alba, pentru deschiderea de care a dat dovadă şi pentru susţinerea caravanei mobile pentru screeningul cancerului de col uterin în judeţul Alba. Mulțumesc, de asemenea, reprezentanților autorităților care au participat la această întalnire și care au manifestat un mare interes pentru acest proiect. De astăzi autoritățile din județul Alba sunt în echipa noastră de promovare a proiectului”, a declarat Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.
Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.
Manager Proiect
Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN
Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ
Expert IEC
Actualitate
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar în perioada 01 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028 pentru sectorul agricol și în industria alimentară: Precizări ITM Alba
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar în perioada 01 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028 pentru sectorul agricol și în industria alimentară: Precizări ITM Alba
In Monitorul Oficial al României nr.489/17.05.2022 a fost publicată Legea nr.135/13.05.2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Pe lângă o serie de facilități fiscale acordate angajatorilor precum și salariaților din aceste două sectoare de activitate ale economiei naționale potrivit reglementărilor cuprinse la art.I.-II. din acest act normativ, legiuitorul a statuat că incepând cu veniturile aferente lunii iunie 2022, prin derogare de la prevederile art.164 alin.1. din legea nr.53/2003-Codul Muncii,republicată, cu modificările și completările ulterioare, până la sfârșitul anului 2022 pentru sectorul agricol și in industria alimentară, salariul de bază minim brut pe țară garantat in plată va fi de minimum 3.000 lei lunar,fără a include indemnizatiile,sporurile și alte adausuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună,reprezentând în medie 17,928 lei/oră.
De asemenea în perioada 01 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028 pentru sectorul agricol și în industria alimentară, salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar,fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adausuri.
Nerespectarea acestor prevederi din art.III. din lege, constituie contravenție și se sancționează potrivit dispozițiilor art.260 alin.1.lit.”a” din Legea nr.53/2003 republicată, cu modificările și completările ulterioare și atrage anularea facilităților fiscale.
Ca atare, cu data de 01 iunie 2022 vor fi operate și transmise în Revisal ( registrul electronic de evidență a salariaților) modificările salariale intervenite prin efectul legii prin deciziile care vor fi emise de către angajatorii din sectorul agricol și industria alimentară, în termenul prevăzut de art.4.alin.3.din H.G.R.nr.905/2017 – (20 de zile).
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO| Sală de sport modernă într-o comună din Alba: Tribune cu 102 locuri, teren de baschet, tenis și volei cu suprafață de gardă aferentă fiecărui sport în parte
-
Actualitateacum 21 de ore
Amenzi drastice și până la 7 ani de închisoare pentru cei care ucid sau chinuie animale: Legea, publicată în Monitorul Oficial
-
Ştirea Taacum 6 ore
ȘTIREA TA| O mașină „tunată” scoate peri albi locuitorilor unei străzi din Alba Iulia: „Un derbedeu cu cotețul lui din o mie nouă sute toamna”
-
Actualitateacum 18 ore
Profesorii nu vor mai avea voie să dea meditații elevilor din clasele la care predau: Anunțul ministrului Educației
-
Ştirea zileiacum 16 ore
Sclavie într-o fermă din Alba, pentru 5 copii din Bihor: Ce au decis magistrații în cazul celui care i-a exploatat
-
Sportacum 18 ore
FOTO: CSU Alba Iulia – Unirea Alba Iulia 0-4 (0-1), la juniori A1 | Revanșă și finala cu Industria pe „Cetate”!
-
Actualitateacum 24 de ore
Putin nu i-a speriat: Suedia a semnat oficial cererea de aderare la NATO
-
Actualitateacum 23 de ore
Angajări MASIVE la stat: ANAF scoate la concurs sute de posturi, pentru prima dată din 2016
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Ionuț Zincă, sportivul CS Unirea Alba Iulia, pe primul loc la o importantă competiție de orientare. Sportivul reintră în lupta pentru medalii
-
Curier Județeanacum 19 ore
21 – 22 mai: Serbarea Narciselor de la Negrileasa 2022. PROGRAMUL evenimentelor
-
Actualitateacum 17 ore
Creștere de 5,2% a economiei României, în primele trei luni ale anului 2022. Datele INS
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Cum a rămas un vârstnic din Alba și bătut și cu banii luați după ce a primit în casă un tânăr „binevoitor”: 3 ani de pușcărie pentru „bunul samaritean”