Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Amânare în dosarul Batthyaneum: profesorul Buzogany Desideriu a cerut timp pentru formularea obiecțiilor la traducerea testamentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Curtea de Apel Alba Iulia a amânat pentru data de 13 septembrie 2017 judecarea dosarului în care Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia solicită anularea unei decizii prin care i s-a respins cererea de retrocedare a Bibliotecii Batthyaneum.

Amânarea a fost solicitată atât de reprezentantul Bibliotecii Naționale a României, cât și de profesorul Buzogany Desideriu, cel care a realizat traducerea testamenului lăsat de Episcopul Batthyány Ignác, în calitate de expert al instituției religioase.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Profesorul de la Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj Napoca a mai cerut un termen de câteva săptămâni pentru a putea prezenta punctul său de vedere cu privire la traducerea formulată de celălat expert  – prof. Aurel Pop (rectorul Universității din Cluj), propus de către reprezentanții Bibliotecii Naționale, administratorul Bibliotecii Batthyaneum. Curtea de Apel Alba Iulia a constatat la un termen anterior ”contradicții majore” între cele două traduceri și a solicitat fiecăruia dintre cei doi experți să exprime puncte de vedere în legătură cu traducerea celuilalt. Până în prezent, doar Aurel Pop a răspuns solicitării instanței de judecată. O altă ”restanță” cu privire la solicitările completului se referă la prezentarea de către Biblioteca Națională a unei copii după inventarul bunurilor mobile care au fost preluate de Statul Român de la Fundaţia Batthyaneum.

Arhiepiscopia Romano-Catolică solicită la Curtea de Apel Alba Iulia anularea unei decizii din noiembrie 2015 prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins cererea acesteia de retrocedare a Bibliotecii Batthyaneum, precum şi a bunurilor mobile, pe motiv că aceasta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra clădirii la data preluării acesteia de către statul român. Reprezentanţii Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia au depus la dosar o copie după testamentul contelui Ignatius Batthyany în limba latină, documentul fiind proba principală pe baza căreia instanţa va decide cu privire la proprietatea instituţiei din Alba Iulia, motiv pentru care s-au solicitat specialişti în limba latină care să îl traducă. Instanţa a mai cerut Bibliotecii Naţionale depunerea la dosar şi a unei copii după inventarul bunurilor mobile care au fost preluate de Statul Român de la Fundaţia Batthyaneum.

Biblioteca Naţională a României este actualul administrator al Bibliotecii Batthyaneum, atât în ceea ce priveşte clădirea cât şi colecţiile pe care le deţine. Disputa juridică dintre Statul Român şi Arhiepiscopia Romano-Catolică datează de 18 ani. În 1998, Guvernul de atunci emitea o ordonanţă de urgenţă prin care se aproba cererea de retrocedare a Bibliotecii Batthyaneum şi a Institutul Astrologic, formulată de către „comunitatea maghiară din România” pentru Episcopia Romano-Catolică. Deşi a devenit lege, ordonanţa respectivă nu a fost pusă niciodată în aplicare.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Ce categorie de pensionari nu primește banii înainte de Paște

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2024: Ce categorie de pensionari nu primește banii înainte de Paște Anul acesta, în luna mai, pensiile vor fi virate pe card în intervalul 2-3 mai. De data aceasta, pensionarii au primit banii mai devreme, dat fiind că Paștele cade în această perioadă și bugetarii sunt în concediu între 1 și 6 mai. Cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea