Rămâi conectat

Actualitate

Alte 8 BĂNCI sanționate de ANPC: Printre ele și cele două bănci ale Statului, Eximbank și CEC Bank. Ce amenzi au fost aplicate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alte 8 BĂNCI sanționate de ANPC: Printre ele și cele două bănci ale Statului, Eximbank și CEC Bank. Ce amenzi au fost aplicate

ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor) a verificat alţi opt operatori economici financiari bancari din România și a aplicat amenzi în valoare de 400.000 lei, a informat, joi 25 mai, instituția.

„În cadrul activității sale de supraveghere a pieței, ANPC a continuat seria de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valuta, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

S-au încheiat verificările la alți 8 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat și 75% dobândă.”, explică specialiștii ANPC.

Conform sursei citate, prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă.

„Așa cum am mai spus, acțiunea va continua. Încă opt bănci au fost sancționate pentru ceea ce Autoritatea noastră consideră un raport nedrept între acestea și consumatori. Așa cum am mai arătat, astăzi sunt situații dramatice în viața celor care la un moment dat și-au luat un credit.

Indiferent dacă pentru unii acestea sunt doar cifre statistice, pentru Autoritatea noastră aceștia sunt oameni. Povara financiară nu se poate ascunde după aparente justificări matematice. Dacă 1 + 1 este o operațiune foarte corectă, aceeași adunare poate să reprezinte un minus enorm în viața unor familii. Procentele aparent infime au în spate inclusiv vânzări ale creditelor neperformante către recuperatorii de creanțe. Dar și așa, cei „doar” 2 % reprezintă un număr însemnat de consumatori aflați în imposibilitatea de a-si plăti ratele și de a duce un trai decent.

Dacă pentru unii s-a calculat un grad de suportabilitate, fără a fi măcar chemați la un dialog, cred că este momentul ca întreaga situație să fie reevaluată. Mă cutremură să văd insensibilitatea celor care neagă astăzi realitatea”, a transmis Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Cele opt bănci sancționate de ANPC sunt:

– EXIM Bank

– Procredit Bank

– Intesa Sanpaolo

– Techventures Bank ( fosta Banca Comercială Feroviară)

– Libra Bank

– CEC Bank

– Garanti Bank

– Vista Bank

Astfel, pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv 8 amenzi în valoare de 400.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

„Aplicând această măsură, consumatatorii medii pot beneficia de egalitatea dintre părțile contractului, dar se și asigură echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacționare în cunoștință de cauză și de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înșelător.”, pprecizează ANPC.

Alte 11 bănci au fost sancționate

Recent, 11 bănci au fost amendate de ANPC pentru că „își trag” mai întâi dobânzile și abia apoi banii împrumutați, fiind obligate și să întocmească noi grafice de rambursare către clienți.

Cei 11 operatori economici sunt:

– ING Bank

– First Bank

– Credite Europe Bank

– OTP Bank

– Alpha Bank

– BancaTransilvania

– Raiffeisen Bank

– BCR

– Patria Bank

– Unicredit Bank

– BRD Groupe Societe Generale.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Zile libere 2023: Când vor beneficia românii de o nouă minivacanță anul acesta

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zile libere 2023: Când vor beneficia românii de o nouă minivacanță anul acesta

Pentru români tocmai s-a încheiat minivacanța de cinci zile de care au beneficiat de 1 Iunie și Rusalii. Având în vedere că 15 august va fi într-o zi de marți, cel mai probabil angajații în sistemul de stat vor primi liber și în ziua de 14 august pentru a se face punte între weekend și ziua Adormirii Maicii Domnului.

O altă minivacanță, de care vor putea beneficia angajații, va fi la finalul lunii noiembrie 2023. Anul acesta Sfântul Andrei va fi sărbătorit într-o zi de joi, iar următoarea zi, românii vor celebra Ziua Națională, prin urmare angajații se vor putea bucura de patru zile libere.

Următoarea minivacanță va fi în luna decembrie când românii sărbătoresc Nașterea Domnului. Anul acesta Crăciunul va fi în zilele de luni și marți, adică angajații vor putea beneficia de încă o minivacanță de patru zile.

Elit - Gustul Desăvârșit

În mod normal, în luna iunie ar trebui să se încheie anul școlar 2022-2023, iar elevii să intre în vacanța de vară. Ultima zi de școală ar trebui să fie 16 iunie.

Anul acesta, în contextul situației incerte provocată de actuala grevă a profesorilor care pare să nu ajungă la o finalitate, este foarte posibil ca anul școlar să fie prelungit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Plafonul pentru facturile la energie va fi scăzut de către Guvern. Subvențiile vor fi păstrate doar pentru persoanele fizice

Ziarul Unirea

Publicat

în

Plafonul pentru facturile la energie va fi scăzut de către Guvern. Subvențiile vor fi păstrate doar pentru persoanele fizice

Propunerea Uniunii Europene de anulare a subvențiilor la energie, necesare din cauza războiului din Ucraina, va fi ratificată de către Guvern, în etape.

Guvernul ia în calcul modificarea condițiilor de acordare a subvențiilor pentru facturile la energie, după recomandarea Comisiei Europene ca orice fel de ajutoare să fie întrerupte de statele membre, au declarat marți surse din coaliție.

Elit - Gustul Desăvârșit

Executivul ar dori să aplice o soluție de mijloc:

  • Plafonarea facturilor la energie să fie păstrată doar pentru persoanele fizice, urmând ca de măsură să nu mai beneficieze persoanele juridice
  • Limita de consum până la care se stabilește prețul plafonat să fie scăzută.

Comisia Europeană a declarat luni că va propune să nu se prelungească măsurile de urgenţă introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei.

Facturile românilor riscă să sară în aer. Comisia Europeană nu mai prelungeşte compensările la energie

Comisia Europeană a transmis luni că a decis să nu prelungească măsurile de urgenţă introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei, adăugând că aceste măsuri au contribuit la calmarea pieţelor europene de energie electrică.

La sfârşitul anului 2022, Uniunea Europeană, formată din 27 de state, se afla în mijlocul unei crize energetice acute, alimentate de invazia Ucrainei de către Rusia, statele membre investind apoi sute de miliarde de euro în reduceri de taxe, alocaţii şi subvenţii pentru a face faţă crizei.

”Comisia Europeană confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”, se arată într-un comunicat, reamintind că acestea includ măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul.

În ceea ce priveşte gazele, ţările Uniunii Europene au convenit la sfârşitul lunii martie să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%.

Comisia Europeană a adăugat că preţurile energiei electrice au scăzut acum la mai puţin de 80 EUR/MWh, iar preţurile gazelor nu numai că au scăzut, ci şi s-au stabilizat, în măsura în care creşterile preţurilor energiei electrice observate pe parcursul anului 2022 sunt considerate ”mai puţin probabil să apară iarna viitoare”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Comerțul cu amănuntul în aprilie 2023, mai slab decât luna precedentă. Datele INS

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comerțul cu amănuntul în aprilie 2023, mai slab decât luna precedentă. Datele INS

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a scăzut în aprilie 2023, comparativ cu luna martie 2023, ca serie brută cu 5,2%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 3,7%.

Faţă de luna aprilie 2022 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în luna aprilie 2023, a scăzut atât ca serie brută cu 1,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,5%.

Elit - Gustul Desăvârșit

În perioada 1.I-30.IV.2023 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de perioada 1.I-30.IV.2022 atât ca serie brută cu 3,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,1%, informează INS.

Aprilie 2023 comparativ cu martie 2023

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna aprilie 2023, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, pe ansamblu, cu 5,2%, datorită scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-6,8%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-6,1%) și la vânzările de produse nealimentare (-3,8%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut, pe ansamblu, în luna aprilie 2023, comparativ cu luna precedentă, cu 3,7%, datorită scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-6,4%), vânzările de produse nealimentare (-2,8%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-2,4%).

Aprilie 2023 comparativ cu aprilie 2022

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna aprilie 2023, comparativ cu luna aprilie 2022, a înregistrat o scădere, pe ansamblu, cu 1,6%, datorită scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-7,6%) şi la vânzările de produse nealimentare (-1,3%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 1,5%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2023, comparativ cu luna aprilie 2022, a înregistrat o scădere, pe ansamblu, cu 1,5%, datorită scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-5,1%) şi la vânzările de produse nealimentare (-0,3%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 1,1%.

Evoluţia preţului producţiei industriale în aprilie 2023

În luna aprilie 2023, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 3,5% faţă de luna martie 2023. În luna aprilie 2023, comparativ cu luna aprilie 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 11,6%, transmite Institutul Naţional de Statistică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare