Rămâi conectat

Actualitate

Alocații de stat pentru copii 2023: Dreptul la alocație va fi stabilit de la prima zi de viață a copilului

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alocații de stat pentru copii 2023: Dreptul la alocație va fi stabilit de la prima zi de viață a copilului

În cursul zilei de luni, Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, un proiect de lege al USR care prevede ca dreptul la alocația de stat pentru copii este stabilit de la prima de viață a copilului și nu începând cu următoarea lună, cum este la momentul actual.

O propunere legilativă inițiată de parlamentari USR vizează modificarea legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii în sensul stabilirii dreptului la alocaţie de stat începând cu prima zi de viaţă a copilului, şi nu începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, cum este în prezent.

„Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu prima zi de viaţă a copilului şi se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata alocaţiei de stat pentru copii se face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data depunerii cererii. Calculul alocaţiei de stat pentru copii va include, dacă este cazul, şi perioada dintre ziua naşterii copilului şi ultima zi a lunii respective, în cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul”, arată proiectul de lege adoptat de Senat.

Iniţiatorii proiectului precizează în expunerea de motive că „beneficiul direct şi imediat al unei asemenea modificări este creşterea veniturilor proaspeţilor părinţi cu o sumă de bani cu asistentă care este reprezentată de perioada dintre ziua naşterii şi ultima zi a lunii respective”.

„Interesul superior al copilului şi protecţia copiilor, menţionată cu titlul de principiu constituţional, legitimează interpretarea conform căreia orice copil are dreptul la alocaţia de stat pentru copii de la naştere şi nu există niciun motiv fundamental pentru care copilul născut trebuie să aştepte luna ulterioară naşterii pentru a beneficia de acest drept constituţional. Singurul motiv pentru care acest lucru se întâmplă este formularea art .6, alin. 4 care indică acest mecanism ori statul nu poate justifica lentoarea sa birocratică în detrimentul dreptului constituţional al copiilor”, mai indică sursa citată.

Iniţiativa legislativă urmează să fie votată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

În februarie au fost fost distribuite alocații pentru copii majorate. Dacă în ianuarie 2023, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani au primit alocație de stat în valoare de 243 de lei, iar în februarie, după majorare, alocația a avut valoarea de 256 de lei. Asta înseamnă o creştere de 13 lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noi medicamente gratuite și compensate pentru români, de la 1 mai: Lista completă a tratamentelor care vor fi decontate de CNAS

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noi medicamente gratuite și compensate pentru români, de la 1 mai: Lista completă a tratamentelor care vor fi decontate de CNAS Ministerul Sănătății a anunțat pe data de 23 aprilie că vor fi introduse medicamente gratuite și compensate pentru mai multe categorii de pacienți. Prin intermediul unei hotărâri de la Guvernul României, de la data […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea