Rămâi conectat

Politică Administrație

Alexandru Pereș: ”Noul Cod Silvic – Suspiciuni și controverse pe un sector sensibil al României!”

Publicat

în

Puțini sunt cei care s-au lăsat amăgiți de zâmbetul resemnat cu care Victor-Viorel Ponta și-a recunoscut înfrângerea în seara zilei de 16 noiembrie 2014, când noul președinte al României a devenit Klaus W. Iohannis. În pofida atitudinii sale publice spășite, premierul unui Guvern „reșapat zdravăn” de DNA, de Parchetul General și A.N.I., a continuat să uzeze de obișnuitele sale lovituri sub centură în lupta politică.

Mai nou inclusiv împotriva Președintelui Iohannis, față de care, oficial, a adoptat aceeași poziție de „pisicuț” cu care îl obișnuise, în particular, pe Traian Băsescu. Nici vorbă de vreun armistițiu îndelungat sau pace între cele două mari blocuri politice – PNL și PSD, oricât de dorite sunt acestea de opinia publică. Noua Lege a Codului Silvic votată în Parlament și trimisă la promulgare a constituit pentru Victor Ponta un pretext excelent pentru deschiderea ostilităților împotriva celui care fusese net preferat de români pentru scaunul de la Cotroceni.

Câteva ambiguități semnificative ale noului Cod Silvic l-au determinat pe Președintele României să reîntoarcă legea pentru reexaminare, la Parlament, obligație perfect constituțională în astfel de cazuri, ceea ce a oferit PSD prilejul să reacționeze vehement, vocal, uzând de toate mijloacele publice și politice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evident, Victor-Viorel Ponta s-a străduit să rămână în umbră pentru a nu „deranja” relația cu Președinția, trimițând-o la atac pe „Fă, Doina!” (doamna Doina Adriana Pană), cea plimbată cu barca la inundațiile din Teleorman pe cand era ministrul Apelor și Pădurilor. Este dreptul oricărui om politic să exprime o opinie despre orice, dar devenita-celebră „Fă, Doina!” și-a permis, credem la ordin, să insinueze murdar că Președintele a avut un interes personal când a trimis legea spre reexaminare, acuzând voalat unele relații de prietenie din Austria, țara de unde provine unul din marii investitori din industria lemnului, S.C. Holzindustrie Schweighofer.

De altfel și Ambasadorul Austriei în România a solicitat Președinției revederea respectivului act legislativ, date fiind implicațiile în activitatea unui investitor important din țara sa. Nimic anormal pentru un ambasador (și ar fi bine ca și ambasadorii României să procedeze la fel), rostul acestuia fiind, printre altele, și acela de a încerca să susțină afacerile țării pe care o reprezintă.

Deputatul PSD, fost ministru efemer ,,Fă, Doina”, mânat de PSD și de Victor-Viorel Ponta, începe un asalt intempestiv la Președinte, străduindu-se să-i demoleze credibilitatea prin explicații stupide, dar și populiste. Ca întotdeauna, intervin ONG-urile și asociațiile autohtone de mediu, asociațiile proprietarilor de păduri, iar pe fundal, încă în umbră, ROMSILVA și alți responsabili guvernamentali. Atac total la președinte!

Susținătorii legii votate în Parlament ignoră însă cu bună-știință că președintele, devenit mediator, are obligația de a asculta toate părțile aflate într-un anumit conflict iar o lege, odată promulgată, nu trebuie să conțină nicio urmă de suspiciune și partizanat. Constituția chiar permite și obligă la o rezolvare transparentă și clarificatoare. Procedura este necesară mai ales când legislația națională este la limita de coliziune cu prevederile U.E., ceea ce ar putea aduce României sancțiuni din partea Comisiei Europene și chiar oprirea unor finanțări comunitare. De altfel și Consiliul Concurenței a atenționat că anumite articole din lege pot fi speculate că reprezintă ajutor de stat, incompatibil cu economia de piață, lucru trecut însă cu vederea de tabăra PSD-istă.

Este însă și un mare adevăr în această bătălie!

În România pădurile au fost tăiate sălbatic, cu iresponsabilitate, și mare grabă, iar efectele se văd: munți cheliți, inundații și alunecări de teren în fiecare an, export masiv de lemn brut sau cherestea (produs cu valoare adăugată scăzută), într-un cuvânt, haos total! De asemenea, lipsa unui program eficient de replantare a suprafețelor defrișate (se raportează replantarea a maxim 20-25.000 hectare anual, în timp ce defrișările sunt de patru-cinci ori mai mari) este de natură a-i îngrijora nu doar pe români, ci chiar și Uniunea Europeană.

Semnalele venite după controlul Curții de Conturi cu privire la dezastrul din sectorul forestier din perioada 1990-2012 au fost trecute cu vederea, deși pagubele sunt de mai multe miliarde de Euro!

Nici viitorul nu este mai optimist, chiar dacă avem un nou Cod Silvic. Adevărata problemă este alta. Guvernul Ponta, și trebuie să admit că neimplicarea este moștenită, se dovedește incapabil să gândească o strategie privind sprijinirea investitorilor autohtoni astfel încât să poată concura cu succes, la licitații, marile societăți străine, care au acaparat cu ușurință, încă de la începutul anilor ’90 aproape întreaga piață a lemnului. Ca de altfel, incapabil a se îngriji de strategii legate de dezvoltarea durabilă a mediului în condiții de sustenabilitate unanim acceptate, fapt care ulterior poate duce și la o adevărată dezvoltare economică.

Senator PNL de Alba, Alexandru Pereş


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Publicat

în

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Premierul Nicolae Ciucă anunță memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investiții și locuri de muncă: Ce lucrări vor fi finanțate

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciuca anunța memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investitii și locuri de munca: Ce lucrări vor fi finanțate

Premierul Nicolae Ciucă se ține de cuvânt. Azi, domnia sa a informat că guvernul a aprobat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul societății din Apuseni.

Suma rezultă din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Guvernul a acordat această derogare în cazul Cuprumim, urmare a vizitei premierului Nicolae Ciucă în Apuseni, ocazie cu care managementul companiei, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, au insistat pe nevoia de retehnologizare, ceea ce înseamnă locuri de muncă noi și creșterea producției. În cazul altor companii cu capital de stat, 90% din profit a fost direcționat spre bugetul de stat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din acești bani vor fi finanțate: lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Ing. Tiberiu Rațiu, director general CupruMin


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD-UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Publicat

în

Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD- UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Guvernul PNL-PSD-UDMR își demonstrează tot mai mult incompetența, iar activitatea dezastruoasă a Coaliției Sărăciei riscă să coste România miliarde de euro, bani europeni.

Cea mai nouă „performanță” a Executivului condus de generalul Ciucă este RATAREA primei tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență. Comisia Europeană a anunțat oficial că prima cerere de plată, depusă de România pentru PNRR, în valoare de 2,6 miliarde de euro, NU VA FI APROBATĂ, iar evaluarea a fost prelungită până în luna septembrie. Guvernul spera ca această primă transă să intre până la finalul lunii iulie, ceea ce ar fi fost o gură de oxigen pentru economia românească aflată în criză.

Cu alte cuvinte, Guvernul PNL-PSD-UDMR dă încă o dovadă de amatorism și delăsare, pentru că nu își îndeplinește jaloanele impuse pentru prima tranșă de fonduri europene. Situația este îngrijorătoare, deoarece aceste jaloane erau cele mai simple impuse în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar, dacă PNL și PSD s-au încurcat la acestea, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Anul acesta, din PNRR, România ar fi putut primi în jur de 10 miliarde de euro, bani care ar fi putut intra în investiții, în condițiile în care economia țării e sufocată de deficitul bugetar și de inflație.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că această amânare vine la solicitarea Guvernului României și nu a Comisiei Europene, pentru că în regulament nu există posibilitatea ca Bruxelles-ul să ceară o asemenea amânare. E mai mult decât o dovadă că Guvernul nu și-a făcut treaba și România riscă să piardă o mare parte din banii alocați ca stat membru pentru redresare și reziliență. Această amânare pune în pericol și cea de-a doua cerere de plată pe care, potrivit regulamentului, România o poate depune în decursul acestui an.

Ce face în acest timp Guvernul PNL-PSD-UDMR? Cum îi stă bine unui guvern mafiot, pregătește un nou tun din banii publici. După ce a crescut taxele, e timpul să sifoneze noii bani care se adună la buget.

Guvernul Ciucă a aprobat recent o nouă schemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pe care îi vor aloca către 30 de firme. Acești bani nu provin din surse externe, de la Uniunea Europeană, ci sunt 100% din taxele și impozitele românilor. Probabil că, în culisele celor trei partide politice, au fost și alese deja cele 30 de firme norocoase, care vor primi ajutorul de stat. Vor fi, ca de fiecare dată, firmele băieților deștepți, înșurubați politic și care cotizează la pușculițele de partid.

Beniamin Todosiu

Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare