Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Alexandru Pereș: ”Competiția dintre PNL și PC continuă și în Alba, dar din cu totul alte motive”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cine a făcut mai mult bine fermierilor, crescători de ovine sau bovine, care au ”uitat” poate să achite statului, datoriile, taxele și impozitele (cât ar fi fost ele de mari sau mici), dar nu au ”uitat” să-și încaseze subvențiile de la APIA pentru creșterea animalelor!?

Controalele Curții de Conturi au găsit în culpă 9.700 de beneficiari, crescători de animale. Este adevărat însă , că au existat și greșeli de interpretare din partea Curții de Conturi, nu exagerate, dar au existat. A fost însă un semnal clar că necunoașterea legii nu este o scuză, iar banii de subvenții de la bugetul de stat sau din fondurile UE nu sunt destinați decât celor care respectă regulile impuse prin legislația națională și europeană.

Este bine însă că s-a găsit o soluție de rezolvare și nu neapărat prin justiție, cum  recomandau unii responsabili politici ai momentului, ci prin dialog cu Comisia Europeană și o procedură legislativă necesare pentru stingerea litigiilor și pentru ca România să nu intre în procedura de infrigement, respectiv suma de 26.877.000 RON și să nu fie considerată ca ”ajutor de stat” de către Comisia Europeană.Încet-încet, guvernanții români prind curaj și ințiativă de dialog cu birocrații Uniunii Europene, fapt care este îmbucurător!

Acum – nu este îmbucurător deloc – faptul că și pe plan local două partide, componente ale USL (?) respectiv PNL și PC, își dispută reușita acțiunii descrise mai sus, cu ”laude și osanale”. Este dizgrațios modul slugarnic de a peria niște responsabili pentru o acțiune care are și o mică tentă electorală. Oare cine va centraliza la nivelul județului cele 500 – 1000 de voturi ale fermierilor, crescători de animale, prinși cu ”mâța-n sac” și scăpați de plată? PNL-ul sau PC-ul?

Și pentru că am fost unul din cei care am participat ”fizic și vocal” la dezbaterile mai vechi sau mai recente pe acest subiect, consider că ar trebui spuse câteva lucruri:

– nu doar în județul Alba s-a produs acest ”fenomen”! la nivel național sunt aproximativ 9700 cazuri!
– ”iertăciunea” este valabilă pentru toți fermierii, crescători de animale, din țară care nu au cunoscut legislația!
– problema finanțării s-a rezolvat din bugetul de stat pe 2014! Deci plătim noi, toți românii!
– discuțiile cu Comisia Europeană s-au desfășurat între reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și responsabilii europeni, ajutați și coordonați de comisarul european pentru agricultură, dl. Dacian Cioloș!
– restul ”persoanelor locale amintite” în cele două articole din presa locală sunt prezențe colaterale, fără importanță în decizie!

De altfel, presa locală mai sesizează o situație în zona ajutoarelor sociale și a indemnizațiilor de creștere a copilului, care ar putea provoca pe viitor probleme asemănătoare, și anume: ”statul ar putea suspenda dreptul de ajutor social, alocația pentru susținerea familiei sau indemnizația pentru creșterea copilului, pentru cei care nu își achită obligațiunile financiare!

Dacă beneficiarii acestor ajutoare sociale nu își plătesc taxele și impozitele până la 31 martie a fiecărui an, dreptul de plată ar putea fi suspendat pe o perioadă de 5 luni” (n.r. Unirea)

Cred că acum, la început de an,  ar trebui ca USL sau USD să-și concentreze atenția pe asemenea situații care vor mai apărea! Să nu ne trezim cu – românii mult mai săraci pe zi ce trece, cu mame și copii, lipsiți de ajutor – următorii ”vinovați” de necunoașterea Legii 166/2012 care reglementează acordarea de beneficii de asistență socială.

Sper totuși ca acest lucru, mult mai dureros, să nu se întâmple!

Alexandru PEREȘ, senator PDL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Almașu Mare: Gheorghe Hendrea – Împreună pentru un viitor mai bun!

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Almașu Mare: Gheorghe Hendrea – Împreună pentru un viitor mai bun! În cadrul Adunării Generale, membrii filialei USR Almașu Mare l-au votat pe Gheorghe Hendrea, candidat în cursa pentru primărie. Prin votul lor, au îmbrățișat viziunea unui lider capabil să clădească un viitor solid, pentru întreaga comunitate. Citește și: Comunicat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea