Rămâi conectat

Actualitate

(VIDEO) ALEA Alba: Campania ”Comunități eficiente” în România – rezultate și perspective

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vineri, 10 mai a.c., a avut loc la sediul Direcției Programe din cadrul Primăriei Alba Iulia evenimentul de premiere a câștigătorilor Campaniei  ”Comunități eficiente”, campanie care a promovat consumul responsabil de energie în locuințe.

Realizată pentru prima dată în România de către Agenția Locală a Energiei Alba în 2 ediții succesive pe parcursul ultimilor 2 ani, campania s-a derulat în cadrul proiectului european ”Energy Neighbourhoods 2”.

Energy Neighbourhoods 2 (”Comunități eficiente”) este un proiect de foarte mare vizibilitate la nivel european, de fapt continuarea unui proiect al programului Inteligent Energy Europe, premiat la ManagEnergy Award 2010 si care se bazează pe ideea de economisire a energiei sub forma unui pariu între adiministrațiile locale ale unor oraşe şi cetăţeni, prin care aceștia din urmă trebuie să își reducă consumurile de energie cu mai mult de 9% față de perioada de referință.

În România, cheltuielile pentru consumul de energie în locuințe sunt ridicate în raport cu situația economică și câștigul lunar mediu al oamenilor din cauza echipamentelor învechite și a lipsei de cunoștințe legate de economisire. Acest proiect a fost propus de ALEA tocmai din acest motiv: necesitatea modificarii comportamentului unor grupuri de consumatori, care pot constitui un bun exemplu și pentru cei din jurul lor.

Potrivit reprezentanților ALEA Alba, campania ”Comunități eficiente” a avut următoarele rezultate în România: 8 orașe implicate din care 3 din județul Alba (Alba Iulia, Aiud, Zlatna); 32 de grupuri participante cu un total de aproximativ 200 gospodării; 16 grupuri au reușit o economie de energie mai mare de 9 %; câștigător – grupul ”Teodorescu” din orașul Avrig – 37% economie de energie; total economie de energie în ambele ediții ale campaniei: 327 MWh;  total emisii de CO2 evitate: 73 tone.

Prin rezultatele obținute, campania a arătat un real potențial de economisire a energiei în clădiri rezidențiale și a demonstrat disponibilitatea cetățenilor români de a acționa de o manieră inteligentă în sensul eficientizării consumului de energie în propriile locuințe, cu dublu impact: reducerea costurilor cu energia dar și reducerea presiunii asupra mediului înconjurător. Este motivul pentru care Agenția Locală a Energiei Alba își afirmă decizia de a continua acțiunile campaniei „Comunități eficiente” în cadrul unor ediții viitoare dar și derularea altor proiecte europene cu obiective similare”, a declarat Florin Andronescu, directorul ALEA.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea