Rămâi conectat

Sport

Albaiulianul Darius Trifu impresionează la juniorii FCSB-ului și visează să debuteze în “roș-albastru” în Liga 1

Dan HENEGAR

Publicat

în

În vara lui 2017, la nici 13 ani, albaiulianul Darius Trifu i-a fermecat efectiv pe cei de la FCSB, oficialii celei mai galonate echipe din România fiind impresionați de calitățile puștiului unirist, pe care l-au înregimentat fără să stea prea mult pe gânduri.

Sunt deja peste trei ani petrecuți în “roșu-albastru”, Darius fiind în acest moment titular al echipei Under 17 clasată actualmente pe locul secund la Liga Elite, Seria Est (cu 27 de puncte, lider fiind Viitorul Constanța, cu unul mai mult). Este coechipier la respectiva generație, pregătită de Dacian Nastai, cu Adrian Niță și Gabriel Fulga, jucători ce au “prins” cantonamentul din Turcia cu echipa mare și au și debutat la seniori, unde speră să facă pasul și Darius cât de curând posibil.

Sunt printre cei mai buni din echipă, sau cel puțin așa îmi place mie să-mi spun mereu. Am crescut foarte mult acolo, pe toate planurile, m-am maturizat”, a explicat promițătorul jucător ce va împlini 17 ani în 28 iulie. De curând, ca un semn de apreciere a calităților sale, “roș-albaștrii” i-au propus semnarea unui contract de profesionist.

De aproape 4 ani este în curtea grupării patronate de Gigi Becali, fiind în repetate rânduri inclusiv copil de mingi pe “Arena Națională”, la partide din Europa League sau la derby-urile cu “câinii roșii” și Universitatea Craiova. Este “stângaci”, evoluează în linia mediană, inter dreapta sau inter stânga, a devenit “specialistul” fazelor fixe la echipa juniorilor, bună parte din pregătire efectuând-o cu echipa din eșalonul terț, iar cel mai spectaculos gol a fost din foarfecă laterală, în 2020, într-o dispută cu Sport Team.

*A crescut aproape 20 de centimetri

În trecut, mai mereu printre cei mai mici ca înălțime în echipă, atât la Unirea Alba Iulia cât și la FCSB, Darius s-a înălțat parcă din senin, a “explodat”, crescând aproximativ 20 de centimetri începând din 2019. Au apărut și efecte negative (dureri din pricina creșterii bruște), dar și cele pozitive, în condițiile fortificării la capitolul fizic: 21 de ture efectuate la istovitorul test Gacon. Anul trecut s-a dovedit și pentru puștiul albaiulian unul dificil în condițiile pandemiei de coronavirus.

În martie am plecat toți acasă. Ne-au rechemat în vară, cu o pregătire în sistem centralizat, iar din septembrie părăsim baza numai pentru meciuri, în rest totul este organizat gen cantonament strict”, a explicat Darius.

*Condiții de invidiat

Juniorii de la FCSB beneficiază de condiții excelente de pregătire în cocheta bază de la Berceni, cu 7 terenuri la dispoziție, între care 3 sintetice și 4 de dimensiuni normale, un adevărat lux raportat la condițiile fotbalului juvenil autohton. Oficialii prim divizionarei asigură tot: masă, cazare, echipament, recuperare, inclusiv transportul fotbaliștilor la școală, albaiulianul fiind elev în clasa a XI-a la un liceu din București.

Atunci, în acea vară, în 2017, nu conștientizam exact ce se întâmplă. Îmi amintesc chiar că după un telefon primit de la cineva de la FCSB, am crezut împreună cu soția că suntem victimele glumei unuia dintre cunoscuți. Ulterior, când ne-au sunat iarăși, mi-am dat seama că respectiva persoană știa absolut tot despre Darius”, a povestit tatăl său, Liviu, un episod sugestiv despre ceea ce se vrea acum la FCSB în privința creșterii tinerelor talente ce implicit nu au timp să se gândescă la altceva decât la fotbal, cu un ritm de minimum un antrenament zilnic.

*”Griezmann” de Berceni

Darius Trifu promitea enorm încă de la debut, iar în momentul în care a plecat la FCSB avea, la nici 13 ani, trei titluri individuale în Alba, două pentru cel mai tehnic jucător (la Unirea Alba Iulia) și unul de golgheter, la Europa Alba Iulia, sub bagheta regretatului Neluțu Popa. Acum își construiește viitorul, prin muncă, pasiune și răbdare, și vrea să ajungă departe, important fiind faptul că face parte din planurile de viitor ale acestui club atât de puternic, menținându-se la acest nivel, chiar dacă îl apasă depărtarea de familie și de casă.

Îmi place să fie eu, Darius Trifu, în teren, însă în același timp îl admir pe Griezmann, dar cel din perioada Atletico Madrid. Vreau să ajung în prima echipă a FCSB-ului, să fac pasul cât mai repede posibil, să joc în «roșu-albastru» în Liga 1 și știu că acest lucru depinde numai de mine”, a încheiat “diamantul” fotbalistic din Cetatea Marii Uniri.

*Îndrăgostit de „sportul rege”

Prima sa echipă a fost Unirea Alba Iulia, antrenor Cristi Mărginean, iar la 7 ani a fost legitimat de formaţia “alb-negrilor”, sub bagheta lui Gheorghe Vasile, remarcându-se rapid: cel mai tehnic jucător la competiţiile “Gheorghe Ola” şi “Gheorghe Ene”. A avut evoluţii remarcabile, jucând la o categorie superioară de vârstă, iar la turneul “Micul Magician”, în 2013, a câştigat competiţia cu Unirea şi premiul pentru cel mai tehnic jucător. După trei ani ajunge la Viitorul Alba Iulia, pe mâna lui Raul Unchiaş, cel care îl foloseşte împotriva unor adversari cu trei ani mai mari (n. 2001).

Vine la rând Europa Alba Iulia, unde a devenit golgheterul juniorilor E, Industria Galda (pentru 6 luni) şi revenirea pe “Cetate” (antrenor Gică Bran). S-a pregătit individual cu Mihai Manea în plan fizic și a participat la selecţia judeţeană pentru echipa naţională în anul 2004, fiind lăudat de antrenorii Alin Hancăş şi Adrian Bicheşi.

Sursa foto: FSCB


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: LPS Alba Iulia, calificată la turneul semifinal de baschet feminin Under 14

Dan HENEGAR

Publicat

în

LPS Alba Iulia s-a calificat la turneul semifinal de baschet feminin Under 14, iar antrenorul Valentin Urian este în cursă și la Under 13 pentru accederea între primele formații din țară. LPS Alba Iulia s-a calificat la turneul semifinal Under 14 la baschet feminin, un rezultat notabil pentru micuțele baschetbaliste pregătite de antrenorul Valentin Urian, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea