Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Alba, primul loc pe „harta șpăgii” în spitale, în Regiunea Centru: Spitalul Județean de Urgență Alba, cele mai multe cazuri raportate în județ, în 12 luni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alba, primul loc pe „harta șpăgii” în spitale, în Regiunea Centru: Spitalul Județean de Urgență Alba, cele mai multe cazuri raportate în județ, în 12 luni

Creșterea salariilor medicilor și a personalului medical a dus la diminuarea fenomenului șpăgii în spitale, dar nu și la eradicarea lui. Asta arată datele colectate de Ministerul Sănătății prin Mecanismul de Feedback al Pacientului, publice pe data.gov.ro.

 

În luna care a trecut, iunie, nivelul șpăgii raportate de pacienții din Alba este de 2,64%, mai mare decât media națională care a fost de 1,85%. Trebuie precizat că nu toți pacienții sau aparținătorii lor aleg să răspundă chestionarului din Mecanismul de Feedback al Pacientului și poate că nici nu sunt toți sinceri.

Dintre lunile anului 2023, luna iunie este cea în care s-au raportat cele mai multe cazuri de condiționare a actului medical de plata unei „atenții”, în restul lunilor situația fiind următoarea: ianuarie – 1,53%, februarie – 0.93%, martie – 0,59%, aprilie – 0,76%, mai – 0,56% și apoi saltul pentru iunie – 2,64%. Ca o curiozitate, sau poate nu, deorece iunie este o lună premergătoare perioadei de vacanță, și anul trecut luna iunie a fost o lună în care s-au raportat mai multe cazuri de solicitare de „atenții”, de fapt, a fost luna în care s-au raportat cele mai multe solicitări de șpagă din anul 2022! În iunie 2022 nivelul șpăgii raportate a fost de 2,63%.

Uitându-ne pe „harta șpăgii” mai vedem ceva, anume că județul Alba ocupă primul loc între județele Regiunii Centru într-u top al județelor unde se cere șpaga în spitale: Alba – 2,64%, Mureș – 2,07%, Sibiu, 1,42% (deja sub media națională), Brașov – 1,37%, Covasna – 0,52% și Harghita – 0,38%.

Rămânând în  domeniul clasamentelor, într-un clasament pe ultimele 12 luni al unităților medicale din județul Alba unde s-a condiționat actul medical, repet doar pe baza datelor din Mecanismul de Feedback al Pacientului, Spitalul Județean de Urgență Alba este pe primul loc cu 29 de cazuri raportate, Spitalul municipal Aiud – 8 cazuri raportate, Spitalul Municipal Blaj – 6 cazuri raportate, Spitalul Municipal Sebeș și Spitalul Orășenesc Câmpeni câte 5 cazuri raportate, Spitalul Orășenesc Cugir – 3 cazuri raportate, Spitalul de Boli Cronice Cîmpeni și Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud câte un caz raportat și Spitalul Orășenesc Abrud – o cazuri raportate. (A.D.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament” Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea