Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Alba Iulia poate fi un pol de atracţie turistică

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ultimii doi ani în Alba Iulia ne-au arătat că „avem cu ce” să ieşim în lume, un cadou făcut de istorie, Cetatea Alba Iulia. Mă întreb însă: „oare avem cu cine”? Şi când spun asta mă refer la conducătorii oraşului, la manageri, la echipe cu adevărat dedicate dezvoltării turistice a oraşului.
Am văzut în lunile astea că avem tineri sufletişti care se zbat pe internet să facă oraşul cunoscut. Am văzut că sunt alţii, tineri sau mai vârstnici care au luptat pentru ca un parc istoric să nu fie defrişat. Există profesori universitari, istorici, arhitecţi şi alţii care s-au implicat şi pun energie, astfel încât ce are mai bun oraşul să iasă la lumină de sub praful istoriei şi care s-au opus ca ceea ce este bun să fie distrus de interese venale şi comerciale.
E nevoie şi de o gândire modernă şi nouă care să strângă la un loc toate intenţiile bune, toate energiile. Este nevoie la nivelul Primăriei şi în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba de un Plan adevărat, real, de substanţă, pentru dezvoltarea turistică a Alba Iuliei. Limita actualei conduceri este că a reuşit să dea praful istoriei de pe o porţiune din Cetate, dar la costuri uriaşe, şi că a reuşit, la preţuri la fel de mari, să betoneze şanţurile cetăţii şi un parc istoric (sâc!) din Cetate, Parcul Custozza de la Universitate. Actuala „moderinzare” a Cetăţii miroase de departe a interese comerciale mărunte, meschine, dar care umplu portofele. E nevoie de o Cetate pusă în slujba oraşului, o Cetate care să umple buzunarele albaiulienilor, nu pe ale unor oameni de afaceri. Turismul este din păcate o preocupare minoră, secundară, a primarului Hava şi a echipei sale. Nu se poate face turism doar cu nişte articole plătite în reviste internaţionale de circulaţie redusă sau doar prin efortul gratuit (sper) al unor blogeri inimoşi. Soluţiile sunt simple şi la îndemână: * formarea unei echipe de meseriaşi în cadrul primăriei, în care să fie cooptaţi oameni care se pricep cu adevărat la turism * proiectarea de trasee turistice în Cetate care să cuprindă atât elemente de cultură – muzee, exponate, ghizi – cât şi elemente spectaculoase – trasee prin tunelele ascunse ale Cetăţii, vizitarea unor incinte cu valoare istorică * modele există nenumărate în Cetăţile istorice din vestul Europei * deschiderea Cetăţii către evenimente culturale şi organizarea unor Festivaluri aşa cum ar fi un Festival al Cetăţilor, propus de unul din colegii mei liberali * Nu ar trebui uitată nici ideea Capitalei Culturale Europene 2020, ca proiect care să cuprindă toate eforturile de modernizare a oraşului * conlucrarea cu cei de la Consiliul Judeţean pentru a crea pachete turistice mixte: vizite în Cetate, drumeţii în Apuseni, vizite la mănăstirile din judeţ * un lucru pe care îl susţin de mult timp: pregătirea infrastructurii oraşului pentru turism – între care cele mai importante ar fi lansarea de oferte pentru industria hotelieră şi construirea unui centru cultural mixt – teatru, sală de spectacole – de care ducem lipsă * Pentru a convinge investitorii serioşi din turism să vină să facă ceva în Alba Iulia e nevoie de profesionişti, nu doar de „gură multă” şi vorbărie politică la nivelul Primăriei. E nevoie să le pui pe masă un plan serios în care să le arăţi cum vei atrage turişti, ce pot câştiga şi cum, care e parteneriatul pe care îl propui.
Cu alte cuvinte e nevoie de mai mult de un om orgolios, primarul, care să se pună în centrul a toate, doar pentru a poza electoral pentru următoarele alegeri. Dezvoltarea oraşului nu se poate împiedica în orgoliul unui singur om care vrea să centreze şi să dea tot el cu capul în toate lucrurile şi care apare public doar pentru a se poza la tăieri de panglici. E nevoie de competenţă, e nevoie de multă, foarte multă resursă umană, care să nu moară la umbra unui primar ţanţoş. E nevoie de profesionişi pentru a face din Alba Iulia un pol de atracţie turistică.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea