Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia poate fi un pol de atracţie turistică

Publicat

în

Ultimii doi ani în Alba Iulia ne-au arătat că „avem cu ce” să ieşim în lume, un cadou făcut de istorie, Cetatea Alba Iulia. Mă întreb însă: „oare avem cu cine”? Şi când spun asta mă refer la conducătorii oraşului, la manageri, la echipe cu adevărat dedicate dezvoltării turistice a oraşului.
Am văzut în lunile astea că avem tineri sufletişti care se zbat pe internet să facă oraşul cunoscut. Am văzut că sunt alţii, tineri sau mai vârstnici care au luptat pentru ca un parc istoric să nu fie defrişat. Există profesori universitari, istorici, arhitecţi şi alţii care s-au implicat şi pun energie, astfel încât ce are mai bun oraşul să iasă la lumină de sub praful istoriei şi care s-au opus ca ceea ce este bun să fie distrus de interese venale şi comerciale.
E nevoie şi de o gândire modernă şi nouă care să strângă la un loc toate intenţiile bune, toate energiile. Este nevoie la nivelul Primăriei şi în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba de un Plan adevărat, real, de substanţă, pentru dezvoltarea turistică a Alba Iuliei. Limita actualei conduceri este că a reuşit să dea praful istoriei de pe o porţiune din Cetate, dar la costuri uriaşe, şi că a reuşit, la preţuri la fel de mari, să betoneze şanţurile cetăţii şi un parc istoric (sâc!) din Cetate, Parcul Custozza de la Universitate. Actuala „moderinzare” a Cetăţii miroase de departe a interese comerciale mărunte, meschine, dar care umplu portofele. E nevoie de o Cetate pusă în slujba oraşului, o Cetate care să umple buzunarele albaiulienilor, nu pe ale unor oameni de afaceri. Turismul este din păcate o preocupare minoră, secundară, a primarului Hava şi a echipei sale. Nu se poate face turism doar cu nişte articole plătite în reviste internaţionale de circulaţie redusă sau doar prin efortul gratuit (sper) al unor blogeri inimoşi. Soluţiile sunt simple şi la îndemână: * formarea unei echipe de meseriaşi în cadrul primăriei, în care să fie cooptaţi oameni care se pricep cu adevărat la turism * proiectarea de trasee turistice în Cetate care să cuprindă atât elemente de cultură – muzee, exponate, ghizi – cât şi elemente spectaculoase – trasee prin tunelele ascunse ale Cetăţii, vizitarea unor incinte cu valoare istorică * modele există nenumărate în Cetăţile istorice din vestul Europei * deschiderea Cetăţii către evenimente culturale şi organizarea unor Festivaluri aşa cum ar fi un Festival al Cetăţilor, propus de unul din colegii mei liberali * Nu ar trebui uitată nici ideea Capitalei Culturale Europene 2020, ca proiect care să cuprindă toate eforturile de modernizare a oraşului * conlucrarea cu cei de la Consiliul Judeţean pentru a crea pachete turistice mixte: vizite în Cetate, drumeţii în Apuseni, vizite la mănăstirile din judeţ * un lucru pe care îl susţin de mult timp: pregătirea infrastructurii oraşului pentru turism – între care cele mai importante ar fi lansarea de oferte pentru industria hotelieră şi construirea unui centru cultural mixt – teatru, sală de spectacole – de care ducem lipsă * Pentru a convinge investitorii serioşi din turism să vină să facă ceva în Alba Iulia e nevoie de profesionişti, nu doar de „gură multă” şi vorbărie politică la nivelul Primăriei. E nevoie să le pui pe masă un plan serios în care să le arăţi cum vei atrage turişti, ce pot câştiga şi cum, care e parteneriatul pe care îl propui.
Cu alte cuvinte e nevoie de mai mult de un om orgolios, primarul, care să se pună în centrul a toate, doar pentru a poza electoral pentru următoarele alegeri. Dezvoltarea oraşului nu se poate împiedica în orgoliul unui singur om care vrea să centreze şi să dea tot el cu capul în toate lucrurile şi care apare public doar pentru a se poza la tăieri de panglici. E nevoie de competenţă, e nevoie de multă, foarte multă resursă umană, care să nu moară la umbra unui primar ţanţoş. E nevoie de profesionişi pentru a face din Alba Iulia un pol de atracţie turistică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi

Publicat

în

DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi

DN 74- Bucium – Dealul Mare a devenit o adevărată cursă cu obstacole pentru șoferi, din cauza efectelor negative ale vremii.

Drumul a fost parțial blocat de aluviuni și crengi doborâte de vremea tot mai instabilă.

„Intervenția autorităților pe DN 74- Bucium – Dealul Mare pentru înlăturarea copacilor căzuți și aluviunilor, ca urmare a ploii abundente din zona respectiva.”, a scris viceprimarul orașului Abrud, Sergiu Simina, în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până miercuri după-amiaza în 14 bazine hidrografice.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 8 august, ora 16:00 – 10 august, ora 14:00, vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori

Publicat

în

VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori

Cetățenii orașului Câmpeni s-a trezit luni cu străzile sub ape după o ploaie torenţială. Mai multe drumuri au fost inundate, iar apa s-a strâns în ritm rapid.

Străzile au ajuns în unele zone din oraş să semene mai degrabă cu nişte piscine prin care au „înotat“ oameni şi maşini.

Elit - Gustul Desăvârșit

După cum se vede și din imagini apa era destul de mare, în unele locuri trecând peste roțile mașinilor, iar canalizările n-au mai făcut față volumului de apă.

Reamintim că Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 10 august, la ora 14:00.

Video: Facebook – Radu Stoica


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până miercuri după masa. Zonele vizate

Publicat

în

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până miercuri după masa. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 10 august, la ora 14:00.

În intervalul 08.08.2022 ora 16:00 – 10.08.2022 ora 14:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Iza – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Tur – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Satu Mare), Lăpuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Someșul Mare – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Bistrița Năsăud), Someșul Mic – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Cluj), Someș – afluenții mici aferenți sectorului aval SH Dej (județele: Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Crișul Negru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Arad), Crișul Alb – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara și Arad), Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Alba și Cluj), Mureș – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava (județele: Alba, Sibiu, Hunedoara și Arad), Bega – bazin amonte S.H. Făget și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (județele: Timiș și Arad), Timiș – bazin amonte S.H. Sadova și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Șag, Bârzava – bazin amonte S.H. Moniom și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Moniom – amonte S.H. Gătaia (județele: Caraș Severin și Timiș), Cerna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Gorj și Caraș Severin), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Motru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara, Gorj și Mehedinți), Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sebeș Olt – amonte Ac. Ionești (județele: Sibiu, Vâlcea și Argeș), Olteț – bazin superior (județele: Gorj și Vâlcea), Argeș – bazin superior și Dâmbovița – bazin superior (județele: Argeș și Dâmbovița).

Atenționarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Bihor, Alba și Hunedoara.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare