Rămâi conectat

Curier Județean

Alba Iulia Music & Film Festival: Sute de oameni prezenți, în contextul măsurilor de distanțare socială și o zi „bonus” de festival

Publicat

în

8 iulie 2020 – Filme și concerte, întâlniri cu invitați din lumea cinematografiei, artă interactivă, cu toate și-au găsit un loc în programul Alba Iulia Music & Film Festival 2020, în condițiile dificile specifice perioadei și a vremii instabile care a planat deasupra evenimentelor. Organizatorii au luat decizia inedită de a prelungi festivalul cu o zi pentru a putea oferi publicului toate filmele promise în programul inițial.

În contextul măsurilor de siguranță necesare în această perioadă, festivalul a încercat să asigure o capacitate cât mai mare în toate locațiile sale de desfășurare, cu respectarea strictă a condițiilor de distanțare socială. În acest fel, 270 de oameni au putut urmări din perimetrul festivalului evenimentele de pe scena din Piața Cetății, în timp ce Piața Vestică și Esplanada Obeliscului au putut găzdui proiecții cu maxim 100 de persoane. Organizatorii au pus la dispoziție lichid pentru dezinfectarea mâinilor și au oferit fiecărei persoane care intra în spațiile festivalului o mască de protecție.

Vineri seara, primul cuvânt le-a aparținut artiștilor din Concert în 4: Ada Milea, Bobo Burlăcianu (Fără Zahăr), Anca Hanu și Cristi Rigman au asigurat un start perfect, cu multă bună dispoziție, fiecare scaun din Piața Cetății fiind ocupat. Animația made in Romania care a cucerit festivalurile europene, Călătoria fantastică a Maronei, a fost un final perfect și plin de emoție pentru prima zi a Alba Iulia Music & Film.

Electrica Furnizare Discount

În spațiul istoric al Pieței Cetății, seara de sâmbătă a adus în fața publicului muzică inspirată din folclorul românesc și un film despre un episod esențial din istoria noastră. Cobzality au dat startul serii cu ritmuri electro-world, concertul fiind urmat de proiecția filmului biografic Cardinalul, care documentează viața episcopului (pe atunci) Iuliu Hossu, de la Marea Unire la temnițele comuniste la care a fost condamnat. Actorul din rolul principal, Radu Botar, s-a întors, special pentru festival, la Alba Iulia, orașul în care au și avut loc o parte din filmări. Pe scena din Piața Cetății, el a vorbit despre importanța unor asemenea filme, dar și provocările unui rol precum cel din Cardinalul: „Faptele pe care le veți vedea în acest film sunt 100% reale, reprezintă o istorie care trebuie spusă. Cred că participarea mea la acest film a fost o întâmplare, un miracol, a fost un rol pentru care am studiat multe imagini cu Iuliu Hossu, înregistrarea vocii lui și, bineînțeles, foarte multă informație”.

Tot sâmbătă, filmul Urma a avut prima proiecție publică la Alba Iulia, după ce, în martie, starea de urgență a suspendat turneul de lansare. „Sunt extrem de bucuros să fiu la Alba Iulia și spun acest lucru pentru că filmul nostru a rulat o săptămână, iar apoi nu a mai putut fi văzut până acum. Suntem recunoscători pentru fiecare spectator”, le-a spus celor prezenți în Piața Vestică regizorul Dorian Boguță. Regizorul și actrița Irina Rădulescu, interpreta rolului Ana, au vorbit despre munca din spatele realizării filmului, despre scenariu și complexitatea personajelor, dar și despre tema propusă de acest film – despre moștenirea, urma, pe care fiecare dintre noi o lasă, despre iubire și despre efectele perfecțiunii.

Seara de duminică a fost prilejul unor experiențe inedite la cineconcertul Der Golem, o întâlnirii a cinematografiei clasice și a magiei cu muzica live a artistului clujean Danaga, în decorul spectaculos al Esplanadei Obeliscului. La cererea publicului, a fost reprogramată duminică seara și proiecția Parazit, filmul sud-coreean devenit primul film de altă limbă decât engleza care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film, iar Piața Cetății a găzduit proiecția emoționatului documentar Colectiv.

În mod neobișnuit, festivalul din acest an s-a întins pe patru zile, organizatorii luând decizia de a proiecta luni seara filmele care fuseseră reprogramate din cauza condițiilor meteo instabile. Astfel, într-o zi „bonus” de festival, albaiulienii au putut urmări filme în care muzica are rolul principal: Yesterday, comedia ce are loc într-un univers alternativ în care trupa The Beatles nu a existat, Rocketman, legenda lui Elton John, și Liam Gallagher: As it was, despre încercările solistului Oasis de a reveni la gloria de odinioară.

***
Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia.
Sponsori principali: Banca Transilvania și AzetsInsight
Sponsori: PMA
Parteneri de mobilitate: Casa Auto Sebeș, Casa Auto Vâlcea
Parteneri de ospitalitate: Hotel Transilvania, Hotel Cetate, Dante Cafe & Dine

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Un copac s-a prăvălit peste un autoturism, în zona Arnsberg din Alba Iulia

Publicat

în

FOTO| Un copac s-a prăvălit peste un autoturism, în zona Arnsberg din Alba Iulia

Joi, în jurul orei 17:20,  un copac a căzut peste un automobil ce era parcat în zona Arnsberg din municipiul Alba Iulia. Este de menționat faptul că proprietarul autoturismului poate să fie despăgubit de către administrația locală dacă acest copac se află, ori se afla pe un domeniu aflat în administrarea publică.

Citește și: FOTO| O bucată din acoperișul unui bloc din zona Flanco, Alba Iulia, a „aterizat” pe trotuar

Administrația Națională de Meteorologie anunță pentru joi, 5 august, COD PORTOCALIU de furtuni, vijelii, descărcări electrice, averse torențiale și grindină, în județul Alba și mare parte a țării.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Curier Județean

Alba Iulia se pregătește pentru Centenarul Încoronării. Gabriel Pleșa: „Sunt onorat că am reprezentat Alba Iulia la această importantă întâlnire”

Publicat

în

Alba Iulia se pregătește pentru Centenarul Încoronării. Gabriel Pleșa: „Sunt onorat că am reprezentat Alba Iulia la această importantă întâlnire”

De un deceniu încoace, Casa Majestății Sale și Primăria municipiului Alba Iulia, alături de Consiliul Județean Alba, au conceput programe legate de identitatea urbei și de actuala ei dezvoltare economică, educațională și culturală. Au fost vizate o serie de evenimente centrate în jurul Sărbătorii Încoronării de la Alba Iulia (15 Octombrie). Proiectul a avut ca punct de start marcarea a 90 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și Reginei Maria și va culmina la 15 Octombrie 2022 cu Centenarul României Regale.

Întâlnirea ce a avut loc la Domeniul Regal de la Săvârșin a fost un prim pas în conturarea unui an cu o însemnătate deosebită pentru Alba Iulia și pentru Casa Regală a României. În discuțiile purtate între Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române, Alteța Sa Regală Principele Radu, domnul Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia și viceprimarul Emil Popescu au fost punctate elementele de start ale unui amplu program la care va fi invitat să se alăture și Consiliul Județean Alba.

Electrica Furnizare Discount

Citește și : Gabriel Pleșa a fost primit de Majestatea Sa Margareta la Castelul Săvârșin. Planuri pentru municipiu, alături de Casa Majestății Sale, în următorul deceniu

„Sunt onorat că am reprezentat Alba Iulia la această importantă întâlnire și că Familia Regală a României și-a reafirmat susținerea pentru proiecte comune. Pe 15 Octombrie vom marca un nou an de însemnătate pentru Alba Iulia și România – Centenarul Încoronării. Împreună cu echipa primăriei, cu Consiliul Județean și cu Casa Majestății Sale vom finaliza în curând o propunere de evenimente pe care le vom organiza împreună începând din acest an.” – Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia

Arta se va circumscrie evenimentelor dedicate Sărbătorii Încoronării din 2021 și va implica participarea Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia.

Citește mai mult

Curier Județean

BiblioVacanța la Ighiu : „O vacanță de poveste”. Concursuri de cultură generală și de agilitate, jocuri de atenție, de dicție, de memorie și de ritmicitate. PROGRAMUL evenimentului

Publicat

în

BiblioVacanța la Ighiu : „O vacanță de poveste”. Concursuri de cultură generală și de agilitate, jocuri de atenție, de dicție, de memorie și de ritmicitate. PROGRAMUL evenimentului

Implementarea unui nou proiect managerial la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a adus o deschidere mult mai mare a instituției înspre colaborări cu instituții similar din județ și din țară. Așa au luat naștere proiecte noi menite să conducă la parteneriate viabile, cum ar fi proiectul 2.9 Fondul special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba sau au fost regândite proiecte vechi dar cu impact la public, în așa fel încât să se dezvolte și în alte localități din județ. Unul dintre proiectele ce fac parte din această a doua categorie este proiectul 3.8 Bibliovacanța, un proiect ce se adresează copiilor și tinerilor și are urmărește să promoveze cartea și scriitorii printr-o serie de activități culturale, recreative și interactive.

Dacă prima activitate din această vacanță a avut loc la Lunca Mureșului, cea de-a doua activitate din cadrul proiectului 3.8 BiblioVacanța este intitulată „O vacanță de poveste” și va avea loc luni, 9 august 2021, în localitatea Ighiu, beneficiind de sprijinul Primăriei comunei Ighiu și a Bibliotecii comunale „Mihai Eminescu” din Ighiu.

Programul va debuta la ora 9:00 și va cuprinde prezentarea proiectului, jocuri de improvizație, derularea unor concursuri de cultură generală și de agilitate, jocuri de atenție, de dicție, de memorie și de ritmicitate și ateliere de confecționat semne de carte. La finalul întâlnirii vor fi prezentate câteva cărți care se află în colecțiile bibliotecii județene iar cei prezenți vor putea afla care sunt condițiile ce trebuiesc îndeplinite pentru a obține un permis de bibliotecă.

Electrica Furnizare Discount

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” alba iar participarea la activitățile proiectului 3.8 BiblioVacanţa este gratuită, atât în Alba Iulia cât și în alte localități din județ. Vă aşteptăm cu drag

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare