Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Alba Iulia, inima Europei; Cetatea Alba Carolina, scena evenimentelor de calitate. De ce merită orașul nostru titlul de Capitală Culturală Europeană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dacă în Italia toate drumurile duc la Roma, în România fiecare cetățean ar trebui să ajungă cel puțin o dată la Alba Iulia, orașul în care în 1918 s-a făurit statul român modern.

Cetatea Alba Iulia din MIG 21 by Adrian DulauAlba Iulia nu se impune prin expansiune, fiind un oraș mic, dar cochet, încărcat de istorie și cu evenimente culturale de calitate care sunt pentru administrația locală un vector de dezvoltare.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Zidurile Cetății Alba Carolina, cea mai mare cetate din Centrul și Sud-Estul Europei, sunt încărcate de istoria celor 300 de ani, iar, în ultima perioadă, fortificația de tip Vauban a devenit o scenă a evenimentelor de succes.

City managerul municipiului, Nicolaie Moldovan, spune de ce merită Alba Iulia titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

”Pe termen mediu și lung cultura se află în centrul preocupărilor administrației publice locale ca un vector de dezvoltare al acestui oraș. Este principalul argument care animă candidatura municipiului Alba Iulia pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Alba Iulia este orașul care a surprins în ultimii ani prin evoluția dezvoltării sale și care va surprinde în continuare și asta, de ce?, pentru că deși știm că este un cost să investești în cultură, practicarea culturii poate să aducă bani acestui oraș. Mai mult, poate să înnobileze această comunitate și pe toți cei care se bucură de ceea ce această comunitate poate să ofere, pe de o parte, celor din România, pe de altă parte, celor din Europa, și pe de altă parte, tuturor celor care vin, indiferent de continentul pe care-l reprezintă”, a afirmat Nicolaie Moldovan.

Administratorul public al municipiului  crede că Alba Iulia are mari șanse să fie declarată Capitală Culturală Europeană.

”În Alba Iulia se află cea mai mare Cetate din România și din Europa Centrală și de Sud-Est. Această Cetate reprezintă astăzi, și va reprezenta și în viitor, o mare scenă pe care evenimente culturale de calitate pot să bucure comunitatea locală și comunitatea exterioară granițelor acestui oraș. În egală măsură, moștenirea istorică pe care de mai bine de 2.000 de ani o avem în acest oraș etalează ample și foarte importante mărturii pentru toate culturile. Alba Iulia e un oraș simbol pentru România și pentru Europa – statul modern român s-a făurit aici, la 1 Decembrie, din acest punct de vedere este un oraș simbol pentru unitatea României dar și pentru diversitatea Europei care e foarte bine reprezentată. Câte orașe din România cunoașteți ca astăzi să lucreze cu Banca Mondială. Vă spun eu, niciunul! Câte orașe din România și-au plasat politica de investiții, implicit acele aspecte care vizează viața culturală sub lupa agenției de rating  Moody’s? Niciunul! Alba Iulia este, de pildă, un oraș cunoscut la nivel mondial pentru porțelan. Există o adevărată cultură a porțelanului care este cunoscută la nivelul întregii lumi ce se dezvoltă foarte bine, pornind, de aici, din Alba Iulia. Evident, sunt și alte argumente pe care le vom susține în dosarul de candidatură pe care-l vom prezenta curând în fața juraților stabiliți de către Comisia Europeană și de Ministerul Culturii care potențează șansele noastre de a deveni oraș, Capitală Cultură Europeană. Aș sublinia poziționarea geografică, apropierea de principalele culoare de transport care astăzi se află în lucru și vor fi finalizate până la nivelul anului 2021; apropierea de aeroporturile internaționale de la Sibiu, de la Târgu Mureș sau de la Cluj Napoca; parteneriatele culturale pe care le-am inițiat și am început să le dezvoltăm în ultimii ani de când cea mai mare parte din Cetate a fost regenerată. Aceste parteneriate le avem cu filarmonici importante din România, cu trupe de teatru din București, dar și din altă parte, cu artiști care vin din străinătate. Acestea au început să anime scena reprezentată de Cetatea noastră și să construiască o preocupare foarte solidă pe care orașul a îmbrățișat-o prin dezvoltarea durabilă, prin cultură”, a mai spus Nicolaie Moldovan. (D.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de primar în municipiile și orașele din județul Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Ofertă săracă pentru locuitorii municipiilor și orașelor din județul Alba, la algerile locale din anul 2024. Comparativ cu anul 2020, sunt mai puțini candidați pentru funcția de primar, întrucât sunt mai puține partide, unele dintre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea