Alba Iulia, în top-ul „Orașelor de nota 10”, realizat de Banca Mondială, alături de alte șapte din Transilvania

Banca Mondială a realizat un top 10 al orașelor din România, în baza a mai multor criterii. Șapte orașe din Transilvania au primit titlul de „Oraș de nota 10” în acest top.

Orașele de Nota 10 sunt: Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Timişoara, Alba Iulia, Sighişoara – din Transilvaina, iar din restul țării au mai reușit să intre în acest top doar Bucureşti, Iaşi și Constanţa. Din întreaga țară au fost nominalizate 34 de orașe și doar 10 selectate.

ELIT

Topul a fost realizat printr-un sondaj în rândul românilor, care au ales pe primul locBraşovul, cu 20% din voturi. Pe locul al doilea este Cluj-Napoca cu 19%, iar pe locul al treilea a fost Sibiul cu 11%. Urmează Bucureşti cu 11 %, Oradea cu 9 %, Timişoara cu 8 %, Iaşi cu 4 %, Constanţa cu 3 %, Alba Iulia cu 3 % și Sighişoara cu 2% din voturi.

După cum arată topul, toate „Orașele de nota 10” sunt orașe mari, centre universitare și turistice. Mai puțin unu dintre ele, care este și singurul care nu este reședință de județ. Sighișoara a reușit să intre în topul „Orașelor de nota 10”, deși este un orășel de 26.000 de locuitori, dar, totodată, o bijuterie arhitectonică și unul dintre polii de atracție turistică din întreaga țară.

Criteriile ce definesc un oraş „de nota 10” și au fost aplicate tuturor orașelor sunt „curăţenie, aer curat, linişte”, „obiective turistice, servicii HORECA de calitate”, „economie dezvoltată, locuri de muncă bine plătite, comerţ dezvoltat”, „arhitectură atrăgătoare, un concept urbanistic armonios”, „cultură, evenimente, vitalitate”, „infrastructură rutieră şi pietonală îngrijită”, „servicii publice de calitate, educaţionale, sănătate”, „oameni civilizaţi, spirit civic, amabilitate”, „spaţii verzi, parcuri, flori, copaci” şi „peisaje memorabile speciale”.

Sursa: stiriletransilvaniei.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...