Rămâi conectat

Politică Administrație

ALBA IULIA: Impozitul pe clădiri și terenuri cu 16,05% mai mare pentru persoane fizice și juridice

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Albaiulienii proprietari de clădiri și terenuri vor plăti în acest an impozite mărite cu 16,05%. Hotărârea a fost aprobată în ședința de Consiliu Local de astăzi, cu majoritate de voturi.

Din cauză că proiectul de hotărâre a fost introdus astăzi pe ordinea de zi a ședinței consilierii locali nu prea au avut de ales deoarece, așa cum a explicat și Anuța Șinar, șeful Direcției Venituri din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Alba Iulia, potrivit Codului Fiscal indexarea în funcție de inflație, o dată la trei ani, a taxelor și impozitelor este, în acest obligatorie. Cu toate acestea, au fost consilieri care s-au abținut de la vot motivând că proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței în ultimul moment și au nevoie de timp pentru documentare (consilierii Vasile Crișan de la PSD și Gabriel Pleşa, Simone Albani, Rareş Buglea, Daniel Zdrânc de la PNL).

Pe de altă parte trebuie să precizăm că, dacă ar fi așteptat câteva zile, până când Guvernul va emite ordonanţa care stabileşte că primarii sunt cei care decid indexarea taxelor locale iar mărirea nu este obligatorie, probabil că votul consilierilor locali ar fi fost altul iar albaiulienii ar fi fost scutiți de la plata în plus.

Potrivit unui comunicat de presă, în şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale.

Ordonanţa nu a putut fi adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Basescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfăşurarea şedinţei de Guvern„, au precizat reprezentanții executivului care au anunțat că ordonanța va fi adoptată în următoarea ședință.

Pentru albaiulieni, însă, ordonanța ce va fi emisă în curând nu mai are nicio relevanță, deoarece hotărârea de mărire a taxelor a fost deja aprobată la nivel local, pe motiv că din 10 ianuarie încep încasările iar contribuabilii nu vor putea beneficia de reducerea cu 10% pe care o au cei ce își plătesc ”dările” integral, până la data de 31 martie.

Vor crește astfel cu 16,05% impozitul pe clădiri la persoane fizice; impozitul pe teren atât la persoane fizice cât și la persoane juridice; impozitul pe remorci, semiremorci sau rulote, la persoane fizice și juridice; impozitul pe mijloace de transport pe apă, la persoane fizice și juridice; amenzile aplicabile în anul 2013 la persoane fizice și juridice și taxele extrajudiciare de timbru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților

Bogdan Ilea

Publicat

în

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților Primăria municipiului Alba Iulia se pregătește de curățenia de primăvară. Mai multe zone din oraș urmează să fie măturate sau curățate între 4 aprilie și 11 mai.  Începe curățenia de primăvara în Municipiul Alba Iulia, în perioada 01.04.2024 – 11.05.2024. Se vor executa lucrări […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea