Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

UPDATE Alba Iulia: 51 de participanţi la Conferinţa Dr. Rath au semnat o petiţie împotriva directorului DSP Alba, Horea Timiş

Alexandra Mates

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

În urma scandalului iscat pe tema desfăşurării la Alba Iulia a conferinţei cu tema „Cancer, faci chimioterapie sau iei vitamine” de către Fundaţia Dr Rath, ce a avut loc miercuri, 6 martie 2013,  la Casa de Cultură a Sindicatelor, am primit spre publicare şi o petiţie semnată de 51 de participanţi. Pentru corecta informare publică, vă prezentăm în cele ce urmează conţinutul acesteia:

„Suntem un grup de 51 de cetăţeni din Alba Iulia, Sebeş, Aiud şi Cugir care dorim să protestăm împotriva dispreţului total cu care am fost trataţi de către directorul DSP Alba Horea Timiş, miercuri, 06 martie 2013, în timp ce eram prezenţi la conferinţa Fundaţiei Dr. Rath. Menţionăm că nu am fost aduşi acolo cu forţa, am venit din proprie iniţiativă, conştienţi de capacitatea noastră de a discerne informaţia primită.

Am asistat cu consternare la modul poliţienesc în care un înalt funcţionar al statului, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a dat buzna în sală şi timp de 45 de minute, fără să îi pese că noi eram acolo şi aşteptam, a încercat să interzică desfăşurarea conferinţei. Pe scaunul de director al DSP Alba au stat profesionişti adevăraţi atât ca manageri cât şi ca medici, oameni apreciaţi de comunitate şi suntem convinşi că niciunul nu s-ar fi coborât atât de jos ca domnul Horea Timiş.  Să vină ditamai directorul DSP Alba, o instituţie finanţată din banii noştri, ai cetăţenilor, să ceară documentele organizatorilor, să ameninţe cu amenzi şi avertismente este ieşit din comun şi fără precedent. Oare mai trăim într-un stat de drept? Oare mai avem nevoie să alegem noi de unde ne informăm şi ce facem cu informaţia primită? Fundaţia Dr. Rath nu a venit să ne vândă produse de niciun fel şi nici “iluzii”, cum se exprima dr. Timiş, ci a venit să ne prezinte un concept care începe să fie tot mai mult recunoscut de lumea ştiinţifică şi anume: medicina celulară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nu putem să credem că un om tânăr ca dl. Timiş are apucăturile vechii securităţi, pune pumnul în gură şi cenzurează titluri de conferinţe şi subiectele lor. Urma să mai vină să ne controleze şi pe noi, cei din sală şi să ne amendeze că nu avem batistuţă sau unghiile curate. Jenant.

Din cele relatate de domnul Paul Taylor, conferenţiar  de marcă şi autor de cărţi, care vine din Marea Britanie, o ţară cu o democraţie veche şi stabilă, aşa ceva nu i s-a întâmplat în nicio ţară în care a ţinut conferinţe.

Considerăm că domnul dr. Timiş ne-a făcut de râs oraşul şi ţara, iar din acest motiv îi cerem să îşi prezinte public scuze pentru atitudinea faţă de noi, cei din sală, cetăţeni cu aceleaşi drepturi ca şi cei care nu au fost prezenţi la conferinţă.

Numele şi semnăturile noastre sunt în lista pe care o ataşăm prezentei petiţii.”

UPDATE: După publicarea articolului de mai sus directorul DSP  Alba, Horea Timiş  transmite următoarele:

„Recomandarea mea pentru toţi cetăţenii este să ascultăm în primul şi în primul rând SFATUL MEDICULUI şi să avem încredere mai mare în sistemul medical aşa cum este el.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

ASTĂZI| BACALAUREAT 2022, sesiunea de toamnă: Absolvenții susțin Proba scrisă la Limba și Literatura Română. Calendarul examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
ASTĂZI| BACALAUREAT 2022, sesiunea de toamnă: Absolvenții susțin Proba scrisă la Limba și Literatura Română. Calendarul examenului

Astăzi, 16 august, are loc proba scrisă la Limba română în cadrul examenului de Bacalaureat 2022, sesiunea august-septembrie. Absolvenții de liceu s-au putut înscrie în perioada 18-25 iulie. Conform metodologiei, accesul candidaților în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30.

Pentru examenul de BAC 2022 se aplică prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat – 2011, conform Ministerului Educației.

Elit - Gustul Desăvârșit

Timpul destinat pentru elaborarea unei lucrări scrise este de 3 ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

La probele scrise, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele “Matematică” și “Geografie”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, după cum este menționat în metodologie.

Le este interzis candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, potrivit ordinului de ministru 5.151/2021. Ei au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, potrivit ordinului 5151/2021.

Nu este permisă folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți.

Cei care încalcă regulile de mai sus vor fi eliminați din examen și nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, fără a se lua în calcul sesiunea specială, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu.

După ce s-au terminat cele 3 ore, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

Cei care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.

Cum corectez o greșeală

Elevii care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală, conform metodologiei. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele “Anulat”, se semnează de către asistenți și se păstrează în condițiile stabilite pentru lucrările scrise.

Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii în prima sesiune a examenului de bacalaureat 2022 pot fi consultate aici.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022
 • 18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
 • 19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
 • 1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

România, într-un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, realizat de o publicație germană. Care au fost criteriile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
România, într-un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, realizat de o publicație germană. Care au fost criteriile

O publicație germană a realizat un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, ținând cont de PIB și valoarea de cumpărare, printre care se află și România.

ziua-internationala-a-eradicarii-saraciei001.jpg

Astfel, România se află în top 10 cele mai sărace țări din UE, potrivit publicației germane Handelsblatt.

Elit - Gustul Desăvârșit

Produsul intern brut (PIB) e un indicator al bogăției unei țări, iar în cadrul UE se pot compara între ele standardele puterii de cumpărare și, astfel, se poate stabili o ierarhie.

De indată ce a intrat în vigoare Tratatul de la Maastricht – cel ce reglementează cooperarea între ţări în domenii cum ar fi politica externă, politica de securitate, justiţia şi internele -, la 1 ianuarie 1993 un număr de 12 ţări s-au unit formând UE. Printre ele se aflau și Franța, Germania și Regatul Unit, cea din urmă părăsind UE la 31 ianuarie 2022. Numărul statelor membre a ajuns în momentul de față la 27.

Valoarea tuturor bunurilor materiale și serviciilor fiecărei țări în decursul unui determină PIB-ul țării respective. E un indicator al bogăției unei țări. Ca să poată fi cumparat PIB-ul fiecărei țări, UE folosește o valută fictivă unitară. Astfel, valoarea PIB-ului pe persoană nu se calculează în euro, ci în standardul puterii de cumpărare (KKS), menit să egaleze diferențele de nivel ale prețurilor.

TOP 10 cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană:

LOC ŢARĂ PIB PE CAP DE LOCUITOR ÎN PPS

1. Bulgaria 55

2. Grecia 65

3. Slovacia 68

4. Croația 70

5. Letonia 71

6. România 73

7. Portugalia 74

8. Ungaria 76

9. Polonia 77

10. Spania 84


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

INCENDIU la Câmpeni: 60 de metri pătrați de deșeuri au fost cuprinse de flăcări. Au intervenit pompierii cu o autospecială

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
INCENDIU la Câmpeni: 60 de metri pătrați de deșeuri au fost cuprinse de flăcări. Au intervenit pompierii cu o autospecială

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de 15 august, în localitatea Câmpeni, pe strada Gării.

Din primele informații este vorba despre deșeuri nepericuloase, care ard pe o suprafață de 60 de metri pătrați.

Elit - Gustul Desăvârșit

Stația de pompieri Câmpeni a intervit pentru localizarea și stingerea flăcărilor.

În cadrul intervenției a fost alocată o autospecială pentru stingere cu apă și spumă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea