Rămâi conectat

Actualitate

Ajutor încălzire locuință: 2020 e ultimul an în care se mai dă pe regulile actuale. Reguli noi din 2021

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ajutor încălzire locuință: 2020 e ultimul an în care se mai dă pe regulile actuale. Reguli noi din 2021

Ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței poate fi solicitat anual până la data de 15 octombrie. În acest fel, persoanele fizice cu venituri mici, care au nevoie de acoperirea integrală sau parțială a costurilor pe care le au cu asigurarea căldurii acasă, în timpul sezonului rece, au puțin peste o lună la dispoziție pentru a depune la primăria localității în care stau dosarul pentru obținerea banilor. De notat că, cel puțin teoretic, acesta este ultimul an în care ajutorul de încălzire se dă în baza regulilor actuale, din 2021 urmând să se schimbe lucrurile.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței, ce este reglementat acum prin Ordonanța de urgență a Guvernului 70/2011, se va acorda pentru ultima oară, în forma actuală, în sezonul rece 2020-2021.

Asta deoarece, din sezonul rece 2021-2022, ajutorul pentru încălzirea locuinței va fi înlocuit de venitul minim de incluziune, care va avea o componentă numită supliment pentru locuire. Cu alte cuvinte, suplimentul pentru locuire va înlocui ajutorul pentru încălzirea locuinței.

Așadar, persoanele cu venituri mici vor putea obține în continuare bani pentru a-și acoperi integral sau parțial costurile cu încălzirea în timpul sezonului rece. Numai că banii se vor cere în baza Legii 196/2016, începând cu sezonul rece 2021-2022, iar, concret, persoanele fizice vor cere la primărie venitul minim de incluziune, componenta „supliment pentru locuire”.

Ajutorul se va cere în continuare la primărie și termenul anual de depunere a dosarului va rămâne 15 octombrie, cu o singură excepție: pentru ajutorul pentru combustibili solizi/petrolieri, termenul va fi data de 15 septembrie (începând cu 2021, subliniez asta).

Regulile actuale se mai aplică doar anul acesta

Ajutorul pentru încălzirea locuinței, în forma cu care persoanele fizice s-au obișnuit în ultimii ani, se cere la primăria localității în care stau solicitanții, până la 15 octombrie 2020. Banii se cer personal sau, acolo unde este cazul, prin intermediul asociației de proprietari.

Cei cu venituri mici, care nu-și pot permite costul integral al încălzirii locuinței și care pot cere ajutorul de stat, sunt persoanele singure sau familiile. Subvenționarea costurilor de încălzire este asigurată în timpul sezonului rece – adică perioada cuprinsă între lunile noiembrie 2020 și martie 2021.

Ajutorul este dat pentru un singur sistem de încălzire – sistemul principal folosit de persoanele singure sau de familii. Este vorba, mai precis, de acoperirea integrală sau parțială a costurilor cu energia termică în sistem centralizat, energia electrică, gazele naturale sau lemnele, cărbunii, combustibilii petrolieri.

În principiu, pentru a putea obține ajutorul, veniturile solicitanților trebuie să fie sub anumite niveluri stabilite prin OUG 70/2011. Astfel, în cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 786 de lei și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei. Cuantumul acoperit de autorități din costul de încălzire scade sau crește în funcție de venitul net mediu lunar.

În cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie, în principiu, de cel mult 750 de lei.

Deși cererile pentru ajutor trebuie depuse până pe 15 octombrie 2020, acestea pot fi depuse și ulterior. Însă în aceste cazuri ajutorul nu se va acorda pentru toate cele cinci luni de sezon rece, ci în funcție de lunile rămase la momentul depunerii cererii.

sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pentru ce vehicule NU mai e nevoie de ITP. Ce mașini trebuie să facă ITP-ul la 6 luni – lege adoptată în Parlament

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pentru ce vehicule NU mai e nevoie de ITP. Ce mașini trebuie să facă ITP-ul la 6 luni – lege adoptată în Parlament Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier. Astfel, sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea