AJPIS Alba: În februarie 2014 – subvenții mai mici cu aproape 35% față de anul trecut, pentru asociații și fundații care prestează servicii sociale

Paul Voicu - Primar 2020

sigla AJPISAnaliza efectuată de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială asupra beneficiilor de asistență socială, acordate de stat în luna februarie a anului curent, față de aceeași perioadă a anului 2013, a relevat faptul că cea mai mare diferență a fost înregistrată la plata subvențiilor către asociațiile și fundațiile prestatoare de servicii sociale.

Sumele plătite, în valoare totală de 260.036 lei, sunt cu 34,43% mai mici decât cele acordate anul trecut și au ca scop susținerea serviciilor sociale pe care le acordă asociațiile și fundațiile categoriilor de persoane vulnerabile din punct de vedere social. În județul Alba, astfel de servicii sunt oferite de către Asociația AS 2001, Asociația Caritas Metropolitan Greco-Catolic Blaj, Asociația Caritas Alba Iulia și Asociația Filantropia Orotodoxă Alba Iulia, prin centrele de zi și de noapte, centrele rezidențiale, unitățile de îngrijire la domiciliu sau cantinele sociale.

ELIT

Subvențiile acordate de Statul Român, prin agențiile de plăți și inspecție socială, pot fi solicitate de către toți prestatorii de servicii sociale acreditați, cu experiență de minimum 1 an, în vederea acoperirii parțiale a cheltuielilor de funcționare, precum și pentru cele cu hrana persoanelor asistate.

Cu privire la motivele scăderii subvențiilor de care beneficiază asociațiile si fundațiile din Alba care prestează servicii sociale, directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, a precizat:

Mihail David - 2020

Prestatorii de servicii sociale din Alba au avut, în februarie 2013, 50 puncte de lucru, atât în județul nostru, cât și în Mureș, Harghita, Covasna și Sibiu, dar, pentru că numărul de puncte de lucru a scăzut în ultimul an, de la 50 la 42, era firesc ca sumele primite drept subvenții să se diminueze. Asociațiile și fundațiile din județul Alba care oferă servicii persoanelor cu vulnerabilități sociale, în special copii și vârstnici, duc o misiune grea, dar extrem de importantă din punct de vedere social, aceea de a oferi ajutor persoanelor aflate la nevoie. Intervenția statului, prin aceste subvenții, este, cred eu, foarte importantă, pentru că le susține activitatea”.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Suma totală plătită de AJPIS Alba pentru beneficiile de asistență socială efectuate în luna februarie a anului 2014 este de 12.733.777 lei, cu 2,30% mai mici față de cele plătite în februarie 2013. Numărul mediu al beneficiarilor este de 110.374 beneficiari, care a scăzut și el cu puțin peste 2% față de aceeași perioadă a anului trecut. În acest context, sumele aferente alocațiilor pentru susținerea familiei au crescut cu aproape 16%, cele plătite ca stimulent de inserție au crescut și ele cu aproape 33%, iar sumele acordate beneficiarilor de venit minim garantat au înregistrat, la rândul lor, o creștere de aproximativ 22%.

În ceea ce privește alocațiile de plasament, sumele plătite au fost cu aproape 10% mai mici față de luna februarie a anului 2013, ușoare scăderi fiind înregistrate și la plata indemnizațiilor de creștere a copilului, cu puțin peste 1% mai puține față de anul trecut, dar și la capitolul indemnizații de hndicap/însoțitori ai persoanelor cu handicap, unde sumele acordate în februarie 2014 au fost cu 0,18% mai mici față de aceeași perioadă a anului trecut.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...