AJPIS Alba are de recuperat peste 260.000 de lei reprezentând ajutoare și indemnizații necuvenite

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Inspectorii sociali din cadrul AJPIS Alba, au desfăşurat în luna noiembrie activităţi de inspecţie în cadrul Controlului bazat pe risc, privind stabilirea, acordarea şi plata indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului; stabilirea, acordarea şi plata ajutorului social şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei și stabilirea, acordarea şi plata beneficiilor de asistenţă socială pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale. Rezultatele acestor controale s-au concretizat în întocmirea a peste 200 de note de constatare în vederea recuperării unei sume totale de 260.333 reprezentând plăţi încasate necuvenit de către beneficiarii de indemnizaţii și subvenții.

Astfel, s-a constatat că 50 de beneficiari de indemnizație lunară pentru creşterea copilului au prestat activităţi pentru care au încasat sume de bani. În acest caz s-a dispus recuperarea sumelor încasate necuvenit, în cuantum de 222.671 lei.

USR - Alegeri parlamentare 2020

În urma activităţi de inspecţie la 42 de primării din Alba au fost depistate nereguli în 138 de dosare privind stabilirea, acordarea şi plata ajutorului social şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei. Este vorba despre declararea eronată în cererea şi declaraţia pe proprie răspundere, a veniturilor şi a membrilor beneficiarilor de ajutor social şi de alocaţie pentru susţinerea familiei. În acest caz s-au dispus măsuri de recuperare a sumei totale de 29.300 de lei reprezentând venitul minim garantat  și 4.170 de lei reprezentând alocaţii pentru susţinerea familiei.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

De asemenea, în urma verificărilor privind stabilirea, acordarea şi plata beneficiilor de asistenţă socială pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale, efectuate la  DGASPC Alba, Primăria Cetatea de Baltă, SPAS Cugir, SPAS Sebeş şi DAS Alba Iulia s-a constatat că au fost făcute 12 plăţi după data decesului și plăţi acordate în mai multe judeţe, în valoare de 4.192 de lei, pentru care s-a dispus recuperarea. Totodată, au fost găsite 3 CNP-uri inexistente, introduse eronat în baza de date a DGASPC Alba, pentru care s-a dispus măsură de remediere a erorii.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro