Ai fost prins în autobuz fără bilet? Ce NU au voie să-ţi facă controlorii şi ce drepturi ai. RECOMANDĂRI

În cazul în care controlorii vă prind fără bilet în autobuz trebuie să ştiţi ce drepturi aveţi. Aparent, tot mai mulţi controlori ai companiilor de transport public, din tot mai multe oraşe, bravează şi fac abuzuri grosolane. Mai ales cei tineri şi plini de „litera legii”. Fie că sunteţi adolescenţi proaspeţi posesori de buletine, fie că sunteţi studenţi sau buni contribuabili v-ar prinde bine următoarele trei recomandări, în caz de „controlori nesimţiţi”.

1. Controlorii nu pot sa te oblige sa tbilet autobuze legitimezi si in nici un caz nu au voie sa te deposedeze de actul de identitate. Punct! Procedura de legitimare este o conventie social acceptata, nimic mai mult. Obligatia lor este sa verifice (ATENTIE!) legitimatia de calatorie (in termeni specifici). Au in schimb dreptul de a solicita interventia politiei pentru legitimare si n-au decat s-o faca. Si Jandarmeria Romana mai are dreptul sa te legitimeze, conform legii 550/ 2004.

ELIT

2. Controlorii nu au dreptul sa te coboare din mijocul de transport cu forta, sa te bruscheze, sa te perchezitioneze ori sa-ti retina vreun bun personal cu scopul de a cobori cu ei. In momentul in care se intampla vreo astfel de fapta, ai obligatia sa suni imediat la politie! Nu le intra in joc si nu face cine mai stie ce compromis in schimbul rambursarii bunului.Este recomandabil ca in astfel de cazuri sa faci putin scandal si sa rogi pe cineva sa te insoteasca. Ei sunt tot timpul (minimum) doi si-ti trebuie martor. Dupa ce suni la politie, astepti si, dupa caz, mergi la sectie pentru a depune o plangere pe numele controlorului, in care sa punctezi cu lux de amanunte faptele. Controlorii au legitimatii si sunt obligati sa se legitimeze nominal, asa ca nu-i foarte greu sa afli cu cine ai de-a face.

3. Controlorii nu au voie sa te retina in autobuz/tramvai sau statie mai mult de cateva minute/jumatate de ora. Maximum! Orice retinere dureaza mai mult, se transforma automat in privare de liberate si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani, conform articolului 189 din Codul Penal. Si chiar daca vor chema politia, tot nu esti obligat s-o astepti mai mult de cateva minute!

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Comentarii

alba iulian 20 martie 2015 at 12:35

asa la mișto pun și eu aici LEGEA 92/2007 art 45 care este în vigoare și va rog sa îmi spuneți și mie cum este recomandabil sa facem scandal ? Poate art 324 din Codul Penal ne lamureste

mike 22 martie 2015 at 23:36

In primul rind –de ce te urci in autobus ,tramvai -daca nu vrei sa platesti??? Ori crezi ca e datoria unora sa-ti deplaseze fundul de aici acolo pe gratis?? nu ai bani ?mergi pe jos-punct. Mai nene care ai scris articolul cum indemni oamenii cu musca pe caciula sa faca scandal?? halal civilizatie . Era bine sa scrii ceva despre sinceritate onestitate respect –parerea mea —te-ai facut de rahat

Barna Marius 24 iunie 2019 at 10:37

toti trebuie sa mergem gratis , penali din primarie dau o gramada de bani la firma de transport din banii nostri !!!

de ce sa dam bani cand da si primaria !!!

Așa zis-a Burebista 23 martie 2015 at 8:07

@mike – așa e.

Unu 24 iunie 2019 at 9:21

Si atunci de ce sa mai platim bilet daca controlorul nu are voie sa iti faca nimic? Articolul e strict pt infractori. Cand mergeti in alta tara faceti la fel cu controlorii?
Rusine celui care a scris si ziarului unirea ca a publicat asa ceva!

Mihai 24 iunie 2019 at 18:25

Nu sunteți normali:))

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...