Rămâi conectat

Curier Județean

Agricultorii din zonele Ocna Mureș și Sebeș cer mai multă atenție din partea autorităților

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prezența în teritoriu a specialiștilor din cadrul Camerei Agricole a județului Alba este primită cu un real interes de fermierii mici sau mari. Acest lucru a fost confirmat de participarea foarte activă și la recentele acțiuni organizate la Ocna Mureș și Sebeș, unde organizatoare locale au fost reprezentantele Camerei – Simona Gherasim, respectiv Frasina Popa.

În ambele situații, partea de dezbateri și informare s-a derulat la sediul primăriilor localităților menționate și s-au bucurat de prezența primarilor – Silviu Vințeler , respectiv Alexandru Dăncilă. La Sebeș, o prezență activă și foarte implicată a fost remarcată cea a lui Romi Dragosin, în calitatea sa de consilier județean și lider local al PSD. Ca de obicei, la întâlnirile cu truditorii pământului și proprietarii unor ferme de animale, d-na Mirela Nemeș – directorul Camerei Agricole Alba, împreună cu colaboratorii săi, au prezentat celor prezenți informații de actualitate – noutăți sau proceduri de sezon.

Din prima categorie, cele mai multe dezbateri la cele două acțiuni recente a stârnit prezentarera făcută de Ileana Păltinean cu privire la Ordonanța nr. 8 din 23 ianuarie 2013, care reglementează impozitul forfetar în agricultură. Reprezentanta Camerei Agricole a prezentat informațiile strict cum sunt ele structurate în textul actului normativ, insistând și asupra categoriilor care sunt exceptate de la plata ”noilor biruri” asupra agricultorilor – așa cum au fost ele definite de unii fermieri prezenți.

Prin Ordonanța 8 sunt stabilite norme de venit pe unitatea de suprafață de teren cultivat și culturi sau grupe de culturi și pe capete de animale sau familii de albine. Cu titlu de exemplificare, menționăm câteva culturi și sumele pe unitate care trebuie plătite de fermele care au pesre 2 ha teren cultivat cu: cereale – 96,53 lei/ha, oleaginoase -98,47 lei/ha , cartofi – 749,92 lei/ha, sfeclă de zahăr – 149,5 lei/ha, hamei – 318,84 lei/ha;  peste 1,5 ha culturi: leguminoase pentru boabe – 172 lei /ha,  pomi pe rod- 1012,43 lei/ha;  peste 0,5 ha culturi cu: vii – 297,77 lei /ha,   legume în câmp – 860 lei/ha, sau legume in spatii protejate cu peste 0,2 ha – 1727 lei,ha și de la 0,3 ha culturi cu flori – 2531 lei/ha.

Pentru animale, se vor impozita fermele care au mai mult de 2 vaci sau bivolițe, 10 ovine sau caprine, 6 porci, 50 familii de albine sau 100 păsări de curte. Pe această temă, cei afectați de prevederile actului normativ au avut aprecieri destul de acide și a fost exprimată speranța că popiticienii din arcul guvernamental vor  ajunge la concluzia că această inițiativă nu va avea efecte pozitive, chiar dacă imediat constituie o sursă de venit la buget. Considerată o mare anomalie și unică în Europa este modalitatea de impozitare a animalelor și albinelor.

La aceste categorii, norma de venit crește vertiginos odată cu efectivele deținute de fermier. Prezentăm și aici cîteva exemple: ovinele și caprinele au norma de venit de 23 lei pentru efectivele cuprinse între 10 și 50 capete, dar acestea produc nu mai puțin de 65 lei dacă sunt în grupuri de peste 50 capete; porcii la îngrășat în efective de 6 până la 10 captere aduc (după calculele legiuitorului) un venit de 56 lei/cap, dar dacă sunt în comania a peste 10 capete, grăsunii aduc câștig de 177 lei/ cap. Mai parșive par să fie păsările, care, în efective între 100 și 500 capete au norma de venit de 3 lei, iat în grupuri mai mari aceasta este de doar 2 lei/cap.

La Ocna Mureș, unul din subiectele dezbătute a fost pe tema culturii sfeclei de zahăr, cu avantajele, dar mai ales dezavantajele acesteia, domeniu prezidat în principal de Ioan Rusu, primarul comunei Lunca Mureșului, în calitatea sa de președinte al Asociației cultivatorilor de sfeclă de zahăr de la nivelul județului. Aici a fost evidențiat faptul că suprafețele alocate  aceastei culturi a scăzut foatre mult și în această zonă, unde era cultura preferată, iar unul din motive ar fi scăzămintele adesea foarte mari și nejustificat aplicate de procesatori la recepția sfeclei.

Despre un alt specific al zonei – cultivarea tutunului – a vorbit celor prezenți reprezentanta asociației de specialitate, Domnica Timoftei. Programul zilei la Ocna Mureș a fost completat cu schimburi de experiență la 3 ferme din zonă, anume la cea a lui Ironim Chira din Uioara de Sus, la a lui Viorel Popa din Vama Seacă și la cea a preotului  Ioan Bartoș din Uioara. La fiecare din acestea au existat schimburi interesante de idei și experiență.

Dacă fiecare a avut lucruri interesante de spus, ca și pitoresc, a avut un plus vizita la complexul Ioan Bartoș. Spunem aceasta deoarece gazda a avut lucruri interesante de prezentat în fiecare din dubla sa calitate – de preot și întreprinzător. Acesta deține o fermă cochetă, bine pusă la punct și garnisită și cu unele… curiozități, cum ar fi câteva exemplare de porci din rasa mangalița, destul de rar întălnită pe la noi, dar calitatea de vrednic  gospodar este dovedită în primul rând de lucrările excepționale efectuate de acesta la Bniserica ortodoxă unde slujește, pe care vizitatorii au fost invitați să o viziteze.

Și la Sebeș au fost prezente unele subiecte mai speciale. Frasina Popa a abordat tema aplicării bunelor condiții agricole și de mediu, în ton cu reglementările legale actuale și cu normele europene, iar unul din fermierii din zonă, Nicolae Oprița – administratorul societății  Sebeșana a adus în discuție unele probleme majore privind  accesarea    fondurilor europene  din cauza  modului defectuos, discriminatoriu și restrictiv – consideră acesta,  de acordare a punctajelor pentru proiectele de finanțare din fonduri structurale.

Administratorul societății Avram Iancu, Ioan Oprița a adus în atenția autorităților locale și centrale faptul că, prin lucrările ce se efectuează  la autostrada aflată în construcție sunt blocate căile de acces la terenurile agricole.  Un alt fermier, Precup Adam,  administratorul societășii PETROVIA  a solicitat adoptarea unor reglementări clare pentru stoparea distrugerii culturilor de către animale, în special de turmele de oi, care le distrug culturile.

De prezența la acțiune a lui Romi Dragosin s-a legat speranța transmiterii doleanțelor de aici spre forurile vizate, mai ales că acesta a promis să organizeze o întâlnire a fermierilor din zonă cu deputatul Ioan Dârzu, pentru susținerea de la nivelul Parlamentului a soluționării problemelor ridicate. (C.B.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

24-25 aprilie 2024: Evenimentul „Bucuria Florilor” la Sebeș și Cugir. Pachețele cu trei flori de primăvară din specii diferite pentru publicul interesat

Bogdan Ilea

Publicat

în

24-25 aprilie 2024: Evenimentul „Bucuria Florilor” la Sebeș și Cugir. Pachețele cu trei flori de primăvară din specii diferite pentru publicul interesat În data de 24, la Sebeș și 25 aprilie, la Cugir, ascoiația „La Pas”, alături de companiile Star Transmission & Star Assembly, organizează evenimentul „Bucuria Florilor.” Pentru a celebra ziua biodiversității oamenii care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea