Rămâi conectat

Curier Județean

Agricultorii din zonele Ocna Mureș și Sebeș cer mai multă atenție din partea autorităților

Publicat

în

Prezența în teritoriu a specialiștilor din cadrul Camerei Agricole a județului Alba este primită cu un real interes de fermierii mici sau mari. Acest lucru a fost confirmat de participarea foarte activă și la recentele acțiuni organizate la Ocna Mureș și Sebeș, unde organizatoare locale au fost reprezentantele Camerei – Simona Gherasim, respectiv Frasina Popa.

În ambele situații, partea de dezbateri și informare s-a derulat la sediul primăriilor localităților menționate și s-au bucurat de prezența primarilor – Silviu Vințeler , respectiv Alexandru Dăncilă. La Sebeș, o prezență activă și foarte implicată a fost remarcată cea a lui Romi Dragosin, în calitatea sa de consilier județean și lider local al PSD. Ca de obicei, la întâlnirile cu truditorii pământului și proprietarii unor ferme de animale, d-na Mirela Nemeș – directorul Camerei Agricole Alba, împreună cu colaboratorii săi, au prezentat celor prezenți informații de actualitate – noutăți sau proceduri de sezon.

Din prima categorie, cele mai multe dezbateri la cele două acțiuni recente a stârnit prezentarera făcută de Ileana Păltinean cu privire la Ordonanța nr. 8 din 23 ianuarie 2013, care reglementează impozitul forfetar în agricultură. Reprezentanta Camerei Agricole a prezentat informațiile strict cum sunt ele structurate în textul actului normativ, insistând și asupra categoriilor care sunt exceptate de la plata ”noilor biruri” asupra agricultorilor – așa cum au fost ele definite de unii fermieri prezenți.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin Ordonanța 8 sunt stabilite norme de venit pe unitatea de suprafață de teren cultivat și culturi sau grupe de culturi și pe capete de animale sau familii de albine. Cu titlu de exemplificare, menționăm câteva culturi și sumele pe unitate care trebuie plătite de fermele care au pesre 2 ha teren cultivat cu: cereale – 96,53 lei/ha, oleaginoase -98,47 lei/ha , cartofi – 749,92 lei/ha, sfeclă de zahăr – 149,5 lei/ha, hamei – 318,84 lei/ha;  peste 1,5 ha culturi: leguminoase pentru boabe – 172 lei /ha,  pomi pe rod- 1012,43 lei/ha;  peste 0,5 ha culturi cu: vii – 297,77 lei /ha,   legume în câmp – 860 lei/ha, sau legume in spatii protejate cu peste 0,2 ha – 1727 lei,ha și de la 0,3 ha culturi cu flori – 2531 lei/ha.

Pentru animale, se vor impozita fermele care au mai mult de 2 vaci sau bivolițe, 10 ovine sau caprine, 6 porci, 50 familii de albine sau 100 păsări de curte. Pe această temă, cei afectați de prevederile actului normativ au avut aprecieri destul de acide și a fost exprimată speranța că popiticienii din arcul guvernamental vor  ajunge la concluzia că această inițiativă nu va avea efecte pozitive, chiar dacă imediat constituie o sursă de venit la buget. Considerată o mare anomalie și unică în Europa este modalitatea de impozitare a animalelor și albinelor.

La aceste categorii, norma de venit crește vertiginos odată cu efectivele deținute de fermier. Prezentăm și aici cîteva exemple: ovinele și caprinele au norma de venit de 23 lei pentru efectivele cuprinse între 10 și 50 capete, dar acestea produc nu mai puțin de 65 lei dacă sunt în grupuri de peste 50 capete; porcii la îngrășat în efective de 6 până la 10 captere aduc (după calculele legiuitorului) un venit de 56 lei/cap, dar dacă sunt în comania a peste 10 capete, grăsunii aduc câștig de 177 lei/ cap. Mai parșive par să fie păsările, care, în efective între 100 și 500 capete au norma de venit de 3 lei, iat în grupuri mai mari aceasta este de doar 2 lei/cap.

La Ocna Mureș, unul din subiectele dezbătute a fost pe tema culturii sfeclei de zahăr, cu avantajele, dar mai ales dezavantajele acesteia, domeniu prezidat în principal de Ioan Rusu, primarul comunei Lunca Mureșului, în calitatea sa de președinte al Asociației cultivatorilor de sfeclă de zahăr de la nivelul județului. Aici a fost evidențiat faptul că suprafețele alocate  aceastei culturi a scăzut foatre mult și în această zonă, unde era cultura preferată, iar unul din motive ar fi scăzămintele adesea foarte mari și nejustificat aplicate de procesatori la recepția sfeclei.

Despre un alt specific al zonei – cultivarea tutunului – a vorbit celor prezenți reprezentanta asociației de specialitate, Domnica Timoftei. Programul zilei la Ocna Mureș a fost completat cu schimburi de experiență la 3 ferme din zonă, anume la cea a lui Ironim Chira din Uioara de Sus, la a lui Viorel Popa din Vama Seacă și la cea a preotului  Ioan Bartoș din Uioara. La fiecare din acestea au existat schimburi interesante de idei și experiență.

Dacă fiecare a avut lucruri interesante de spus, ca și pitoresc, a avut un plus vizita la complexul Ioan Bartoș. Spunem aceasta deoarece gazda a avut lucruri interesante de prezentat în fiecare din dubla sa calitate – de preot și întreprinzător. Acesta deține o fermă cochetă, bine pusă la punct și garnisită și cu unele… curiozități, cum ar fi câteva exemplare de porci din rasa mangalița, destul de rar întălnită pe la noi, dar calitatea de vrednic  gospodar este dovedită în primul rând de lucrările excepționale efectuate de acesta la Bniserica ortodoxă unde slujește, pe care vizitatorii au fost invitați să o viziteze.

Și la Sebeș au fost prezente unele subiecte mai speciale. Frasina Popa a abordat tema aplicării bunelor condiții agricole și de mediu, în ton cu reglementările legale actuale și cu normele europene, iar unul din fermierii din zonă, Nicolae Oprița – administratorul societății  Sebeșana a adus în discuție unele probleme majore privind  accesarea    fondurilor europene  din cauza  modului defectuos, discriminatoriu și restrictiv – consideră acesta,  de acordare a punctajelor pentru proiectele de finanțare din fonduri structurale.

Administratorul societății Avram Iancu, Ioan Oprița a adus în atenția autorităților locale și centrale faptul că, prin lucrările ce se efectuează  la autostrada aflată în construcție sunt blocate căile de acces la terenurile agricole.  Un alt fermier, Precup Adam,  administratorul societășii PETROVIA  a solicitat adoptarea unor reglementări clare pentru stoparea distrugerii culturilor de către animale, în special de turmele de oi, care le distrug culturile.

De prezența la acțiune a lui Romi Dragosin s-a legat speranța transmiterii doleanțelor de aici spre forurile vizate, mai ales că acesta a promis să organizeze o întâlnire a fermierilor din zonă cu deputatul Ioan Dârzu, pentru susținerea de la nivelul Parlamentului a soluționării problemelor ridicate. (C.B.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

VIDEO| Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Publicat

în

Concert emoționant La Biserica Evanghelică din Sebeș pentru a-l omagia pe Carl Filtsch, care a încântat 200 de copii

Vineri, 27 mai 2022, la Sebeș a avut loc un impresionant concert educativ menit să îl omagieze pe Carl Filtsch, micul geniu al muzicii clasice născut în vechiul burg săsesc, în anul 1830. Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș a invitat toate școlile din localitate să participe la un eveniment care le-a fost dedicat și care a avut ca scop promovarea emoționantei povești a lui Carl Filtsch în rândul elevilor. Primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor și preotul Alfred Dahinten au adus un omagiu la statuia lui Carl Fitsch, situată pe bulevardul Lucian Blaga din Sebeș, pe aleea din vecinătatea Bisericii Evanghelice.

Concert educativ s-a numit „Harmony of sounds” și a fost atent pregătit de muzicienii: Emma Damian – flaut, Alexandra Pamfilie – pian, Radu Besliu – clarinet, Mihaela Roșiu – vioară, Alina Cozma – vioară, Irene Marc – violă, Darius Clamba – violoncel, Tabea Bebeșelea – flaut, Alexandra Diaconu – flaut, Beatriz Marc – flaut, Petru Mazilu – pian, Ovidiu Borz – fagot, Paul Pienariu – cajon. Repertoriul a inclus: „10000 Reasons” – Matt Redman, „Amazing Grace” – Sergiu Strete, „Pilgrim” – autor necunoscut, aranjament Laurențiu Muntean, „Overcomer” – Daniel Ardelean, „Cornerstone” – Bradley Knight, „Greatness” – Daniel Petrean și Laurențiu Muntean.

Elit - Gustul Desăvârșit

Muzicianul Carl Filtsch (1830-1845) s-a născut la Sebeș și este considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XIX-lea și cel mai strălucit discipol al marilor compozitori Frédéric Chopin și Franz Liszt. Deși s-a stins la o vârstă fragedă (15 ani), Carl Filtsch s-a remarcat în viața culturală a vremii sale, în cele mai importante centre ale Europei: Budapesta, Viena, Wiesbaden, Baden-Baden, Paris și Londra. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte în cimitirul San Michele din Veneţia.

Carl Filtsch, care a început să improvizeze la pian de la o vârstă fragedă, a lăsat în urma sa opt compoziţii proprii, dintre care unele au fost publicate pentru prima dată la Londra, în 1843. El a compus şi un concert pentru pian, care, din păcate, s-a pierdut. În ciuda influenţelor uşor de recunoscut ale profesorilor săi, în lucrările sale se oglindesc o maturitate timpurie şi un talent remarcabil. Dintre compoziţiile sale amintim: „Choral 1839″, „Romanze ohne Worte 1840″, „Barcarolle”, „Mazurka”, „Impromptu in Ges – Dur 1843″, „Impromptu inb – Moll 1843″, „Introduction und Variationen Op.2″, „Lebewohl von Venedig (Adieu)”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Publicat

în

FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba

Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au luat parte, joi, 26 mai, la un pelerinaj organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în colaborare cu Direcția pentru Asistență Socială Alba. De data aceasta, 16 beneficiari, cu vârste cuprinse între 28 și 73 de ani au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba.

În prima parte a zilei, excursioniștii au poposit la Mănăstirea cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la Râmeț. Aici, beneficiarii s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Ghelasie de la Râmeț, au aflat despre cât de grabnic ajutător este Sfântul Efrem cel Nou și s-au rugat la mormântul părintelui Dometie Manolache, unul dintre duhovnicii de profunzime ai acestei vetre monahale. Intinerariul a continuat cu Schitul ,,Înălțarea Sfintei Cruci” din Aiud, unde beneficiarii au vizitat monumentul noilor martiri ai neamului românesc, numit „Calvarul Aiudului”. În interiorul edificiului memorialistic sunt inscripționate pe plăci de marmură numele mărturisitorilor temnițelor comuniste și osuarul. Tot aici, pelerinii așezământului social au participat la Sfânta Liturghie.

Elit - Gustul Desăvârșit

În a doua parte a zilei beneficiarii au avut plăcerea de a vizita mănăstirea Dumbrava, care poartă hramul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, bucurându-se de explozia ce o înconjoară. Următoarea oprire a fost la un local din Aiud unde drumeții au servit prânzul și au avut prilejul să-și împărtășească impresiile despre locurile pe care le-au vizitat, până în acel moment.

Ultima parte a zilei a fost rezervată vizitării celor două mânăstiri din localitatea Rimetea. Unul din aceste așezăminte monahale poartă hramul „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”. Aici, beneficiarii s-au închinat cu evlavie la icoane, la raclele cu relicvele Sfântului Efrem cel Nou și ale Sfântului Gherasim din Kefalonia și au simțit să intoneze câteva cântece religioase și pricesne. La cealaltă mănăstire, aflată sub oblăduirea Sfântului Ioan Botezătorul, participantii la acest pelerinaj au avut prilejul de a lua parte la slujba Vecerniei, săvârșită în paraclisul de vară.

Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Meletie” Alba Iulia oferă servicii de informare și consiliere socială, consiliere psihologică și spirituală, servicii de recuperare, kinetoterapie și ergoterapie, orientare profesională și facilitarea obținerii unui loc de muncă, activități de socializare, culturale și recreative pentru 20 de persoane cu dizabilități din Alba Iulia și pentru 105 persoane cu dizabilități ocrotite în 11 Locuințe Maxim Protejate din județul Alba.

Centrul funcționează din anul 2008 în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia și Consiliul Județean Alba prin DGASPC Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Publicat

în

FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I

Etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă” și-a desemnat câștigătorii. Locul I a fost câștigat de echipajul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu ” din Alba Iulia.

Azi, 27 mai 2022, a avut loc etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”, organizat de Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Consiliul Județean Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concurenţii au avut de parcurs 3 probe, una de teorie, o probă de îndemânare în conducerea bicicletei, pe un traseu special amenajat şi una practică, de aplicare a cunoștințelor teoretice.

Înainte de începerea competiției, participanţii au fost instruiţi de polițiștii Serviciului Rutier cu privire la regulile impuse de competiţie.

Scopul acestui concurs, a cărei organizare a fost reluată după o pauză de doi ani, cauzată de pandemie, la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din municipiul Alba Iulia, este acela de a forma, în rândul elevilor, un comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Participanții au avut ocazia să-şi demonstreze cunoştinţele dobândite în ceea ce priveşte circulaţia rutieră, precum şi îndemânarea în folosirea bicicletei în poligon.

Premiile, puse la dispoziție de Consiliul Județean Alba, au constat în biciclete, corturi pentru camping, saci de dormit, articole de camping, dulciuri diplome și medalii.

Pe primul loc al podiumului a urcat echipajul format din elevi ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, pe locul II s-a clasat echipajul Școlii Gimnaziale ”Axente Sever” din Aiud, iar pe locul III echipajul Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” din Ocna Mureș.

Câştigătorii concursului vor participa la faţa naţională, care se va desfăşura, în vacanța de vară, la Buzău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare