Rămâi conectat

Actualitate

Agenţia Internaţională a Energiei propune zile fără mașini, telemuncă și limite de viteză: „Soluțiile” sunt inspirate din alte perioade de criză a petrolului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Agenţia Internaţională a Energiei propune zile fără mașini, telemuncă și limite de viteză: „Soluțiile” sunt inspirate din alte perioade de criză a petrolului

Agenția Internațională a Energiei a făcut apel la consumatorii din națiunile avansate pentru a reduce cererea de produse pe bază de petrol, stârnind amintiri din anii 1970 – 1980, pe vremea când lumea se confrunta cu perspectiva de a pierde trei milioane de barili pe zi din producția rusă de petrol.

Limite de viteză mai scăzute, mai multă muncă la domiciliu și duminica fără mașini ar putea ajuta lumea să evite o criză a aprovizionării cu petrol cauzată de războiul din Ucraina, susține Agenția Internațională a Energiei (IEA).

Organismul interguvernamental le-a sugerat, de asemenea, șoferilor să folosească mașinile în comun și să dea mai încet aerul condiționat în vehicule, ca parte a unui plan în zece puncte despre care a spus că va „reduce presiunea prețurilor resimțită de consumatorii din întreaga lume”.

Măsurile ar putea, de asemenea, să reducă daunele economice și să micșoreze veniturile energetice ale Rusiei, precum și să aibă avantajul suplimentar de a muta cererea de petrol pe o „cale mai durabilă” în drumul către zero net, a spus IEA.

Recomandările sale către consumatori și guverne vin la câteva zile după ce agenția a declarat că lumea se confruntă cu „ceea ce s-ar putea transforma în cea mai mare criză a aprovizionării din ultimele decenii”.

IEA a fost înființată în anii 1970, când economiile globale au fost lovite de șocuri energetice, iar ideea de a reduce cererea ar putea trezi amintiri despre măsurile luate în acel deceniu.

În 1973, o limită de viteză de 50 mile pe oră a fost introdusă pe toate drumurile din Marea Britanie ca măsură temporară de reducere a consumului de combustibil.

Raportul IEA de săptămâna aceasta a avertizat că de luna viitoare trei milioane de barili pe zi din producția de petrol rusă ar putea fi „închise”, pe măsură ce sancțiunile vor intra în vigoare și cumpărătorii evită exporturile.

Dar a spus că, dacă ar fi adoptate integral în economiile avansate, măsurile pe care le solicită ar reduce cererea de petrol cu ​​2,7 milioane de barili pe zi în decurs de patru luni – echivalent cu cererea de petrol a tuturor mașinilor din China.

„Acest lucru ar reduce semnificativ tensiunile potențiale într-un moment în care o cantitate mare de provizii rusești ar putea să nu mai ajungă pe piață și sezonul de vârf al cererii din iulie și august se apropie”, a spus AIE.

„Măsurile ar avea un efect și mai mare dacă ar fi adoptate parțial sau integral și în economiile emergente”.

Deoarece cea mai mare parte a cererii de petrol provine din transport, planul se concentrează pe „cum să folosiți mai puțin petrol pentru a transporta oameni și bunuri de la A la B” – bazându-se pe măsuri care au fost deja utilizate.

Directorul executiv al IEA, Fatih Birol, a declarat: „Ca urmare a agresiunii îngrozitoare a Rusiei împotriva Ucrainei, este posibil ca lumea să se confrunte cu cel mai mare șoc al aprovizionării cu petrol din ultimele decenii, cu implicații uriașe pentru economiile și societățile noastre.

Șoferii se confruntă deja cu prețuri record la combustibil, după ce războiul din Ucraina a împins prețul petrolului la peste 100 de dolari pe baril.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Câți români intenţionează să-şi petreacă sărbătorile de iarnă acasă sau la cabană cu cei dragi? STUDIU

Ziarul Unirea

Publicat

în

Câți români intenţionează să-şi petreacă sărbătorile de iarnă acasă sau la cabană cu cei dragi? STUDIU

Cei mai mulţi români (64%) intenţionează să-şi petreacă sărbătorile de iarnă acasă, într-un cadru restrâns al familiei, în timp ce 21% optează pentru o celebrare extinsă în familie, iar 11% preferă să sărbătorească acasă, alături de prieteni, potrivit unei cercetări realizate de o companie de cercetare de piaţă, relatează Agerpres.

De asemenea, 16% declară că vor merge acasă la rude, 9% la prieteni şi doar 7% spun că vor pleca la munte, în ţară.

Totuşi, când vine vorba de preferinţe şi dacă ar putea alege orice destinaţie, 37% ar prefera să petreacă sărbătorile într-o cabană la munte, 23% pe o plajă tropicală, 22% declară că ar rămâne tot acasă, iar 17% ar prefera un oraş plin de viaţă, cu lumini festive.

CITEȘTE ȘI: 1 DECEMBRIE 2023, la Alba Iulia. PROGRAMUL manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii

Datele studiului realizat de iSense Solutions relevă că sărbătorile de iarnă încep cu moş Nicolae, iar 51% dintre români declară că îşi vor pregăti ghetuţele pentru ca moşul să le aducă daruri şi tot jumătate dintre români (51%) vor vizita târgurile de Crăciun ca şi experienţă autentică de sărbători. Când vorbim despre tradiţii, fie ele moştenite din familie sau de ordin religios, peste jumătate dintre români declară că primesc colindătorii (58%), în timp ce 30% merg la biserică şi 22% ţin Postul Crăciunului.

Ca activităţi şi obiceiuri de sărbători, 70% declară că vor găti produse tradiţionale, 71% vor oferi cadouri, 82% vor împodobi bradul şi 66% vor aşeza cadourile sub brad. Dintre cei care au declarat că vor împodobi bradul, peste jumătate preferă bradul artificial (58%), 23% preferă un brad natural tăiat, în timp ce doar 12% aleg un brad natural în ghiveci şi 3% un brad din propria curte.

Tradiţiile ce ţin de colindat sunt mai puţin practicate, astfel că 26% dintre români aleg să meargă la colindat în Ajunul Crăciunului, 8% merg cu pluguşorul şi 5% merg cu capra/ursul.

Meniul celor care vor găti bucate tradiţionale include sarmale în foi de viţă sau varză (64%), celebra salată boeuf (64%), cozonaci (53%), cârnaţi proaspeţi sau afumaţi (45%), piftie (45%), vin fiert (39%), mămăligă, pentru a o servi împreună cu bucatele tradiţionale (30%), caltaboşi (28%), tobă (26%) şi turtă dulce (11%). Pentru mâncărurile pregătite, aceştia declară că vor cheltui în medie 740 lei.

Cercetarea arată că românii oferă cadouri şi fac gesturi frumoase pentru cei dragi. 89% dintre români afirmă că vor oferi cadouri familiei, 44% prietenilor şi 26% colegilor de muncă. Cei care intenţionează să cumpere cadouri preferă achiziţionarea online (69%), din supermarketuri (65%), din mall-uri (54%), de la târgurile de sărbători (33%), din magazinele de artizanat/handmade (23%) sau din magazine de antichităţi ori second-hand (7%). Majoritatea îşi face o listă de cadouri şi le cumpăra din timp (69%), iar restul merg cu doar câteva zile înainte de sărbători şi le cumpără (31%). În ceea ce priveşte bugetul alocat, media sumei alocate pe cadouri este de 816 lei.

Datele prezentate fac parte din studiul iSense Solutions Omnibus, cercetare reprezentativă pentru populaţia utilizatoare de Internet din mediul urban. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 520 de respondenţi, în perioada 13 – 16 noiembrie, marja maximă de eroare +/-4.3%, la un nivel de încredere de 95%.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare