Agenția de evaluare Standard & Poor’s a revizuit perspectiva României. Ratingul s-a ÎNRĂUTĂȚIT de la stabil la negativ

Agenția de evaluare Standard & Poor’s a revizuit perspectiva României. Ratingul s-a ÎNRĂUTĂȚIT de la stabil la negativ

Una dintre cele mai importante trei agenții de rating din lume, compania americană Standard & Poor’s (S&P), a revizuit perspectiva ratingului României, care s-a înrăutățit de la stabilă la negativă.

Ratingul rămâne triplu B („BBB-/A-3”), adică la limita recomandată pentru investiţii, cauzele fiind încetinirea economiei românești și deficitul bugetar, care este în creştere.

ELIT

Cheltuiele făcute de guvernul precedent l-au forţat pe cel actual să revizuiască ţintele fiscale pe anii 2019 şi 2020, pe fondul încetinirii economiei.

Agenția, care avertizează că ratingul ar putea fi redus în următoarele 24 de luni, invocă cheltuielile fostei guvernări, care au determinat actuala guvernare să revizuiască țintele fiscale pentru 2019 și 2020, pe fondul încetinirii economiei.

Mihail David - 2020

Creșterile de salarii și pensii vor suplimenta deficitul de cont curent deja substanțial, notează agenția, dacă dezechilibrele fiscale și cele externe continuă să se deterioreze și persistă mai mult decât estimările din prezent, absența consolidării fiscale ducând la creșterea datoriei publice și a celei externe. Lipsa sincronizării politicilor economice duce la o volatilitate crescută a cursului de schimb, cu potențiale repercusiuni negative asupra bilanțurilor din sectorul public și privat.

Guvernul a majorat țintele de deficit bugetar pentru 2019 și 2020 la 4,3% și, respectiv, 3,5% din PIB de la 2,8% și 3,0%. Aceste revizuiri reflectă în mare măsură decizia transparentă a noului guvern al României de rezolva restanțele din bugetul pentru 2019, în timp ce și-a redus așteptările de creștere a încasărilor bugetare.

Standard & Poor’s apreciază că există motive pentru a pune sub semnul întrebării realismul obiectivelor bugetare revizuite în perioada 2020-2022, prin perspectiva creșterilor de pensii prevăzute pentru următoarea perioadă.

Un alt element invocat de agenția de rating este anul electoral și influența acestuia asupra economiei.

sursa: Digi24

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...