Rămâi conectat

Economie

AFIR elaborează metodologia pentru accesarea fondurilor europene prin PNDR 2014 – 2020

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) elaborează metodologia specifică accesării fondurilor europene pentru a pregăti deschiderea primelor măsuri de finanţare din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) aferent periodei de programare financiară 2014 – 2020.

„Aşa cum am promis, suntem gata pentru lansarea primelor măsuri din PNDR 2014-2020. Agenţia are aproape definitivate toate procedurilor de lucru specifice, astfel încât imediat ce Comisia Europeană ne va comunica acordul de principiu, vom afişa spre consultare publică Ghidurile Solicitantului, astfel încât, la momentul deschiderii sesiunilor de primire de proiecte, beneficiarii să aibă Dosarele de Finanţare pregătite”, a declarat directorul general adjunct al AFIR, Nicolae POPA.

Precizăm că în acest moment nu există documente oficiale în variantă finală, pe bazapndr cărora să se poată întocmi cereri de finanţare. Astfel, e necesară publicarea Ghidurilor Solicitantului pentru a putea demara pregătirea Dosarului Cererii de Finanţare. Fişele Măsurilor disponibile pe www.madr.ro şi www.afir.info conţin informaţii provizorii care pot suferi modificări, dar care pot oferi o imagine de ansamblu privind aria de finanţare specifică noii perioade de programare. AFIR pune la dispoziţia tuturor persoanelor care sunt interesate să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea agriculturii şi a mediului rural, informaţiile provizorii disponibile în acest moment cu privire la PNDR 2014 – 2020, prin intermediul paginii web (www.afir.info), telefonic (031-860.11.00) sau direct la sediile judeţene ale agenţiei. „Am publicat fişele măsurilor şi pe site-ul agenţiei, tocmai pentru a oferi potenţialilor beneficiari cât mai mult timp la dispoziţie pentru a identifica foarte corect domeniile de investiţii care vor beneficia de finanţare. Deşi informaţiile din aceste fişe sunt provizorii, ele oferă reperele necesare pentru demararea proiectului. Astfel, până la publicarea formelor finale ale Ghidurilor Solicitantului şi a anexelor aferente acestora, potenţialii beneficiari îşi pot clarifica o serie de aspecte ce ţin de etapa premergătoare realizării proiectului propriu-zis, pentru a economisi timp în depunerea unei Cereri de Finanţare prin PNDR 2014 – 2020”, spune Nicolae POPA. În acest sens, este recomandat să se clarifice forma de proprietate asupra terenului pe care urmează să se dezvolte investiţia pentru care se solicită finanţare. De asemenea, potenţialii beneficiari pot să-şi asigure sursa de cofinanţare (dacă este cazul) şi să identifice o societate de consultanţă cu care să întocmească documentaţia aferentă şi cu care să implementeze proiectul.

Citeşte şi: Fonduri europene nerambursabile pentru tinerii fermieri

Pentru noua perioadă de programare financiară, 2014 – 2020, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a îmbunătăţit modul de accesare şi de implementare a fondurilor europene, în primul rând prin specializarea personalului pe tipuri de investiţii. AFIR a dezvoltat o abordare pe verticală a fluxului procedural, astfel încât un proiect poate fi urmărit în cadrul aceluiaşi departament, de la depunere până la autorizarea ultimei plăţi. Printre măsurile luate privind simplificarea documentaţiei şi a procedurilor în noul program menţionăm că AFIR implementează sistemul de depunere online a tuturor cererilor de finanţare dar şi a ofertelor pentru achiziţii specifice beneficiarilor privaţi. O altă îmbunătăţire a sistemului o reprezintă devansarea decontării plăţilor aferente cheltuielilor eligibile. Prin schimbarea procedurilor de organizare a sesiunilor de depunere a proiectelor, solicitanţii de fonduri vor putea depune cereri de finanţare pe toată durata anului, cu rapoarte de selecţie lunare sau trimestriale. Astfel, se va reduce perioada de evaluare de la un an, la cel mult trei – patru luni în noua perioadă de programare.
Toate aceste măsuri au fost luate de agenţie pe baza experienţei acumulate în programul anterior şi a solicitărilor primite din partea beneficiarilor PNDR, cu scopul de a sprijini în mod real beneficiarii investiţiilor în agricultură şi în dezvoltarea mediului rural.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

GAL Asociația Țara Secașelor Alba-Sibiu anunță prelungirea sesiunilor de cereri pentru proiecte LEADER pentru MĂSURA M2/2A și MĂSURA M6/3A

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț   GRUPUL  DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public prelungirea sesiunilor de cereri de proiecte LEADER  aferentă măsurilor:  I.MĂSURA M2/2A  – ,,Soluţii inovative pentru o agricultură/industrie alimentară competitivă în microregiunea Țara Secașelor” Număr de referință al sesiunii cererii de proiecte: M19.2-M2/2A-09/08.02.2024-20.02.2024 Data limită pentru depunerea proiectelor: 15 aprilie 2024; II.MĂSURA M6/3A –,,Promovarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea