Adrian Teban, Primarul Cugirului, contribuție majoră la avizul privind Macroregiunea Carpatică, în plenul Comitetului Regiunilor (CoR) de la Bruxelles

Guvernatorul voievodatului Podkarpackie, Władysław Ortyl, a invitat Comisia Europeană în plenul Comitetului Regiunilor (CoR) de la Bruxelles să îi sprijine inițiativa privind elaborarea unei strategii macroregionale pentru regiunea Carpaților, care ar deveni astfel cea de‑a doua strategie care vizează zone muntoase din Europa (alături de cea a Alpilor).

Ortyl este autorul raportului „Strategia macroregională pentru regiunea Carpaților”, o opinie care a primit avizul plenului Comitetului Regiunilor reunit la Bruxelles pe 4 decembrie 2019.

Avizul a fost rezultatul unui dialog continuu și colaborării excelente din cadrul Inițiativei Carpatice din CoR. Avizul este opera constructivă condusă în mod cu totul special de delegațiile Poloniei și României.

Aceasta din urmă, prin reprezentantul ei, Adrian Teban, primarul orașului Cugir, a adus singurele amendamente – focalizate în special pe valoarea ecologică și culturală a zonelor carpatice.

Instrumentul unei strategii macroregionale permite o utilizare mai eficace a resurselor financiare disponibile în cadrul obiectivului de cooperare teritorială europeană (CTE), prin crearea unui sistem viabil de cofinanțare și de punere în aplicare a acțiunilor de sprijinire a regiunilor din țările din zona Carpaților, care ar dobândi astfel și un acces mai bun la sursele europene de finanțare.

Prin plasarea chestiunii Carpaților în centrul unui document strategic, Comisia Europeană ar putea atrage atenția asupra problemelor din această zonă și ar face posibilă valorificarea potențialului unic, încă neexploatat, al întregii macroregiuni, prin axarea acțiunilor asupra celor mai importante probleme și provocări orizontale cu care se confruntă aceasta.

Totodată regiunea Carpaților este o zonă geopolitică deosebit de importantă, în care se intersectează interese strategice de natură politică și economică ale Europei de Vest și ale Europei de Est. După extinderea UE din 2004, importanța regiunii a crescut și mai mult, dat fiind că a devenit frontiera de est a întregii UE, a subliniat Ortyl.

Întreaga zonă a munților Carpați, consideră Teban, trebuie să joace un rol activ și să aducă o contribuție majoră la politica Uniunii Europene privind schimbările climatice, în scopul comun de a pune în aplicare angajamentele luate în cadrul Acordului de la Paris.

În acest context, Comitetul subliniază imperativul de a conserva pădurile din Carpați, având în vedere rolul lor semnificativ în reducerea emisiilor de dioxid de carbon, precum și importanța lor în procesul de retenție a apei, de protecție a solurilor și de conservare a biodiversității.

Avizul a fost adoptat cu majoritate largă.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...