Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Adrian Teban, Primarul Cugirului, contribuție majoră la avizul privind Macroregiunea Carpatică, în plenul Comitetului Regiunilor (CoR) de la Bruxelles

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Guvernatorul voievodatului Podkarpackie, Władysław Ortyl, a invitat Comisia Europeană în plenul Comitetului Regiunilor (CoR) de la Bruxelles să îi sprijine inițiativa privind elaborarea unei strategii macroregionale pentru regiunea Carpaților, care ar deveni astfel cea de‑a doua strategie care vizează zone muntoase din Europa (alături de cea a Alpilor).

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Ortyl este autorul raportului „Strategia macroregională pentru regiunea Carpaților”, o opinie care a primit avizul plenului Comitetului Regiunilor reunit la Bruxelles pe 4 decembrie 2019.

Avizul a fost rezultatul unui dialog continuu și colaborării excelente din cadrul Inițiativei Carpatice din CoR. Avizul este opera constructivă condusă în mod cu totul special de delegațiile Poloniei și României.

Aceasta din urmă, prin reprezentantul ei, Adrian Teban, primarul orașului Cugir, a adus singurele amendamente – focalizate în special pe valoarea ecologică și culturală a zonelor carpatice.

Instrumentul unei strategii macroregionale permite o utilizare mai eficace a resurselor financiare disponibile în cadrul obiectivului de cooperare teritorială europeană (CTE), prin crearea unui sistem viabil de cofinanțare și de punere în aplicare a acțiunilor de sprijinire a regiunilor din țările din zona Carpaților, care ar dobândi astfel și un acces mai bun la sursele europene de finanțare.

Prin plasarea chestiunii Carpaților în centrul unui document strategic, Comisia Europeană ar putea atrage atenția asupra problemelor din această zonă și ar face posibilă valorificarea potențialului unic, încă neexploatat, al întregii macroregiuni, prin axarea acțiunilor asupra celor mai importante probleme și provocări orizontale cu care se confruntă aceasta.

Totodată regiunea Carpaților este o zonă geopolitică deosebit de importantă, în care se intersectează interese strategice de natură politică și economică ale Europei de Vest și ale Europei de Est. După extinderea UE din 2004, importanța regiunii a crescut și mai mult, dat fiind că a devenit frontiera de est a întregii UE, a subliniat Ortyl.

Întreaga zonă a munților Carpați, consideră Teban, trebuie să joace un rol activ și să aducă o contribuție majoră la politica Uniunii Europene privind schimbările climatice, în scopul comun de a pune în aplicare angajamentele luate în cadrul Acordului de la Paris.

În acest context, Comitetul subliniază imperativul de a conserva pădurile din Carpați, având în vedere rolul lor semnificativ în reducerea emisiilor de dioxid de carbon, precum și importanța lor în procesul de retenție a apei, de protecție a solurilor și de conservare a biodiversității.

Avizul a fost adoptat cu majoritate largă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lista candidaților pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024 Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Alba, la alegerile locale din 9 iunie 2024, și-au depus candidatura 7 candidați. Până la data publicării acestui articol, doar 5 au fost validați. Candidaților Nicola Adrian de la Partidul Național […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea