Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

ADR Centru: Proiectul DIFASS – Exemple de bune practici privind transferul de proprietate intelectuală

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La sfârşitul lunii septembrie a avut loc cel de al cincilea workshop internațional organizat în cadrul proiectului DIFASS având ca teme centrale conceptele de proprietate intelectuală și capital uman.

Workshop-ul s-a desfăşurat în Marea Britanie, la Portsmouth, fiind găzduit de WSX Enterprise, partener în cadrul proiectului. Pe parcursul a două zile au fost prezentate cinci exemple de bune practici implementate în diferite regiuni europene reprezentate în  proiect: Spania, Italia, Marea Britanie, Polonia și Slovacia.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Exemplele de bune practici prezentate în cadrul workshop-ului au constat în masuri inovative de sprijin pentru întreprinderi precum proprietatea intelectuală, parteneriate pentru transferul de cunoaștere, scheme de sprijin pentru activități de formare cât și metode de susținere a colaborării dintre mediul academic, studenți și mediul antreprenorial. În urma prezentărilor, participanții au selectat programul “Knowledge Transfer Partnership” prezentat de partenerul din Marea Britanie ca fiind cel mai bun exemplu de bună practică a evenimentului.

“Knowledge Transfer Partnership” este un program disponibil la nivel național în Marea Britanie, prin intermediul căruia firmele pot beneficia de finanțare în cadrul unor proiecte pentru stabilirea unor relații de colaborare cu instituții din mediul academic, cu scopul de a facilita transferul de cunoaștere, tehnologie și abilități la care compania nu are acces. Parteneriatul pentru Transfer de Cunoaștere este un instrument prin care Marea Britanie facilitează accesul firmelor la expertiza tehnică și de cercetare a organizațiilor din mediul academic: pentru activități de instruire a personalului propriu, activități de cercetare în beneficiul firmelor, accesul la personal înalt calificat, transferul de cunoaștere în scopul dezvoltării afacerii.  Un astfel de parteneriat vine de cele mai multe ori cu o profitabilitate crescută pentru partenerii de afaceri,  creșterea vânzărilor și accesului pe noi piețe.

Astfel de exemple vin să îmbunătățească portofoliul de modele pe care Regiunea Centru le poate prelua și transpune în politici și programe care să îmbunătățească competitivitatea firmelor. Una din temele asupra cărora este necesar să insistăm în viitor este crearea de legături mai strânse între companii și mediul academic pentru creșterea accesului firmelor la rezultatele cercetării, creșterea participării firmelor în programele de cercetare, îmbunătățirea accesului la servicii de transfer tehnologic” a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Proiectul DIFASS este implementat de ADR Centru de la începutul anului 2012 intr-un consorțiu format din 26 de parteneri internaționali, iar obiectivul principal al acestuia este de a contribui la îmbunătățirea eficienței politicilor regionale pentru internaționalizarea activității IMM-urilor și facilitarea accesului acestora la finanțare. Pentru implementarea activităților prevăzute în cadrul proiectului, Comisia Europeană a alocat un buget de 3.077.055 Euro, din care Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru îi revin 74.409 Euro, pentru toată perioada de implementare a proiectului de 36 de luni.

Proiectul este finanțat prin Programul INTERREG IVC, al cărui obiectiv general este de a îmbunătăți eficiența politicilor și a instrumentelor regionale. INTERREG IVC oferă finanțare pentru cooperarea interregionala la nivelul Europei, este implementat în cadrul obiectivului „cooperare teritoriala a Comunității Europene” și este finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea