Rămâi conectat

Politică Administrație

ADR Centru: Peste două milioane de lei pentru restaurarea Ansamblului Bisericii Fortificate Saschiz

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ansamblul Bisericii Fortificate Saschiz, din județul Mureș, una dintre cele șapte biserici de acest gen din Romania incluse în patrimoniul mondial UNESCO, va obține peste două milioane de lei finanțare nerambursabilă pentru executarea de lucrări de reparații și conservare, contractul fiind semnat, luni, la Alba Iulia. 

Potrivit unui comunicat de presă trimis, luni, de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, reprezentantul Parohiei Evanghelice Saschiz, Johannes Halmen, alături de Simion Crețu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finanțare nerambursabilă, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Patrimoniul cultural al Regiunii Centru este foarte bogat, cuprinzând numeroase cetăți, vestigii antice, castele, palate, biserici, mănăstiri, răspândite pe o larga arie geografică. Potențialul turistic al acestor obiective este sub-exploatat, deoarece starea fizică a multora este necorespunzătoare, semnalizarea este deficitară, structurile de cazare turistică sunt insuficiente, iar în unele situații și căile de acces sunt impracticabile. Pentru a da un impuls real dezvoltării turismului cultural, sunt necesare acțiuni concertate de conservare, restaurare și punere în valoare a clădirilor cu valoare arhitectonică și istorică. Noi, prin proiectele pe care le-am gestionat prin POR 2007-2013, și acum prin POR 214-2020, am reușit să finanțăm și vom finanța, fie reabilitări de drumuri, fie modernizări de structuri turistice sau restaurări de obiective istorice, și astfel susținem creșterea potențialului turistic, impulsionăm deschiderea de noi activități comerciale și dezvoltarea economică în zonă, atragerea de noi turiști, conservându-ne astfel identitatea culturală”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru. 

Proiectul ”Lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Saschiz”, este finanțat prin Prioritatea de Investiții 5.1 a POR 2014-2020, având o valoare totală de 2,32 milioane lei, din care 2,16 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată, iar 25.064 lei reprezintă cofinanțarea asigurata de către beneficiarul proiectului, Parohia Evanghelica Saschiz.

Biserica de la Saschiz, județul Mureș, alături de celelalte biserici din patrimoniul mondial UNESCO – Biertan, Valea Viilor, Prejmer, Viscri, Câlnic, Darju -, toate situate în Regiunea Centru, au fost construite în urma cu mai mult de cinci secole și sunt considerate de specialiști ca fiind printre cele mai frumoase și reprezentative biserici, potrivit ADR Centru.

 Turnul din Saschiz, înalt de 10 metri, este una dintre cele mai frumoase construcții medievale din Transilvania, aparținând, ca și Biserica fortificata, arhitecturii săsești de secol XV.

”Din fondurile alocate acestui proiect, turnul de clopotniță va fi restaurat prin lucrări asupra zidăriei de interior și asupra fațadelor, se vor amenaja scări interioare de lemn, se va reface acoperișul și pardoseala, precum și instalația electrică. În cadrul ansamblului fortificației din Saschiz se vor amenaja și locuri de relaxare în vecinătatea aleii circulare, a bisericii, a zonelor verzi și se vor instala indicatoare”, potrivit sursei citate.

Potrivit ADR Centru, la finele anului 2019, când se estimează finalizarea acestui proiect de conservare și protejare a patrimoniului, oferta de vizitare a acestui patrimoniu se va îmbogătii, pe lângă accesul în biserică, și cu accesul în turn și cu posibilitatea de a te reculege în acest spațiu liniștit.

”Creșterea atractivității turistice și a numărului de turiști, fie ei elevi, studenți, instituții de cultură, sași, români sau străini, precum și dezvoltarea economică locală sunt doar o parte din rezultatele acestui proiect. Vizitarea acestui obiectiv inclusiv în mediul online va fi un alt avantaj pe care îl va oferi acest obiectiv turistic, ca urmare a finanțării primite”, mai transmite ADR Centru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților

Bogdan Ilea

Publicat

în

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților Primăria municipiului Alba Iulia se pregătește de curățenia de primăvară. Mai multe zone din oraș urmează să fie măturate sau curățate între 4 aprilie și 11 mai.  Începe curățenia de primăvara în Municipiul Alba Iulia, în perioada 01.04.2024 – 11.05.2024. Se vor executa lucrări […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea