Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

ADR Centru oferă sprijin pentru administrație și mediul privat în vederea îmbunătățirii eficienței energetice

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Utilizarea eficientă a fondurilor europene în perioada 2014-2020 va asigura atingerea țintelor de eficiență energetică

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a avut o întâlnire de lucru cu delegația reprezentând Philips România, în vederea stabilirii coordonatelor de colaborare pentru conștientizarea publicului larg, dar și a decidenților din administrația publică locală privind îmbunătățirea eficienței energetice.

Această temă reprezintă o prioritate a Regiunii Centru pentru viitoarea perioadă de programare a fondurilor europene, 2014-2020, deoarece astfel se vor putea realiza investiții din fonduri nerambursabile pentru atingerea țintelor de eficiență energetică. La această reuniune au participat Anca-Andreea Călugăru, din partea Schuman Associates s.c.r.l. Romania, și Elena Nițulescu, Business Development Manager la Philips Romania SRL, precum și Simion Crețu, director general, și Adriana Mureșan, director departament Programare și Relații publice, din partea ADR Centru.

În cadrul discuțiilor s-a stabilit ca ADR Centru să sprijine inițiativa Philips România de a organiza conferințe de conștientizare cetățenilor din Regiunea Centru cu privire la creșterea eficienței energetice, în special în domeniul public.

Reuniunea de lucru, ce a avut loc la sediul ADR Centru din Alba Iulia, a avut ca temă centrală necesitatea de informare a reprezentanților administrației publice locale și a publicului larg despre oportunitatea de a se realiza investiții în domeniul eficienței energetice și despre utilizarea soluțiilor de iluminat inteligent în proiectele publice, rezidențiale și industriale.

Această oportunitate este cuprinsă în Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2014-2020, dar și în Strategia de dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020, a cărei primă versiune de lucru este publicată spre consultare publică pe site-ul ADR Centru.

Reprezentantele Philips Romania au subliniat că apreciază preocupările ADR Centru în domeniul sectorului energiilor regenerabile și al creșterii eficienței energetice. La nivelul Agenției a fost realizată Strategia regională privind utilizarea energiilor regenerabile, prin proiectul RENERG EUREG finanțat prin Programul Cadru 7 al UE. Acest document trebuie să aducă beneficiile cercetării mai aproape de mediul de afaceri, prin dezvoltarea unor strânse legături între universități, institutele de cercetare, autorităţile publice locale şi firme, astfel încât capacitatea de cercetare-inovare şi transfer tehnologic să crească, în beneficiul actorilor locali și al dezvoltării economice durabile.

Pe de altă parte, în domeniul preocupărilor pentru eficientizarea consumurilor de energie, ADR Centru a încheiat un acord de parteneriat cu Directoratul General pentru Energie al Comisiei Europene, prin care Agenția a devenit un actor major în cadrul Convenţiei Primarilor, în calitatea sa de Coordonator Teritorial al Convenţiei, pentru acordarea de sprijin autorităţilor locale din Regiunea Centru. Acest acord s-a concretizat prin proiectul ENESCOM, în cadrul căruia au fost sprijinite să adere la Convenția Primarilor 7 localități din Regiunea Centru: Cugir, Râșnov, Târgu Mureș, Săcele, Sfântu Gheorghe, Făgăraş și Zlatna, acestea adăugându-se altor 8 orașe şi comune din Regiunea Centru care au aderat la această Convenţie: Aiud, Alba Iulia, Avrig, Brașov, Sighișoara, Sântimbru, Berghin și Ighiu.

Obiectivul analizei noastre comune cu reprezentanții Philips Romania este de a acela de a identifica, în cadrul Regiunii Centru, nevoile de informare în domeniul eficientizării consumurilor de energie și modul cum investițiile din acest domeniu pot fi susținute din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene, în viitoarea perioadă de programare. Partenerii noștri de dialog au apreciat foarte mult faptul că, în calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP Centru), Agenția a inclus printre prioritățile de finanțare în perioada 2014-2020 teme referitoare la eficiența energetică. Astfel, acest domeniu va putea beneficia de resurse pentru investiții. De aceea, discuțiile noastre au vizat pregătirea unui program comun de informare și conștientizare. Și interlocutoarele noastre au precizat că la nivel local, publicul larg încă nu este suficient de informat și de instruit, în privința avantajelor referitoare la metodele de eficientizare a consumurilor de energie. Este nevoie de îmbunătățirea competențelor în pregătirea de proiecte specifice în domeniul eficientizării consumurilor de energie, deoarece pentru perioada 2014-2020 vor apărea priorități regionale specifice. Credem că discuțiile noastre vor putea crea un cadru în care să pregătim întâlniri regionale sau la nivelul județelor, în care să prezentăm aceste probleme și mediul privat să vină cu soluții tehnice, care se pot concretiza în proiecte ale administrației publice”, a declarat, la încheierea întrevederii, Simion Crețu, director general ADR Centru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Avertismentul experților despre noua înșelătorie telefonică din România: Ce este metoda „spoofing”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Avertismentul experților despre noua înșelătorie telefonică din România: Ce este metoda „spoofing” Directoratul Național de Securtitate Cibernetăică (DNSC) a emis un avertisment cu privire la o nouă metodă de fraudă care afectează românii. Această schemă implică folosirea unei tehnici cunoscute sub numele de „spoofing”, prin care atacatorii manipulează afișarea numărului de telefon pentru a părea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea