Rămâi conectat

Economie

ADR Centru: Încă un bloc de locuințe va fi reabilitat termic cu fonduri REGIO

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

blocDupă mai puțin de o lună, de la semnarea primului contract în domeniu din Regiunea Centru, cel de-al doilea proiect ce prevede finanțarea din fonduri nerambursabile Regio pentru reabilitarea termică a locuințelor, prin DMI 1.2 – Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe, a fost semnat la nivelul municipiului Miercurea Ciuc.

Prin acest proiect se alocă fonduri nerambursabile în valoare de peste 1,5 milioane lei, pentru reabilitarea termică a 104 apartamente, a căror suprafață totală este de 7.230 mp. Beneficiarul finanțării este Primăria Municipiului Miercurea Ciuc, dar aceste fonduri nerambursabile vor crește calitatea vieții cetățenilor din acest important oraș harghitean.

Contractul de finanțare a fost semnat de primarul municipiului Miercurea Ciuc, domnul Ráduly Róbert Kálmán și de către directorul general al ADR Centru, domnul Simion Crețu.

Proiectul ”Reabilitare termică a clădirii de locuit – str. Harghita nr. 2-4-6-8” are o valoare totală de peste 2,76 milioane lei, din care 1,506 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată, iar diferența dintre cele două sume constă în cofinanțarea asigurată de către beneficiarii proiectului.

Fondurile sunt solicitate pentru reabilitarea blocului construit în anul 1982, respectiv a 104 apartamente, respectiv pentru înlocuirea a 1.890 mp de ferestre și uși, conform auditului energetic.

Prin implementarea proiectului, după cele 18 luni necesare pentru finalizarea lucrărilor, conform estimărilor beneficiarului, se va reduce consumului specific anual de energie al clădirii cu 45%, și va scădea consumul de energie pentru încălzire cu 82,30 kW/mp/an.

”Este al doilea proiect de acest gen contractat în municipiul Miercurea Ciuc, la interval de numai o lună. Acest fapt demonstrează interesul administrației publice locale pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor. Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din Miercurea Ciuc, asigură nu numai reducerea consumurilor de energie ale populației, dar conduce și la economii la facturile de energie, mai ales pentru acele categorii sociale care au cea mai mare nevoie de sprijin. Avem, la nivel regional, un buget de 22,60 milioane euro fonduri nerambursabile pe care le-am pus la dispoziția autorităților publice locale spre finanțarea reabilitării termice a locuințelor.

Aceste investiţii în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe, vor contribui la reducerea sărăciei energetice din Regiunea Centru, prin reducerea costurilor cu încălzirea, în special pentru familiile cu venituri mici”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Prin contribuția pe care o vom asigura din partea primăriei și a asociaților de proprietari, respectiv de 1,26 milioane lei, dorim ca în urma reabilitării locuințelor să îmbunătățim condițiile de confort interior din locuințe, ca urmare a reducerii pierderilor de căldură prin lucrări de izolații ale pereților, ușilor și ferestrelor. După anveloparea blocului vor scădea emisiile poluante generate prin producerea, transportul și consumul de energie necesară încălzirii locuințelor, iar proiectul va contribui astfel la protecția mediului și la diminuarea utilizării combustibililor fosili, neregenerabili. Din punct de vedere urbanistic, beneficiul unui asemenea proiect va fi acela că blocurile reabilitate vor avea un aspect unitar, îngrijit, care să se încadreze în liniile planurilor urbanistice ale municipiului, conferind un aspect estetic plăcut”, a declarat domnul Ráduly Róbert Kálmán, primarul  municipiului Miercurea Ciuc.

La nivelul Regiunii Centru, 10 proiecte au fost depuse, începând cu luna decembrie 2012, spre finanțare nerambursabilă pe DMI 1.2 – Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe. Proiectele depuse au o valoare totală de 17,71 milioane euro, din care 9,54 milioane euro reprezintă suma fondurilor nerambursabile solicitate de beneficiari. În prezent, alte opt proiecte sunt în etapă de evaluare pe acest domeniu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea