Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

ADR Centru.Banii europeni au fost cheltuiţi în beneficiul comunităţii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Marţi, 15 noiembrie, alături de alţi jurnalişti din regiunea Centru, am însoţit delegaţia Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, condusă de directorul Simion Creţu, la patru dintre proiectele contractate prin programul REGIO din fondurile Programului Operaţional Regional: două la Alba Iulia şi două la Aiud. Trei dintre acestea sunt într-un stadiu avansat de implementare, iar unul a fost deja finalizat cu succes, proiectele vizitate acoperind domeniile social, educaţional şi de afaceri.
Al cincilea ecograf Doppler color cu sonoelastografie din ţară, la Alba Iulia
Primul proiect vizitat este cabinetul medical de ecografie aparţinând Medimage Loiş, al dr. Eugenia Loiş, unde jurnaliştii au putut vedea achiziţiile pentru care beneficiarul a solicitat circa 90.000 de euro, fonduri nerambursabile, valoarea totală a proiectului apropiindu-se de 450.000 de lei. Prin programul Regio, a fost achiziţionat un ecograf Doppler color performant, care va duce la creşterea serviciilor medicale, prin stabilirea precisă a diagnosticului, crearea a două noi locuri de muncă şi menţinerea în mediul concurenţial. Spre deosebire de alte ecografe Doppler, aparatul achiziţionat prin proiectul de dotare a laboratorului de ecografie permite stocarea rezultatelor examinărilor pe diferite medii informatice, precum şi transmiterea lor online. De asemenea, un fapt foarte important, este că ecograful poate diferenţia tumorile benigne de cele maligne, având un modul de sonoelastografie. Acesta este al cincilea ecograf de acest tip din întreaga ţară, celelalte funcţionând la Cluj, Bucureşti şi Piteşti.
La „Steaua Nordului”, modernizarea îi va aduce pensiunii a patra stea
Vizita a continuat cu deplasarea la Pensiunea „Steaua Nordului”, situată în apropierea Bazinului Olimpic, modernizată prin fondurile Regio. Din bugetul de peste 150.000 de euro fonduri nerambursabile au fost achiziţionate echipamente pe două direcţii. Prima componentă, de aproximativ 420.000 de lei, a cuprins achiziţionarea de mijloace şi utilaje specifice: dotarea bucătăriei (cuptoare, plite, hote, frigidere şi alte echipamente din inox), echipamente pentru spălătorie, instalaţii de aer condiţionat, centrală telefonică, centrală termică pentru pensiune şi piscină, generator de curent,  sistem de filtrare şi aspirare piscină. A doua componentă, de circa 170.000 de lei, a inclus dotarea cu mobilier la recepţie şi sală de evenimente, 12 televizoare LCD şi 4 plasme, centrală telefonică, dotarea camerelor cu instalaţii de acces cu card, tehnică IT, sistem de sonorizare (boxe, microfoane, amplificator de sunet etc).
Ca urmare a acestor investiţii, beneficiarul a estimat că va creşte cifra de afaceri a societăţii cu 20 la sută şi încă 4 persoane vor fi angajate până la finalizarea proiectului, realizat în prezent în proporţie de 75 la sută. De altfel, deja a crescut gradul de ocupare al camerelor de la 40 – 45 la sută la 75 – 80 la sută, iar noile dotări din fonduri Regio vor permite în viitorul apropiat clasificarea pensiunii la 4 stele.
lDragoste şi căldură sufletească pentru persoanele cu nevoi speciale într-o fostă centrală termică dezafectată din Aiud
Delegaţia formată din reprezentanţii ADR Centru şi jurnalişti s-a deplasat la următorul proiect, finalizat acum un an, în municipiul Aiud. Este vorba de iniţiativa prin care Consiliul Judeţean Alba a dat în folosinţă 5 centre sociale, în Abrud, Aiud, Blaj, Cugir şi Zlatna. Prin completarea proiectului finanţat prin programul Regio cu un alt proiect finanţat prin POS-DRU, atât Consiliul Judeţean Alba, cât şi reprezentanţii primăriei aiudene oferă în prezent servicii sociale şi consiliere de calitate persoanelor care au nevoie de asistenţă socială.
Centrul dispune de birouri, cabinet de logopedie, sală de masaj, sală de mese, o sală în care a fost mutată clasa specială cu 7 elevi de la Şcoala „Axente Sever” Aiud, lift special pentru persoanele cu handicap, săli de consiliere. La acest proiect, Primăria Aiud a contribuit cu suma totală de aproximativ 64.000 de lei, pentru lucrări de dezafectare a fostei centrale termice, lucrări de amenajare exterioară (gard, spaţii verzi etc) şi branşamentele la utilităţi publice, rezolvând astfel şi o problemă de urbanism. Prin proiectul „Servicii integrate pentru persoane cu nevoi speciale Alba”, în valoare totală de 3.484.433,93 lei, din care s-a solicitat 2.782.226,72 lei (FEDR: 2.413.155,83 lei, buget naţional: 369.070.89, lei, contribuţie  56.780,14 lei), vor beneficia de spijin copiii cu dizabilităţi, vârstnici, dar şi tineri în căutarea unui loc de muncă (utilizarea calculatorului, întocmirea CV-ului).

Colegiul Naţional „Bethlen Gabor”, bijuterie arhitectonică veche de peste două secole, va fi reabilitat şi pus în valoare
Ultimul proiect vizitat a vizat „Reabilitarea structurală şi reparaţii capitale la Colegiul Naţional „Bethlen Gabor” din Aiud, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ preuniversitar ale minorităţii maghiare din România, proiect în valoare totală de aproape 7.000.000 de euro. Bugetul solicitat prin programul Regio, de peste 23 milioane de lei, va fi investit în reabilitarea campusului, creşterea cu 7 săli a numărului de clase, dotarea cu mobilier specific şi echipamente IT a 13 săli de clasă, de care vor beneficia cei aproape 700 de elevi ce frecventează cursurile. Clădirea internatului datează din anul 1772, fiind într-o avansată stare de degradare. Aici sunt cazaţi 125 de elevi, care locuiesc câte 12 într-o cameră, cu baie comună la capătul holului. Nici corpul principal de clădire nu este într-o stare foarte bună, deşi a fost reconstruit la sfârşitul secolului XIX.
„Dacă ascultam de Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, acum colegiul ar fi fost mutat în fostul internat al Liceului Agricol şi în fosta şcoală de la vehea autogară, actulamente Piaţa Roma. Noroc că noi ne-am gândit şi am avut iniţiativa de a realiza parteneriatul între municipiul Aiud, Colegiul Naţional «Bethen Gabor» şi Eparhia Reformată de Ardeal şi am avut sprijinul ADR Centru”, a declarat primarul Horaţiu Josan.
După cum a declarat Delia Florea, din cadrul Primăriei Aiud, acum se desfăşoară procedurile de achiziţii publice pentru lucrări, la care s-au înscris deja 6 firme din Alba, dar şi din ţară, precum şi în faza procedurilor de achiziţii de bunuri (dotări, centrale termice etc). „Este o lucrare de anvergură şi complexă. Se va păstra arhitectura, vor fi făcute lucrări de artă, restaurarea picturilor murale, dar şi reabilitarea termică, cu soluţii moderne într-o clădire istorică”, a spus Delia Florea. Pe timpul lucrărilor, care ar putea demara efectiv în luna ianuarie 2012, elevii vor fi mutaţi, prin rotaţie, în alte spaţii ale Colegiului Naţional „Bethlen Gabor”.
„Este cea de-a doua vizită la proiecte pe care-o organizăm în acest an pentru jurnaliştii din regiunea Centru. De doi ani organizăm astfel de evenimente şi am mers în fiecare judeţ, alături de jurnalişti, să vedem rezultatele palpabile ale implementării acestor fonduri. În cadrul vizitelor reuşim să asigurăm contactul direct cu beneficiarul, iar mass-media are oportunitatea de a discuta cu ambele părţi implicate în derularea unui proiect finanţat cu fonduri nerambursabile care sunt problemele sau dificultăţile întâmpinate, ce soluţii şi rezultate se pot vedea. La fiecare proiect au fost puse multe întrebări beneficiarilor proiectelor şi am dori ca numărul jurnaliştilor prezenţi la acest tip de evenimente să fie cât mai mare, tocmai pentru a ne asigura că îşi pot forma un punct de vedere direct şi obiectiv referitor la modul de utilizare şi implementare a fondurilor”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea