Rămâi conectat

Economie

ADR Centru: Au fost aprobate primele programe de finanțare pentru 2014-2020, urmează Programul Operațional Regional

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

adr sediuComisia Europeană a adoptat recent primele două programe operaționale pentru perioada 2014-2020, programe prin care România primeşte 1,53 miliarde de euro pentru creșterea competitivității economiei și pentru implementarea eficientă a fondurilor europene. Programul Operațional Regional, unul dintre cele 9 programe care sunt propuse spre aprobare pentru viitoarea perioadă de programare, urmează a se semna în primul trimestru al anului următor.

Pentru perioada 2014-2020, România a fost a 11-a țară din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, care a semnat Acordul de Parteneriat, în luna august a acestui an. În ceea ce privește aprobarea Programelor Operaționale, la nivelul Uniunii sunt în jur de 440-450 de programe care se transmit spre aprobare. Dintre acestea, până la începutul lunii decembrie 2014 au fost aprobate 38 de programe operaționale, practic mai puțin de 10%. E drept, în perioada asta au mers mai greu lucrurile și în România, dar nu trebuie să ne alarmăm, deoarece au mers greu la nivelul întregii Uniuni Europene. Asta atât pentru faptul că bugetul UE pentru 2014-2020, care normal trebuia aprobat în ultimul trimestru al lui 2012, înainte cu un an și ceva de perioada de start, a fost aprobat doar anul trecut pe vremea asta, cât și pentru faptul că anul acesta fiind alegeri europarlamentare s-a schimbat și componența Comisiei. De aici avem anumite întârzieri conjuncturale, dar suntem optimiști în legătură cu aprobarea cât mai curând posibil a noului Programul Operațional Regional, cu atât mai mult, cu cât noul Comisar european pentru Dezvoltare regională este român”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Ambele programe, ce au fost semnate în luna decembrie 2014, vor fi coordonate de Ministerul Fondurilor Europene. Programul de Asistenţă Tehnică vine în sprijinul eforturilor administraţiei de a creşte rata de absorbţie a fondurilor europene, bugetul alocat fiind format din 212 milioane de euro, contribuție europeană, iar 38 milioane euro reprezentând contribuția românească. Programul pentru Competitivitate care îşi propune să stimuleze inovaţia și răspunde nevoilor reale ale IMM-urilor și ale economiei, are o valoarea totală de 1,58 miliarde de euro, din care 1,32 miliarde euro reprezintă contribuția europeană.

Pe lângă cele două programe aprobate, Programul Operațional Regional cu un buget de 6,70 miliarde euro, a fost transmis deja la CE spre aprobare din august 2014. Pe lângă cele trei programe, România mai are prevăzute alte 6 programe operaționale prin care se vor investi fonduri europene în dezvoltarea țării. Celelalte programe și fonduri nerambursabile alocate sunt: Programul Operaţional Infrastructură Mare – cu un buget de 9,41 miliarde euro, Programul Operaţional Capital Uman – cu un buget de 4,33 miliarde euro, Programul Operaţional Capacitate Administrativă – 0,55 miliarde euro,  Programele de cooperare transfrontalieră – cu un buget de 0,45 miliarde euro,  Programul Național de Dezvoltare Rurală – cu un buget de 8,01 miliarde euro și Programul Operațional Pescuit – cu un buget de 0,17 miliarde euro.

Regiunii Centru îi este alocată prin Programului Operațional Regional 2014-2020 suma de 637,96 milioane euro la care se mai adaugă contribuția națională, rezultând astfel un buget total de peste 750 milioane euro. Acest buget gestionat către ADR Centru se va distribui la nivelul Regiunii Centru prin 12 Axe prioritare, în concordanță cu obiectivele tematice europene.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea