Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

ADR Centru atrage fonduri europene pentru Regiunea Centru

Andreea Ștefan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 

 

                           INFORMAȚIE DE PRESĂ

Alba Iulia, 11.10.2018

ADR CENTRU – GESTIONEAZĂ FONDURI EUROPENE

PENTRU DEZVOLTAREA A ȘASE JUDEȚE PRIN PROGRAMUL REGIO 2014-2020

Agenția pentru Dezvoltare Regională gestionează la nivel regional un buget de peste 828 milioane euro, fonduri europene nerambursabile, alocat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, la nivelul a șase județe din România, respectiv Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Aceste fonduri sunt destinate unor proiecte de investiții pentru dezvoltarea Regiunii Centru, derulate de către primării, consilii județene, firme private sau universități din județele menționate.

Până în prezent, din 2014, pe acest program au fost lansate peste 30 apeluri de proiecte, depunându-se un număr de 1370 de proiecte pentru finanțare. Proiectele depuse au solicitat fonduri pentru investiții în proiecte de transfer tehnologic, dezvoltarea mediului de afaceri, scăderea emisiilor de carbon, restaurarea și regenerarea patrimoniu cultural, drumuri, dezvoltarea structurilor turistice din stațiuni, modernizarea serviciilor și locuințelor sociale, modernizarea unităților de educație, dar și în dezvoltarea orașelor și comunităților urbane. După evaluarea celor aproape 1 400 de proiecte de către experții ADR Centru, un număr de 474 de proiecte au fost aprobate spre finanțare și au semnat contractele până la 1 octombrie 2018. Cele mai multe dintre ele, respectiv 249 de contracte, alocă peste 162 milioane lei pentru dezvoltarea firmelor cu până la 9 angajați, alte 134 întreprinderi private primesc peste 395 milioane de lei pentru dezvoltarea lor și crearea de noi locuri de muncă. 43 de proiecte semnate de către primării și consilii județene au atras peste 230 milioane de lei pentru proiecte de reabilitare termică a clădirilor de spitale, școli, și alte edificii publice, un număr de 32 de obiective de patrimoniu turistic cultural, respectiv cetăți, biserici, muzee utilizează 206 milioane lei pentru reabilitarea acestora, iar 10 proiecte depuse de consiliile județene din regiune primesc 1,13 miliarde lei  pentru reabilitarea drumurilor județene.

Pentru a maximiza rata de succes a cererilor de finanțare depuse, dar și absorbția acestor fonduri disponibile, la fiecare lansare de apel de proiecte, ADR Centru organizează mai multe evenimente, discută punctual cu beneficiarii, evaluează cererile depuse, monitorizează implementarea proiectelor contactate, în calitate de Organism Intermediar pentru POR. În același timp, ca urmare a contactului permanent cu cei ce solicită fonduri sau cu cei ce deja au semnat contracte de finanțare, înaintăm Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care are calitatea de Autoritate de Management a POR, o serie de propuneri de îmbunătățire, de fluidizare sau simplificare venite din partea celor cu care lucrăm. Încercăm să răspundem cât mai rapid la solicitările pe care le primim, să anticipăm ce ar putea merge mai greu și să susținem beneficiarii de fonduri, pentru a păstra profesionalismul pe care l-am obținut deja în cei peste 15 ani de activitate anterioară în derularea de fonduri la nivelul celor șase județe. Scopul nostru este să atragem fondurile pentru dezvoltare în regiune deoarece asta înseamnă beneficii pentru cetățeni, noi locuri de muncă, atragerea de turiști, înseamnă siguranță socială și dezvoltare economică”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Toată activitatea ADR Centru este posibilă datorită muncii susținute depusă de echipa ce își are sediul principal la Alba Iulia, dar și în celelalte cinci județe din regiune. Prin proiectul semnat recent de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, cu titlul: „Sprijin acordat în perioada 01.01.2018 – 31.12.2019 pentru OI din cadrul ADR CENTRU în implementarea, monitorizarea, informarea şi comunicarea la nivel regional a POR 2014 – 2020, respectiv pentru închiderea POR 2007 – 2013”, cod MySMIS 121839, ce se derulează în perioada 01.01.2018 – 31.12.2019, această activitate de sprijin, consultanță și cooperare între Minister și beneficiarii din regiune continuă. Valoarea totală a acestui proiect, inclusiv finanțarea nerambursabilă, este de 39.629.777,75 lei, din care finanțarea nerambursabilă din bugetul național este de 50%, adică 19.814.888,87 lei.

Obiectivul general al acestui proiect îl reprezintă asigurarea sprijinului financiar necesar Organismului Intermediar din cadrul ADR Centru pentru realizarea activităților specifice atribuțiilor delegate prin Acordul-cadru de delegare a atribuțiilor privind implementarea POR 2014-2020. Proiectul va sprijini implementarea transparentă şi eficientă a POR, prin îndeplinirea corespunzătoare şi la timp a tuturor atribuțiilor delegate de către Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional către ADR Centru în calitate de Organism Intermediar.

Pentru a vedea situația contractelor semnate, a proiectelor depuse sau lista nominală a proiectelor ce se finanțează puteți accesa secțiunea Situația proiectelor din site-ul regional al programului, www.regio-adrcentru.ro.

 

ADR CENTRU Str. Decebal, 12, 510093, Alba Iulia, România

Tel.: 0258 – 818616 , 0258 – 815622,  Fax: 0258 – 818613

Internet: www.adrcentru.ro, e-mail: [email protected]

Investim in viitorul tău!

Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană  prin Fondul European de Dezvoltare Regională

www.inforegio.ro           I           facebook.com/inforegio.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea