Rămâi conectat

Societate

ADORMIREA MAICII DOMNULUI

Publicat

în

Printre cele mai râvnite stări psiho-fizice ale omului pe pământ sunt: sănătatea, împlinirea profesională, pacea familială, un climat social confortabil, o stare materială stabilă etc. La polul opus, printre cele  mai nedorite ipostaze se numără: boala, sărăcia, nesiguranţa sau instabilitatea profesională, eşecurile copiilor, obstrucţiile sociale şi bineînţeles moartea. Fireşte că multe din aceste stări sunt interdepedente, unele determinându-le sau generându-le pe celelalte.
Luând drept  modele de viaţă pe Iisus  şi Maica Sa, toate stările enunţate mai sus vor fi reconsiderate şi reevaluate. Inclusiv cei doi poli capitali ai existenţei, viaţa şi moartea, vor căpăta conotaţii diferite. Prin patima, moartea şi Învierea Mântuitorului, ne-am încredinţat că  teroarea izvorâtă din frica morţii s-a prescris, iar cuvântul moarte a devenit  un banal termen  de dicţionar sau o noţiune expirată şi răpusă pentru totdeauna. Prin Învierea Domnului, moartea nu mai este distrugere, nimicire, pulbere şi ţărână, ci somn sau adormire, stări naturale şi normale de la care, nici Iisus şi nici Sfânta Fecioară nu s-au sustras. Apelând la exemple din mediul înconjurător, sau mai clar spus, din lumea plantelor şi animalelor, pentru a explica mai plastic fenomenul trecerii omului din viaţa pământească, prin moarte, la viaţa de apoi, un prestigios dogmatist ortodox tâlcuieşte: „Ştiinţa ne învaţă că în lume nimic nu se pierde, nimic nu moare, ci totul se schimbă, se mişcă şi se transformă. Natura întăreşte la fiecare pas legea şi învăţătura aceasta… Sămânţa, dacă nu putrezeşte, nu rodeşte; dacă moare, încolţeşte, creşte, înfloreşte şi rodeşte. Cine ar trăi într-o toamnă sau iarnă veşnică, nu şi-ar putea închipui primăvara, cum nu-şi pot închipui orbii lumina.  Iarna toate mor, primăvara învie.  Soarele când apune nu moare, ci trece şi luminează  alte orizonturi.  Păsările călătoare se duc iarna în locuri calde. Cine le arată drumul?  Firea lor, instinctul. Aşa şi omului îi spune inima: eşti călător spre patria cerească”. După cum instinctul păsărilor le călăuzeşte acestora zborul spre ţările calde, tot aşa şi inima omului, înscrisă prin destin într-un permanent pelerinaj pe cărarea raiului, se îndreaptă negreşit către poarta cerului şi împărăţia lui Dumnezeu.  Năzuinţa ei cea mai cutezătoare este aflarea nemuririi.
Având natură umană şi origine pământească, Maica Domnului nu a făcut abstracţie de la aceste mutaţii, ci s-a supus în modul cel mai natural actului de trecere din lumea încercărilor şi a suferinţlor în patria cerească.
La Adormirea Maicii Domnului întreaga fire s-a pus în mişcare. Prin acelaşi neobosit Arhanghel Gavriil, binevestitorul atâtor întâmplări de răsunet din istoria mântuirii, Fecioara Maria este  înştiinţată că Fiul Său o cheamă la Sine. Sfântul Ioan evanghelistul, în grija căruia a fost încredinţată de către Iisus când se afla pe cruce, este însărcinat cu pregătirea celor de trebuinţă pentru înmormântare.
Apostolii, răspândiţi prin lumea largă cu propovăduirea Cuvântului, sosesc în Ierusalim, ca la o comandă  pentru a-şi lua rămas bun de la Maica Prea Curată, pe care, cântările îngereşti o însoţesc până la mormânt, iar locul în care a fost depus trupul Maicii Preacurate va fi privegheat de către apostoli vreme  de trei zile. Într-un târziu îşi face apariţia şi apostolul Toma, veşnicul întârziat, la cererea căruia soborul apostolesc deschide mormântul, dar constată că e gol, asemenea mormântului Mântuitorului, care a treia zi de la îngropare, la sosirea femeilor mironosiţe, a fost găsit gol.
Cu toată privegherea şi purtarea de grijă a apostolilor, în mod discret, pe nevăzute şi neauzite, Mântuitorul Iisus a ridicat-o pe Sfânta Maică din mormântul său vremelnic şi a strămutat-o în ţinutul liniştii şi al păcii netulburate, în proxima vecinătate a Sfintei Treimi.
Din spaţiul suprapământesc unde a fost strămutată, Maica preacurată aşteaptă cu răbdare ziua şi ceasul, când  vom fi mutaţi şi noi de pe pământ la cer şi aşezaţi de-a dreapta lui Hristos, alături de Care vom trăi de-a pururi bucuria regăsirii paradisului pierdut şi a vieţii fără de sfârşit.
Preot Petru PINCA – BLAJ

Publicitate

Sănătatea și natură

„TEIUȘ BIKE – Împreună în natură”: Eveniment organizat de primăria Teiuș. PROGRAM și condiții de participare

Publicat

în

„TEIUȘ BIKE – Împreună în natură” : eveniment organizat de primăria Teiuș. PROGRAM și condiții de participare

Primăria orașului Teiuș organizează în data de 20 august 2021, începând cu ora 8:00, evenimentul „TEIUȘ BIKE – Împreună în natură”, ediția I.

La concursul organizat , poate participa orice persoană din Teiuș, cu vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani, care se înscrie în cerințele regulamentului de concurs.

Electrica Furnizare Discount

Concursul se va desfășura pe grupe de vârstă, pe un traseu ce va cuprinde orașul Teiuș și satele aparținătoare, stabilit de organizatori, unul din principalele obiective ale concursului este de a pune în valoare, sloganul „Mișcarea înseamnă sănătate” și nu în ultimul rând să ne cunoaștem mai bine orașul nostru cu pitoreștile sale împrejurimi.

Înscrierea se face în perioada 19 iulie – 9 august 2021, la sediul Primăriei Teiuș, de luni până vineri, între orele 8 00 – 12 00 sau pe e-mail : [email protected] .

Prin excepție, în funcție de numărul de participanți, organizatorii vor da posibilitatea și la înscrierea concurenților în ziua competiției, cu 1 oră înaintea începerii startului, la Casa de Cultură a orașului Teiuș, locul începerii acțiunii.

Ordinea înscrierii va reprezenta și ordinea pe liniile de start, primii înscriși vor lua startul în primele linii!
La înscriere, participantul va prezenta actul de identitate și va completa o declarație pe propria răspundere, totodată cei care nu au împlinit 18 ani, pe lângă declaratia mai sus menționată, vor avea nevoie și de acordul scris al parintelui/ tutorelui, prin care acesta își dă consimțământul participării la competiție.

Pentru consultarea regulamentului, cât și alte detalii accesati : www.primariateius.ro, secțiunea news.

Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| ACCIDENT rutier între Vadu Moților și Lăzești: O șoferiță care nu purta centură, dusă la SPITAL, în urma impactului cu o altă mașină

Publicat

în

ACCIDENT rutier între Vadu Moților și Lăzești: O șoferiță care nu purta centură, dusă la SPITAL, în urma impactului cu o altă mașină

Un accident rutier s-a petrecut în cursul zilei de ieri, 29 iulie, pe drumul comunal Vadu Moților-Lăzești, în urma căruia o tânără a ajuns la spital.

Potrivit informațiilor date de cititorul ziarulunirea.ro, care a trimis pozele de la fața locului, tânăra șoferiță a încercat să „taie” o curbă, dar fără succes, întrucât a intrat în coliziune cu un alt autoturism, care circula corespunzător.

În urma impactului, tânăra șoferiță a spart parbrizul cu capul, neavând pusă centura de siguranță.  La fața locului, a venit echipajul Smurd.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA | Reparații și lucrări de reconsolidare la podul de lemn din Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA | Reparații și lucrări de reconsolidare la podul de lemn din Cetatea Alba Carolina

Podul de lemn din Cetatea Alba Carolina a intrat în reparații și lucrări de reconsolidare. În timp, intemperiile, dar și traficul pietonal și-au spus cuvântul, astfel a fost necesar ca structura de lemn să fie refăcută și reconsolidată pe alocuri.

Podul de lemn ce face legătura dintre Parcul Unirii și Catedrala Romano-Catolică este intens circulat, atât de albaiulieni, precum și de turiștii ce aleg să viziteze cetatea unde istoria trăiește.

Deși responsabilitatea dovedită de administrația municipală este de apreciat, unele „guri rele” spun că este inadmisibil ca această structură de lemn să fie supusă reconsolidării și lucrărilor de reparații pentru a doua oară în decursul unui singur an și, mai în glumă, mai în serios, amintesc de sindromul Dorel, ce „bântuie ” orașul Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare