Administraţia unui oraș din județul Alba îşi pune asistaţii social la muncă

Administraţia unui oraș din județul Alba îşi pune asistaţii social la muncă.

Administrația locală din municipiul Aiud își împinge de la spate, la muncă, asistații social. Deși în ultimul timp numărul asistaților social ai municipiului a scăzut simțitor, mulți dintre ei plecând la muncă în străinătate, în prezent, în evidențele serviciului de specialitate figurând doar câteva zeci de persoane, beneficiarii Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, vor trebui să se conformeze și să presteze munca în calitate de zilieri pentru persoanele juridice din municipiu.

ELIT

Potrivit unui anunţ al Direcției de Asistență Socială, începând din această lună persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale care funcţionează pe raza municipiului Aiud pot solicita primarului,  în scris, forţă de muncă dintre beneficiarii de ajutor social, precizând activitatea ce urmează a fi desfăşurată, numărul de lucrători solicitaţi şi perioada de desfăşurare a activităţii sezoniere.

Odată ce cererea de solicitare a forței de muncă a fost aprobată, asistații social vor fi nevoiți să presteze muncă în calitate de zilier, aceștia urmând să fie retribuiți de angajator. Plata activităţii desfăşurate, norma de lucru precum şi alte obligaţii şi îndatoriri se vor stabili prin negociere directă între beneficiarul de lucrări şi persoana care prestează activitatea, în condiţiile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Mihail David - 2020

Persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale care folosesc ca forță de muncă asistații social vor avea obligația ca lunar, pe data de 1 a fiecărei luni, să transmită primarului, în scris, situaţia cu persoanele beneficiare de ajutor social care au efectuat activităţile sezoniere, precum şi numărul de ore efectuate.

Cu toate că măsura este destinată obţinerii unor foloase materiale în plus, peste ajutorul social oferit de stat prin efectul Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, se pare că multora dintre asistaţi nu le convine această facilitate, considerând-o o corvoadă în plus. „Cum adică, să merg să lucrez o zi și să-mi dea câteva zeci de lei?

Nu cred că acei angajatori vor oferi o sumă mai mare de 40 sau 50 de lei. Păi ăștia nu sunt bani. Ce faci cu 40 sau 50 de lei în ziua de azi?”, ne-a declarat o persoană din Aiud, asistată social.

La rândul său, unul dintre bărbații care primesc venitul minim de la Primăria municipiului Aiud ne-a spus: „Ajutorul social este mic, dar ce-mi dau patronii care vor zilieri este prea puțin. Mai bine lucrez orele alea pe care mi le cere primăria pentru ajutor și trag o fugă undeva afară să muncesc două sau trei săptămâni, iau banii și vin aici să-i cheltuiesc. Nu cred că mă voi duce să muncesc ca zilier. Nimeni nu mă poate obliga”.

Chiar dacă unora dintre asistați nu le convine inițiativa administrației locale, trebuie să recunoaștem că aceasta are intenții bune. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...