Ziarul Unirea

Actuala putere promite că-şi va da avizul pentru demararea proiectului de la Roşia Montană

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Coordonatorul PSD Alba în zona Munţilor Apuseni, Virgil Nariţa, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că „după 15 ani s-a demonstrat că închiderea minelor din Apuseni a fost o greşeală. Oamenii au rămas fără locuri de muncă, în timp ce preţul aurului şi al cuprului a crescut continuu. La exploatarea cuprului lucrează în prezent 400 de oameni, iar mina a fost redeschisă”. În ceea ce priveşte aurul din Apuseni, ca fost primar şi cetăţean al comunei Roşia Montană, Virgil Nariţa a precizat că îşi doreşte ca mineritul în zonă să continue. „De 2000 de ani există minerit la Roşia Montană, dar în 2007 s-a închis mina şi s-a furat tot ce s-a găsit pe-acolo. Am observat la actuala putere că ori de câte ori vin alegerile spune că va da drumul investiţiei companiei Roşia Montană Gold Corporation. Aşa că mi-e teamă că şi acum vor fi doar vorbe, iar apoi Puterea nu va mai ţine seama de promisiunea făcută”, a completat social democratul Virgil Nariţa. El a amintit apoi că în derularea proiectului de la Roşia Montană trebuie să se ţină seama de dezvoltarea mineritului în zonă şi de respectarea legislaţiei ţării şi a UE. De asemenea, din viitoarea investiţie trebuie să aibă de câştigat atât statul român, cât şi locuitorii comunei Roşia Montană. Potrivit lui Virgil Nariţa, „e foarte important să existe o garanţie din partea investitorilor străini că exploatarea aurului de la Roşia Montană nu va afecta zona nici în momentul derulării proiectului şi nici mai târziu, când se va renunţa la extragerea acestui zăcământ”. Nariţa şi-a manifestat convingerea că noul guvern, cel al USL, îşi va da avizul pentru demararea proiectului, asta pentru că actualii guvernanţi nu o vor face. Motivul: UDMR, care se opune exploatării aurului la Roşia Montană. (A.D.T.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

22 Comentarii

MIhnea 24 august 2011 at 20:49

Pai sa inceapa mai repede proiectul asta. El nu tine de putere sau de opozitie, el tine de Romania. Iar aceasta tara are nevoie de acest proiect de investitie

cititor 24 august 2011 at 21:58

măi mihnea, tu vorbeşti în necunoştinţă de cauză!

Radu 25 august 2011 at 8:49

Necunostinta de cauza sau nu , avem nevoie de investitii externe masinve ca sa mai ridicam economia, Rosia Montana e singura investitie momentan dar a atras ochii asupra Romaniei, poate mai aduce si alti investitori

adina 25 august 2011 at 9:41

ce ne mai place sa aruncam mortul in curtea vecinului. si eu sunt de acord cu proiectul si nu vorbesc in necunostinta de cauza. mi se pare un proiect bun si important pentru tara noastra. avantaje financiare avem foarte multe, daca ne gandim putin la cat de putin investim, in privinta mediului, dupa cum s-a vazut, se respecta cele mai sigure proceduri. ce mai vrem?

cititor 25 august 2011 at 12:33

în urma „celor mai sigure proceduri” vom rămâne cu iazurile de cianuri!

toma 24 august 2011 at 21:50

Daca se ajunge la demararea acestui proiect, in termenii si conditiile care, acum, avantajaza doar RMGC se adauga inca o teapa ( cea mai mare ) data Romaniei si poporului roman dupa cea cu petrolul si gazele.
Sa se desecretizeze termenii contractului dintre Romania si RMGC si pe urma sa se discute pornirea investitiei.

mihai 25 august 2011 at 8:53

Nu e doar pentru rmgc profitabil, gandeste-te ca statul o sa i-a 20% redeventa in mod direct, dupa acei 20%, mai i-a inca 30% prin taxe si impozite, fara sa puna nici un ban, e destul de bine

toma 25 august 2011 at 10:37

Nu. Valoric Romania va cisiga enorma suma de 600 milioane euro iar strainii 16 miliarde euro. Plus ca noi raminem si cu eventualele iazuri cu cianuri. Basca solul selenar.

Alina 24 august 2011 at 21:51

Daca tot suntem intr-o situatie financiara deplorabila si locuitorii isi doresc acest proiect, nici eu nu inteleg de ce il tot analizeaza de zece ani si continua sa mai vina cu tot felul de pretentii, norme in plus, sa schimbe contractul si tot asa pana cand orice investitor se va indrepta catre o tara mai normala.

rokerul 24 august 2011 at 22:11

inca o dovada ca la jefuit tara sunt prieteni atat psd-istii cat si pdl-istii cat si pnl-istii.

exploatati mai repede aurul de la rosia montana si impartiti-l intre voi.

vine ziua minerului – mici si bere pentru prosti si miliarde pentru destepti.

mai fraierilor care sustineti proiectul, ia citit si voi cati bani are frank timis si soros si ceilalti directori care s-au perindat pe la gold.

ia vedeti si voi cine sunt angajati la gold- fii de deputati si senatori si de primari.

vindeti mai repde tot

Andreuta m 24 august 2011 at 22:48

Actuala putere nu a promis, doar a subliniat importanta proiectului in contextul prezent si beneficiile aduse. Implementarea se face conform procedurilor si traseului legal nu conform unor declaratii ale politicienilor.

Ely 24 august 2011 at 22:55

Macar de ar face ceva si nu am ramane doar cu promisiunea. Finantele statului sunt sublime, dar lipsesc cu desvarsire, prin urmare poate ne mobilizam sa permitem si noi sa se investeasca si sa se intreprinda si la noi ceva

Dani 25 august 2011 at 0:45

dar sa dea o data avizul ala ca m-am plictisit de cand trag mata de coada. de altfel, la taieri de salarii nu asteptau nici o luna.

rizea 25 august 2011 at 8:26

Dar daca pe tine si urmasii tai te va afecta cianura folosita in viitor, ai sa mai fi tot ati de superficial ca acum cand spui ca PROSTUL ‘DA SA DEA O DATA AVIZUL” !?!?!!!?

Facaldo localnic 25 august 2011 at 8:27

Cu cat se da mai tarziu acordul, cu atat se amana primirea banilor din investitie. Mediul este poluat acum, apele acide curg acum. Nimeni nu face nimic fara bani.

rosca 25 august 2011 at 13:22

Esti prost ? Cine crezi ca primeste bani pentru investitie ? Banii sunt si vor fi vehiculati doar de catre firma straina care da o cota de doar 4% statului din aur. Daca altii dau mai mult, de ce sa lucram cu astia ? SDuntem prosti ?

mihai 25 august 2011 at 9:53

Sper sa fie cum spun ei, sa dea odata avizele, toti cei care sutn acum al ptuere ar avea de castigat din asta, dar la cum se misca lucrurile pe la udmr de zic ca dau avizul si dupa stai ca m0-am razgandit ca vreau sa stiu ceva ce nici nu trebuie sa ma privesca nu se stie niciodata

Gina 25 august 2011 at 10:21

Sunt de acord cu domnul Virgil Narita – inchiderea minelor a fost o greseala, oamenii au ramas fara locuri de munca. Acum, prin RMGC, oamenii de la Rosia Montana au o sansa pentru o viata mai buna asa ca trebuie sa sustinem demararea cat mai urgenta a acestui proiect.

Viorica 25 august 2011 at 11:10

In 2007 s-a furat tot ce s-a gasit la Rosia Montana, dorim sa se intample asta din nou? Zona poate renaste cu un proiect complex, bine pus la punct si documentat solid, ceea ce este, pana acum, doar proiectul RMGC.

vigilante 25 august 2011 at 11:52

Toti postacii care sustineti exploatarea cu cianuri sunteti din zona? Sau v-a cumparat Goldul case in Alba si acum va doare de nu mai puteti (din spatele tastaturii) de saracii aia care au ramas acolo. Sunt de acord cu minieritul, cu exploatarea aurului zonei dar nu cum se preconizeaza acum. Asta e un jaf national in vreme ce statul roman ia 18% aur si 4 % argint. Credeti ca pentru viitorii angajati la Gold o sa curga lapte si miere? Minim pe economie si peste 20 de ani un lac cu cianuri si o zona distrusa. Credeti ca o sa investeasca canadienii (scuzati cacofonia) inca 10 ani in neutralizarea cianurilor? O sa isi faca coada colac si o sa le lase reziduurile fraierilor. Mai cautati pe Google si vedeti cam ce se intampla in lume cu exploatarile pe baza de cianuri, ce inseamna pentru mediu si cat costa ulterior neutralizarea deseurilor. Ce incantare ca o sa se faca niste locuri de munca platite cu cat mai putin si aurul o sa plece din tara. Intotdeana noi romanii am fost fraieri si am fost cumparati pe nimic. Faimoasele „privatizari” din ultimul deceniu ne-au aratat ce suntem..

ioan 25 august 2011 at 12:51

Daca studiul Academiei Romane la multe semne de intrebare cu barajul care se doreste a se construi la nici 1,5 Km de orasul Abrud pe direct de ce ! Consiliul local Abrud a aprobat Avizul pentru PUZ, ? pentru a rezolva cateva locuri de munca pentru odrasla consilierului Cioara,et.compani {Dan Matca consilier local cu dosar de lucrator al securitati cu hotarare judecatoreasca, de ce mai este consilie domnilor PNL}sa faca jocul primarului,care a trimis Abrudul la groapa de gunoi a RMGC.nu se gandesc la viitorul cpiilor din oras.Populatia orasului trebuie neaparat sa-i penalizeze pe totiii basistiiiiiiii.

Bob 25 august 2011 at 15:55

Toate textele prefabricate care sustin investitia sunt cum partial a sesizat vigilante postate de unul sau doi vanduti si fara prea mult discernamant, companiei canadiene. Dincolo de faptul ca ar fi o nenorocire pt. noi cei din zona si pt. Romania sa se realizeze aceasta teapa monumentala vreau sa subliniez ca nici o investitie nu va demara in urmatorii ani si niciodata aceasta nu se va putea realiza de catre GB. Totul este o inginerie care pana una alta nu este nociva pt. romani. Si din acest motiv stau deocamdata linistit in privinta asta. Dar ma ingrijoreaza mereu saracia celor vanduti si lacomi precum unii/altii.

Comentariile sunt oprite