Rămâi conectat

Societate

Activitatea Asociaţiei SM Speromax Alba, extrem de bogată în 2012

Publicat

în

Oameni care deşi sunt loviţi de soartă într-un mod nemilos, ne dau adevărate lecţii despre speranţă, optimism şi tărie de caracter. Aceştia sunt membrii Asociaţiei SM Speromax Alba, bolnavi de scleroză multiplă. Bilanţul pe anul 2012 este dovada că Asociaţia a devenit o voce din ce în ce mai puternică în Alba.

Prin activităţile organizate au reuşit să atragă tineri spre voluntariat şi să îi ajute pe membrii Asociaţiei să îşi facă viaţa ceva mai frumoasă.

Vă prezentăm o parte din acţiunile întreprinse de Asociaţia SM Speromax Alba în 2012:

Elit - Gustul Desăvârșit

1.      Prima Ediție a Galei Voluntaului SM SPEROMAX ALBA

În data de 26 ianuarie 2012, a avut loc, într-un cadru intim, prima ediție a Galei Voluntarului – SM SPEROMAX ALBA, un eveniment intern al asociației, prin care Consiliu Director prin președintele asociației, Dragoș Zaharia, a dorit să îi premieze pe cei mai activi voluntari ai organizației pe anul 2011, în urma unei evaluări stricte ce a vizat implicarea lor în activitățile de peste an, dar și prezența lor la permanență.

Au fost premiați cei mai responsabili voluntari, fotograful asociației, “Omul bun la toate”, juniorul și seniorul asociației sau voluntarul care s-a ocupat de promovare. Categoria cea mai importantă a fost “Voluntarul Anului”. Aici lupta a fost strânsă, iar primul loc a fost adjudecat de Corina-Andreea Muntean, absolventă de sociologie care a fost prezentă în toate activitățile Asociației și a reprezentat cu succes organizația la mai multe conferințe în țară. Locul al doilea a fost câștigat de un voluntar tânăr, cu multă dorință de implicare, coordonator pentru o perioadă de vreme al voluntarilor, Cristian Fleșeru, elev la Seminarul Teologic albaiulian. Tânăra voluntară, Bianca Lorena Moldovan, care abia a împlinit vârsta de 16 ani, a luat locul al treilea, dând dovadă de o implicare deosebită și de o responsabilitate remarcabilă demnă de un adult.

2. Parteneriat între Spitalul Județean Alba și Asociația SM SPEROMAX ALBA

În data de 7 Martie 2012 la hotelul Parc din Alba Iulia a fost parafat acordul de colaborare între Asociaţia SM Speromax Alba (a bolnavilor de scleroză multiplă) prin preşedintele Dragoş Zaharia şi Spitalul Judeţean Alba, prin managerul general ec. Nicoleta Coşarcă. Această viitoare colaborare este menită să vină în sprijinul bolnavilor de scleroză multiplă, pentru a le asigura acestora o mai bună informare asupra oportunităţilor de tratament şi pentru a-i ajuta să urgenteze etapele birocratice la finalul cărora acced la un tratament corespunzător.

3. Conferința „Medicina primară într-un sistem normal de sănătate”

Conferinţa regională pe teme de medicină primară a debutat în 26 Aprilie 2012 la Alba Iulia, cu vizitarea standurilor cu tematică medicală amplasate  în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, la etajul întâi unde și Asociația SM SPEROMAX ALBA s-a prezentat. La conferinţa regională “Medicina primară într-un sistem normal de sănătate. Realităţi şi deziderate” au participat reprezentanţi ai Colegiului Medicilor de Familie, Ordinului Asistenţilor Medicali.

4. VOLUNTEXPO 2012

Organizațiile prezente şi-au amenajat standuri unde au prezentat activităţile, realizările şi proiectele proprii şi unde cei care au dorit s-au putut înscrie ca şi voluntari. Atmosfera targului de voluntariat a fost una informală, generată atât de ambientul primitor, cât și de zecile de voluntari prezenţi care, pe toată durata târgului, au animat standurile şi Alba Mall, interacţionând cu publicul și bucurând copiii prezenţi prin jocuri și alte activităţi.

5. MS DAY

Cu zâmbetul pe buze, circa 30 de persoane s-au adunat să marcheze, în frunte cu Dragoş Zaharia şi Florin Ciortea, organizatorii evenimentului, ziua ce poartă numele afecţiunii lor. Au eliberat simbolic în văzduh câteva zeci de baloane, au împărţit pliante, insigne şi le-au explicat celor interesaţi despre modul în care scleroza multiplă afectează viaţa celor peste 2 milioane de persoane diagnosticate cu SM.

6. Gala Medica

Asociația SM SPEROMAX ALBA a concurat la Gala Medica fiind nominalizată la categoria “Proiectul unei asociații de pacienți cu cea mai mare adresabilitate”.

Printre rezultatele proiectului s-au numărat creşterea cu 30% a accesului la informaţii dedicate bolii şi creşterea cu 20% a capacităţii pacienţilor deplasabili din Alba Iulia de a utiliza calculatorul şi scăderea cu 70% a timpului de aşteptare şi procesare a documentelor personale privind boala şi gradul de handicap implicat.

7. Voluntariat pentru SM

Voluntarii Asociaţiei „Speromax” Alba Iulia au avut ocazia de a fi instruiţi în cadrul proiectului „Voluntar pentru SM”, desfăşurat în perioada 11 iunie – 5 iulie. Instruirea voluntarilor s-a făcut la tabăra de la Roica şi a fost realizată de lectori proveniţi din cadrul Asociaţiei Absolvenţilor „Universităţii 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În cadrul proiectului au fost instruiţi 20 din cei 37 de voluntari care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Asociaţiei Speromax Alba Iulia.

8. Asociația SM SPEROMAX – Aniversare 5 ani

Luni, 8 octombrie, SM Speromax a marcat 5 ani de existenţă într-un mod special, răsplătindu-şi partenerii din această perioadă. Timp de 5 ani Asociaţia SM Speromax Alba a derulat mai multe activităţi ce au venit în sprijinul pacienţilor suferinzi de scleroză multiplă.

9. Nonformali în Alba Iulia

Asociația SM SPEROMAX ALBA în parteneriat cu Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a organizat în 29 septembrie 2012 o sesiune NOFORMALĂ de teambuilding în care participanții (voluntariI asociatiei SM Speromax Alba și Voluntarul de Profesie) au fost incluși în câteva exerciții NONFORMALE cu rol educativ în care au fost privați de folosirea anumitor simțuri descoperind astfel viața de zi cu zi a persoanelor cu dizabilități.

10. Marșul persoanelor cu handicap – Cursa Inimii Cetății – Ediția V-a

„Cursa Inimii Cetății” este numele sub care se desfășoară an de an Marșul Persoanelor cu Handicap în Alba Iulia aflat acum la cea de a cincea ediție. Voluntarii Asociației SM SPEROMAX ALBA și membri ai acesteia în frunte cu „Voluntarul de profesie” au participat la acest marș și de data aceasta. Marșul s-a desfășurat în mijlocul cetății albaiuliene sâmbătă 20 octombrie. În ciuda unei vremi ușor potrivnice cu ceață și frig, voluntari, persoane cu dizabilități au venit să se reîntâlnească și să se facă văzuți în comunitatea albaiuliană.

11. Gala Județeană A Voluntariatului

Cei mai activi voluntari, cele mai bune proiecte de voluntariat şi cei mai eficienţi coordonatori de voluntari din judeţul Alba au fost premiaţi în cadrul Galei Voluntarilor 2012, organizată de Centrul Judeţean de Voluntariat Alba. Evenimentul a avut loc marţi, 11 decembrie, la restaurantul Mercur Magic din Alba Iulia. “Gala Voluntarilor”  este un eveniment judeţean dedicat recunoaşterii voluntarilor, proiectelor de voluntariat şi coordonatorilor de voluntari, eveniment care marchează Ziua Internaţională a Voluntarilor.

12. Vizite la Domiciliu

Începând din luna septembrie 2013, în cadrul proiectului „Centru de Informare și Consiliere pentru pacienții cu Scleroză Multiplă” finanțat de Fundația Vodafone în cadrul Programului „Voluntar de Profesie”, s-a început vizitele la domicliul pacienților de Scleroză Multiplă. Acestora li s-au dus pachete cu alimente și li s-a oferit consiliere și s-au completat fișele de autoevaluare socio-medicală.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Monden-Clubbing

Neversea și Untold au pus în vânzare biletele de o zi

Publicat

în

Două luni și jumătate ne mai despart de revederea cu festivalul Neversea, ce revine după o pauză de doi ani la malul Mării Negre cu un line-ul în care se vor regăsi artiști precum Black Eyed Peas, Dimitri Vegas & Like Mike, Alan Walker, Don Diablo, Alesso, Steve Aoki, Timmy Trumpet, Ummet Ozcan, Tujamo, Nicky Romero, Nervo, Quintino sau Parov Stelar.

Ajuns la ediția cu numărul patru, Neversea 2022 aduce la Constanța peste 150 de artiști români și internaționali, în perioada 7-10 iulie.

Fanii Neversea au la dispoziție două variante de achizitionare a biletelor pentru una din cele patru zile de festival: General Access, la prețul de 37 de euro + Taxe sau VIP, la prețul de 104 de euro + Taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Și “Big Brother” Untold, pune la dispoziție fanilor pe lângă abonamente și bilete de o zi, la festival. Cei care vor să se distreze în universul magic UNTOLD au la dispoziție tot două variante de bilete de o zi: biletul General Access, la prețul de 50 de euro + Taxe sau biletul VIP Access, la prețul de 106 euro + Taxe. Cei care își achiziționează Day Ticket își vor putea alege ziua în care să vină și să se bucure de experiențe de neuitat. UNTOLD este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume și are loc în 2022, între 4 și 7 august, la Cluj-Napoca. În cele 4 zile și 4 nopți de festival, îi veți putea vedea pe David Guetta, Don Diablo, Hardwell, Morten, Kygo, Steve Aoki, Tujamo, Paul Kalkbrenner, Above and Beyond, Borgore, Dub Fx și Woodnote.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare