Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

Activitatea Asociaţiei SM Speromax Alba, extrem de bogată în 2012

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Oameni care deşi sunt loviţi de soartă într-un mod nemilos, ne dau adevărate lecţii despre speranţă, optimism şi tărie de caracter. Aceştia sunt membrii Asociaţiei SM Speromax Alba, bolnavi de scleroză multiplă. Bilanţul pe anul 2012 este dovada că Asociaţia a devenit o voce din ce în ce mai puternică în Alba.

Prin activităţile organizate au reuşit să atragă tineri spre voluntariat şi să îi ajute pe membrii Asociaţiei să îşi facă viaţa ceva mai frumoasă.

Vă prezentăm o parte din acţiunile întreprinse de Asociaţia SM Speromax Alba în 2012:

1.      Prima Ediție a Galei Voluntaului SM SPEROMAX ALBA

În data de 26 ianuarie 2012, a avut loc, într-un cadru intim, prima ediție a Galei Voluntarului – SM SPEROMAX ALBA, un eveniment intern al asociației, prin care Consiliu Director prin președintele asociației, Dragoș Zaharia, a dorit să îi premieze pe cei mai activi voluntari ai organizației pe anul 2011, în urma unei evaluări stricte ce a vizat implicarea lor în activitățile de peste an, dar și prezența lor la permanență.

Au fost premiați cei mai responsabili voluntari, fotograful asociației, “Omul bun la toate”, juniorul și seniorul asociației sau voluntarul care s-a ocupat de promovare. Categoria cea mai importantă a fost “Voluntarul Anului”. Aici lupta a fost strânsă, iar primul loc a fost adjudecat de Corina-Andreea Muntean, absolventă de sociologie care a fost prezentă în toate activitățile Asociației și a reprezentat cu succes organizația la mai multe conferințe în țară. Locul al doilea a fost câștigat de un voluntar tânăr, cu multă dorință de implicare, coordonator pentru o perioadă de vreme al voluntarilor, Cristian Fleșeru, elev la Seminarul Teologic albaiulian. Tânăra voluntară, Bianca Lorena Moldovan, care abia a împlinit vârsta de 16 ani, a luat locul al treilea, dând dovadă de o implicare deosebită și de o responsabilitate remarcabilă demnă de un adult.

2. Parteneriat între Spitalul Județean Alba și Asociația SM SPEROMAX ALBA

În data de 7 Martie 2012 la hotelul Parc din Alba Iulia a fost parafat acordul de colaborare între Asociaţia SM Speromax Alba (a bolnavilor de scleroză multiplă) prin preşedintele Dragoş Zaharia şi Spitalul Judeţean Alba, prin managerul general ec. Nicoleta Coşarcă. Această viitoare colaborare este menită să vină în sprijinul bolnavilor de scleroză multiplă, pentru a le asigura acestora o mai bună informare asupra oportunităţilor de tratament şi pentru a-i ajuta să urgenteze etapele birocratice la finalul cărora acced la un tratament corespunzător.

3. Conferința „Medicina primară într-un sistem normal de sănătate”

Conferinţa regională pe teme de medicină primară a debutat în 26 Aprilie 2012 la Alba Iulia, cu vizitarea standurilor cu tematică medicală amplasate  în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, la etajul întâi unde și Asociația SM SPEROMAX ALBA s-a prezentat. La conferinţa regională “Medicina primară într-un sistem normal de sănătate. Realităţi şi deziderate” au participat reprezentanţi ai Colegiului Medicilor de Familie, Ordinului Asistenţilor Medicali.

4. VOLUNTEXPO 2012

Organizațiile prezente şi-au amenajat standuri unde au prezentat activităţile, realizările şi proiectele proprii şi unde cei care au dorit s-au putut înscrie ca şi voluntari. Atmosfera targului de voluntariat a fost una informală, generată atât de ambientul primitor, cât și de zecile de voluntari prezenţi care, pe toată durata târgului, au animat standurile şi Alba Mall, interacţionând cu publicul și bucurând copiii prezenţi prin jocuri și alte activităţi.

5. MS DAY

Cu zâmbetul pe buze, circa 30 de persoane s-au adunat să marcheze, în frunte cu Dragoş Zaharia şi Florin Ciortea, organizatorii evenimentului, ziua ce poartă numele afecţiunii lor. Au eliberat simbolic în văzduh câteva zeci de baloane, au împărţit pliante, insigne şi le-au explicat celor interesaţi despre modul în care scleroza multiplă afectează viaţa celor peste 2 milioane de persoane diagnosticate cu SM.

6. Gala Medica

Asociația SM SPEROMAX ALBA a concurat la Gala Medica fiind nominalizată la categoria “Proiectul unei asociații de pacienți cu cea mai mare adresabilitate”.

Printre rezultatele proiectului s-au numărat creşterea cu 30% a accesului la informaţii dedicate bolii şi creşterea cu 20% a capacităţii pacienţilor deplasabili din Alba Iulia de a utiliza calculatorul şi scăderea cu 70% a timpului de aşteptare şi procesare a documentelor personale privind boala şi gradul de handicap implicat.

7. Voluntariat pentru SM

Voluntarii Asociaţiei „Speromax” Alba Iulia au avut ocazia de a fi instruiţi în cadrul proiectului „Voluntar pentru SM”, desfăşurat în perioada 11 iunie – 5 iulie. Instruirea voluntarilor s-a făcut la tabăra de la Roica şi a fost realizată de lectori proveniţi din cadrul Asociaţiei Absolvenţilor „Universităţii 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În cadrul proiectului au fost instruiţi 20 din cei 37 de voluntari care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Asociaţiei Speromax Alba Iulia.

8. Asociația SM SPEROMAX – Aniversare 5 ani

Luni, 8 octombrie, SM Speromax a marcat 5 ani de existenţă într-un mod special, răsplătindu-şi partenerii din această perioadă. Timp de 5 ani Asociaţia SM Speromax Alba a derulat mai multe activităţi ce au venit în sprijinul pacienţilor suferinzi de scleroză multiplă.

9. Nonformali în Alba Iulia

Asociația SM SPEROMAX ALBA în parteneriat cu Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a organizat în 29 septembrie 2012 o sesiune NOFORMALĂ de teambuilding în care participanții (voluntariI asociatiei SM Speromax Alba și Voluntarul de Profesie) au fost incluși în câteva exerciții NONFORMALE cu rol educativ în care au fost privați de folosirea anumitor simțuri descoperind astfel viața de zi cu zi a persoanelor cu dizabilități.

10. Marșul persoanelor cu handicap – Cursa Inimii Cetății – Ediția V-a

„Cursa Inimii Cetății” este numele sub care se desfășoară an de an Marșul Persoanelor cu Handicap în Alba Iulia aflat acum la cea de a cincea ediție. Voluntarii Asociației SM SPEROMAX ALBA și membri ai acesteia în frunte cu „Voluntarul de profesie” au participat la acest marș și de data aceasta. Marșul s-a desfășurat în mijlocul cetății albaiuliene sâmbătă 20 octombrie. În ciuda unei vremi ușor potrivnice cu ceață și frig, voluntari, persoane cu dizabilități au venit să se reîntâlnească și să se facă văzuți în comunitatea albaiuliană.

11. Gala Județeană A Voluntariatului

Cei mai activi voluntari, cele mai bune proiecte de voluntariat şi cei mai eficienţi coordonatori de voluntari din judeţul Alba au fost premiaţi în cadrul Galei Voluntarilor 2012, organizată de Centrul Judeţean de Voluntariat Alba. Evenimentul a avut loc marţi, 11 decembrie, la restaurantul Mercur Magic din Alba Iulia. “Gala Voluntarilor”  este un eveniment judeţean dedicat recunoaşterii voluntarilor, proiectelor de voluntariat şi coordonatorilor de voluntari, eveniment care marchează Ziua Internaţională a Voluntarilor.

12. Vizite la Domiciliu

Începând din luna septembrie 2013, în cadrul proiectului „Centru de Informare și Consiliere pentru pacienții cu Scleroză Multiplă” finanțat de Fundația Vodafone în cadrul Programului „Voluntar de Profesie”, s-a început vizitele la domicliul pacienților de Scleroză Multiplă. Acestora li s-au dus pachete cu alimente și li s-a oferit consiliere și s-au completat fișele de autoevaluare socio-medicală.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea