Acțiunea ”Scutul Pădurii” în Alba – amenzi de 81.000 de lei și 242 mc de material lemnos confiscați
Poliţiştii de ordine publică împreună cu poliţiştii de investigare a fraudelor, în colaborare cu lucrătorii silvici şi cei ai Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, au organizat, în perioada 16 – 18 aprilie a.c., o acţiune cu efective mărite în scopul prevenirii şi combaterii faptelor ilegale în legătură cu tăierea, transportul, prelucrarea și comercializarea materialului lemnos.
Potrivit IPJ Alba, s-a acţionat pe raza întregului judeţ, atât în mediul urban cât şi în mediul rural fiind controlați 55 de agenţi economici ce au ca obiect de activitate exploatarea şi/sau prelucrarea materialului lemnos. De asemenea, s-au efectuat 21 de controale în fondul forestier şi s-au verificat în trafic autovehicule care transportau material lemnos.
Poliţiştii au aplicat 29 de sancţiuni contravenţionale la Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice în valoare de 81.000 lei. În plus au fost constatate 5 infracțiuni la Legea 46 din 2008 (Codul Silvic) şi a fost confiscată cantitatea totală de 242 metri cubi material lemnos, în valoare de 40.281 lei.
Exemple relevante de încălcări ale legii în acest domeniu au fost la Sebeș și Vadu Moților:
*În data de 18 aprilie, poliţiştii de investigare a fraudelor din Sebeş, au efectuat o verificare la o societate comercială cu punct de lucru în Petreşti. Cu această ocazie s-a constatat că în incinta punctului de lucru era depozitată cantitatea de 138 mc material lemnos (buştean specia larice) pentru care reprezentanţii societăţii nu au putut prezenta documente legale de provenienţă. Agentul economic a fost sancţionat contravenţional, cu amendă în valoare de 20.000 lei şi s-a dispus măsura reţinerii, în vederea confiscării a întregii cantităţi de material lemnos.
*În data de 16 aprilie, la ora 19.00, poliţiştii Serviciului de Ordine Publică, împreună cu specialiști din cadrul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, au identificat pe raza comunei Vadu Moților pe C.I.D., de 25 de ani, care transporta cu o autoutilitară, cantitatea de 12,80 mc material lemnos care nu corespundea din punct de vedere cantitativ şi calitativ cu datele înscrise în avizul de însoţire a materialului lemnos. Poliţiştii au constat că transportatorul nu deţinea licenţa de transport în conformitate cu prevederile H.G. 69/2012.
C.I.D. a fost sancţionat contravențional, conform art. 19 alin. 1, lit. n) din Legea 171/2010, cu amendă în valoare de 5.000 lei și s-a luat măsura complementară de confiscare a cantităţii de 12,86 mc lemn rotund. De asemenea, acesta a fost sancționat contravențional, conform art. 3, alin. 1 din H.G. 69/2012, cu amenda in valoare de 18.000 lei, fiind luată și măsura complementară de reţinere a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi al certificatului de înmatriculare al autoutilitarei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]