Actualitate
Achiziţii publice suspecte la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba
Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a reamintit că după preluarea în administrare a Spitalului Judeţean Alba în vara acestui an a început o verificare a licitaţiilor şi contractelor încheiate. El a spus că multe dintre licitaţii „s-au făcut după ureche” iar la anumite achiziţii nu s-a ţinut cont de banul public. „Nu s-au prea respectat regulile la organizarea licitaţiilor publice. Acum încercăm să-i învăţăm şi pe cei care lucrează în sectorul administrativ al Spitalului Judeţean Alba să respecte folosirea banului public. Spre exemplu, am făcut o comparaţie între preţurile medicamentelor care se găseau în farmacia spitalului şi cele care se găseau în celelalte farmacii şi am constatat că în multe situaţii preţurile la care s-au cumpărat medicamente în spital erau în cel mai bun caz egale cu cele din farmacii dacă nu mai scumpe. Nu este un lucru normal având în vedere că spitalul cumpără medicamente en-gros, nu la bucată. Mai avem de lucru cu cei care mânuiesc banul public în Spitalul Judeţean să-l folosească cum trebuie”, a spus Dumitrel. Şeful administraţiei judeţene
s-a arătat foarte nemulţumit de cum merg lucrurile în zona administrativă a spitalului unde funcţionează 396 de angajaţi. „În ciuda numărului imens al personalului din sectorul administrativ, şi mă refer la toţi cei care nu sunt medici, asistente sau infirmiere, unele lucruri nu funcţionează cum ar trebui. Spre exemplu, la mutarea Secţiei de Recuperare unii stăteau în birouri şi aşteptau ca medicii şi asistentele să înlocuiască geamurile sau să mute paturile. Problema e că unii dintre ei vin la serviciu doar ca să treacă luna şi să ia salariu”, a mai spus Ion Dumitrel. (I.P.)

Actualitate
VIDEO| Vizita prim-ministrului Portugaliei în România: Acord de cooperare în domeniul Apărării, semnat de cele două țări. Declarații la Palatul Victoria
VIDEO| Vizita prim-ministrului Portugaliei în România: Acord de cooperare în domeniul Apărării, semnat de cele două țări. Declarații la Palatul Victoria
Prim-ministrul Republicii Portugheze, Antonio Costa, aflat în vizită de lucru în România, a fost primit, joi dimineaţa, la Palatul Victoria, de premierul Nicolae Ciucă.
Costa şi Ciucă au avut programată o întrevedere tete-a-tete, urmată de discuţii în plenul celor două delegaţii. Ulterior, ei au participat la semnarea unui acord între România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul Apărării, după care au susţinut o conferinţă de presă.
Actualitate
Cât sunt salariile IT-iștilor în anul 2022. Criza economică, resimțită cel mai puțin de către angajații din acest domeniu
Cât sunt salariile IT-iștilor în anul 2022. Criza economică, resimțită cel mai puțin de către angajații din acest domeniu
Criza economică este resimțită cel mai puțin de către IT-iști, angajații din acest domeniu fiind în categoriile profesionale cu cele mai mari venituri din România.
Jobul de programator este cel mai popular în zona IT. Juniorii câștigă, în medie, 4.000 de lei lunar, în timp ce pentru seniori, veniturile nete sar de 12.000 lei pe lună, pentru un post de execuție. Pentru șefii de departamente, salariile lunare trec de 16.000 lei net pe lună.
Angajații de pe funcțiile de execuție, din IT, pot câștiga până la 16.000 lei net pe lună, adică peste 3.200 de euro net, în condițiile în care salariul mediu net în România este de 3.937 lei, adică 795 de euro.
În acest an, salariile din IT vor avea o creștere medie de 10%. Astfel, va fi acoperită o bună parte a inflației, de 13,8% în aprilie 2022.
„Piaţa de IT este în mare mişcare de câţiva ani, iar cei doi ani de pandemie nu au fost o excepţie, ba dimpotrivă – iar România este un centru de dezvoltare şi o piaţă încă foarte interesantă pentru investitorii în domeniu.
Pachetele salariale şi tot ceea ce reprezintă modalităţile de motivare şi atragere a candidaţilor din IT sunt complexe şi avansează cu o viteză similară cu cea a tehnologiilor – făcând viaţa specialiştilor în resurse umane solicitantă”, a declarat Oana Botolan, reprezentant Cteq IT&C Solutions şi Cteam Human Capital.
Care sunt cele mai căutate joburi de programatori (IT)
Cei mai mulți angajați din domeniul IT&C lucrează în București, aproape 100.000, deci aproximativ jumătate dintre IT-iștii din România, informează Institutul Național de Statistică (INS). În funcție de limbajul de programare abordat, „scriitorii de cod” pot debuta ca profesioniști cu un salariu care să plece chiar de la 5.000 de lei.
„În urma analizei datelor salariale din Bucureşti, dintre posturile de programatori seniori, topul este ocupat de posturile de iOS Developer, Java Developer şi Node.js Developer, cu un salariu net lunar între 12.000 şi 16.000 lei, cu valori chiar mai mari, în funcţie de senioritate.
Pentru posturile de nivel junior, cele mai mari salarii sunt pentru posturile de Developeri Java, C++ şi net cu valori cuprinse între 5.000 şi 7.000 de lei net”, arată rezultatele studiului salarial PayTable.
La nivel național există 220.000 de salariați în domeniul IT&C. După București, în funcție de numărul de angajați urmează Cluj, Timiș, Iași, Brașov.
Pentru că interesul față de domeniul IT a crescut fulminant în România, în ultimii ani au fost înființate mai multe școli private de reprofesionalizare, care instruiesc românii pentru a face pasul către o nouă carieră.
Sursa: romaniatv.net
Actualitate
BACALAUREAT 2022, sesiunea specială: SUBIECTELE ȘI BAREMELE la Limba Română, primite de olimpici
BACALAUREAT 2022, sesiunea specială: SUBIECTELE ȘI BAREMELE la Limba Română, primite de olimpici
Această sesiune este pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de Bacalaureat 2022.
CLICK PENTRU: SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, UMAN
CLICK PENTRU: SUBIECTE ROMÂNĂ BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, REAL
CLICK PENTRU: BAREME ROMÂNĂ BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, UMAN
CLICK PENTRU: BAREME ROMÂNĂ BACALAUREAT 2022, SESIUNEA SPECIALĂ, REAL
- Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen se face în zilele de 9 și 10 mai.
În perioada 12-13 mai 2022 are loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Proba pentru competențele digitale este programată pe 16 și 17 mai.
Candidații vor susține proba scrisă la Limba și literatura română pe data de 18 mai. Proba obligatorie a profilului este pe 19 mai, iar pe 20 mai – proba la alegere a profilului și specializării.
Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 26 mai. Contestațiile se vor depune în aceeași zi, între orele 12-14.
Iată calendarul oficial al sesiunii speciale a examenului de BAC 2022:
- 9-10 mai 2022: Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen
- 11 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 12-13 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
- 16-17 mai 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 17 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 18 mai 2022: Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
- 19 mai 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
- 20 mai 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
- 23 mai 2022: Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
- 26 mai 2022: Afișarea rezultatelor până la ora 12.00
- Depunerea contestațiilor (între orele 12.00 și 14.00)
- 26-29 mai 2022: Rezolvarea contestațiilor
- 29 mai 2022: Afișarea rezultatelor finale
-
Actualitateacum 5 ore
19 mai – Ziua pictorilor și data nașterii pictorului Ion Țuculescu
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”
-
Curier Județeanacum 22 de ore
VIDEO| 1 iunie. „Sărbătorile copilăriei” în Alba Iulia: Flashmob „Dansul copilăriei” și vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri. Programul evenimentului
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Alba Iulia, în top 10 al orașelor în merită să trăiești: Care este orașul cu cel mai multe de oferit
-
Actualitateacum 24 de ore
Percheziții în județul Alba: Prejudiciu de aproape 4,7 milioane de lei, în cazul unor firme care colectează și reciclează deșeuri
-
Sportacum 20 de ore
După tripla istorică din stagiunea 2021/2022, Volei Alba Blaj mizează, în linii mari, pe același lot și în ediția viitoare
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
PERCHEZIȚII la Alba Iulia: Un bărbat de 69 de ani, REȚINUT de polițiști. Ce au descoperit oamenii legii
-
Actualitateacum 19 ore
Salariu minim de 3.000 de lei, începând cu data de 1 iunie: Ce categorie de români vor beneficia și care sunt condițiile
-
Actualitateacum 22 de ore
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar în perioada 01 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028 pentru sectorul agricol și în industria alimentară: Precizări ITM Alba
-
Actualitateacum 20 de ore
EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: SUBIECTELE la MATEMATICĂ au fost publicate
-
Actualitateacum 19 ore
Angajatorii care măresc salariul minim cu 200 de lei, scutiți de taxe: Ordonanța, aprobată de Guvern
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Peste 50 de sancțiuni și 4 permise de conducere reținute după o acţiune cu efective suplimentare a polițiștilor din Alba Iulia