Accidentul aviatic din Apuseni: Ponta nu iartă. Cere schimbarea conducerii la ROMATSA şi STS, pentru deficienţe inacceptabile în operaţiunea de căutare şi salvare
*Secretarul de de Stat Chiper, demis. Şeful IGSU Ion Burlui A DEMISIONAT
Premierul Victor Ponta a trecut la măsuri directe în cazul deficienţelor înregistrate de instituţii ale statului în accidentul aviatic din Apuseni. El a anunţat că secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis şi va cere înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni ROMATSA, dar şi a şefului STS, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj. Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui, a demisionat, miercuri, ca urmare a situaţiei privind intervenţia în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni.
UPDATE: Directorul general al ROMATSA, Aleodor Frâncu, a demisionat după ce premierul a cerut înlocuirea sa şi a directorului de operaţiuni ROMATSA, dar şi a şefului STS, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.
„Demisia este un act unilateral. În atmosfera creată, nu mai puteam să-mi exercit funcţia de manager. ROMATSA are nevoie de stabilitate”, a spus Aleodor Frâncu.
Întrebat dacă are ceva să-şi reproşeze, Frâncu a răspuns: „Nu am nimic să-mi reproşez. Am demisionat numai pentru liniştea şi stabilitatea instituţiei”. În locul lui Frâncu a fost numit Valentin Cimpuieru (director general adjunct tehnic şi de dezvoltare).
Premierul Victor Ponta a precizat că solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administraţie, iar cea de înlocuire a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, va fi înaintată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
În privinţa secretarului de stat Constantin Chiper, membru PNL din 2005 şi fost director în Cancelaria fostului premier Tăriceanu la Compartimentul Analiză şi Planificare Politică, Ponta a explicat că acesta este responsabil pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.
Premierul a arătat că, la nivelul Ministerului de Interne, ROMATSA şi STS, lucrurile au funcţionat inacceptabil de încet şi fără asumarea autorităţii şi a responsabilităţii, iar intervenţia de luni a fost un eşec.
Acestea sunt şi concluziile preliminare ale raportului privind modul în care reprezentanţii instituţiilor statului au intervenit după producerea accidentului aviatic, respectiv existenţa unor deficienţe inacceptabile, care necesită îmbunătăţirea sistemului de intervenţie.
„Consider că aceste responsabilităţi, la nivel de vârf, trebuie asumate, ca un semnal foarte clar că există o responsabilitate şi o nefuncţionare corespunzătoare şi că, în momente dificile, aceste instituţii trebuie să beneficieze la cel mai înalt nivel de oameni capabili să îşi asume responsabilităţi, să aibă autoritatea necesară pentru a lua măsuri şi implicarea necesară în aceste situaţii cu totul şi cu totul speciale„, a afirmat Ponta.
*Declaraţiile premierului:
Concluziile preliminare ale raportului pe care l-am solicitat privind modul în care instituţiile statului au intervenit după accidentul aviatic: au existat în operaţiunea de căutare şi salvare deficienţe inacceptabile pe care le consider ca provocând o indignare. Aceste lucruri necesită acţiuni foarte clare de îmbunătăţire a sistemului de intervenţie.
La Ministerul de Interne, ROMATSA şi STS lucrurile au funcţionat inacceptabil de încet. Am decis înlocuirea din funcţie a secretarului de stat Chiper, înlocuirea directorului general ROMATSA şi a directorului de operaţiuni şi voi solicita înscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS şi înlocuirea şefului.
Consider că intervenţia a fost un eşec, mă bucur foarte mult că au fost salvate 5 vieţi. Voi propune decorarea celor 5 supravieţuitori şi a celor care au făcut posibilă găsirea lor. Prezint condoleanţe familiilor celor două victime. Este evident o tragedie.
Deciziile au fost luate după o discuţie cu liderul PNL, Crin Antonescu, şi mai mulţi miniştri liberali, printre care şi ministrul de Interne, Radu Stroe, privind modul în care au reacţionat autorităţile în cazul accidentului aviatic din Cluj, în contextul în care MAI este condus de un liberal, şi eventuale măsuri.
La discuţie a fost prezent şi vicepremierul Gabriel Oprea, care trebuie să redacteze un raport pe tema reacţiei autorităţilor în cazul accidentului.
*Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui, a demisionat
Ministrul Radu Stroe a acceptat, miercuri la prânz, demisia generalului de brigadă Ion Burlui, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Afacerilor Interne.
Ion Burlui a declarat anterior, la Antena 3, că miercuri şi-a prezentat demisia şefului său, însă nu i-a fost acceptată, precizând că a luat această decizie pentru a nu exista suspiciuni asupra colegilor săi care au intervenit în teren, după accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Şeful IGSU preciza că demisia rămâne deschisă
„Pentru mine este un act deschis. Am vrut să nu planeze vreo suspiciune asupra colegilor mei. Nu este corect ca eu, în calitate de şef, să las să planeze vreo suspiciune asupra celor care au lucrat în teren„, a spus şeful IGSU.
Ion Burlui a mai spus că demararea procedurilor de căutare a pornit de la el, înainte ca apelul să ajungă la 112.
„Eu personal am vorbit cu doctorul Zamfir la 16.06 minute. Mi-a dat repere geografice care se vedeau pe un ecran. Repere geografice, deci nu coordonate, care m-au mulţumit ca să pot să am idee în ce zonă să trimit forţe de intervenţie„, a mai spus Burlui.
Potrivit acestuia, elicopterul a plecat de la Mureş, şi dacă ar fi fost condiţii bune pentru survolarea zonei, nu s-ar fi pus problema extinderii perimetrului de căutare, dacă nu găsea zona indicată.
„Nu se punea problema din aer să nu găseşti aria de căutare. Dacă ar fi fost o vreme care să permită o survolare, cu siguranţă situaţia ar fi fost cu totul alta. Ar fi putut ajunge în 10 minute. Elicopterul era chiar în Munţii Apuseni„, a mai spus Burlui.
Acesta a declarat că echipele de intervenţie au fost trimise spre zona care a fost indicată de Romatsa şi STS.
„Au fost datele care ni le-au dat dumnealor. În funcţie de datele pe care ei ni le-au dat, am configurat o zonă de căutare. A fost o zonă de căutare de ordinul zecilor de kilometri pătraţi. Când spun zeci de kilometri pătraţi, mă gândesc la proiecţie în plan şi nu la configuraţia în teren, care cu siguranţă era mult mai mare„, a mai spus Burlui.
Sursa: Mediafax
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | RO-ALERT: Mesaje de urgență ce salvează vieți. Două treimi au vizat prezența urșilor, de la începutul anului și până în prezent
VIDEO | RO-ALERT: Mesaje de urgență ce salvează vieți. Două treimi au vizat prezența urșilor, de la începutul anului și până în prezent RO-ALERT este un instrument esențial pentru protejarea vieții și siguranței cetățenilor în situații de urgență, fiind creat pentru a transmite rapid mesaje de avertizare direct pe telefoanele mobile ale populației. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
4 octombrie: Ziua Internațională a Animalelor. 10 moduri prin care poți sărbători ”World Animal Day”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
6 octombrie: Sfântul Apostol Toma, patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor, dar și ocrotitorul întârziaților
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
5 octombrie 1918: Declaraţia de independenţă a Transilvaniei este citită în Parlamentul ungar de la Budapesta de Alexandru Vaida-Voievod
-
Opinii - Comentariiacum o zi
7 octombrie: Ziua internațională a muncii decente. Cum s-a „născut” acest concept și cum a ajuns să fie sărbătorit
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
5 octombrie – Ziua Mondială a Educaţiei sărbătorită în întreaga lume