Rămâi conectat

Ştirea zilei

Accident sau asasinat? Profilul morții poetului Nicoale Labiș. Cum a murit, în urmă cu 63 de ani, iniţiatorul Mişcării de Rezistenţă anticomunistă în mediul studențesc din România

Publicat

în

Astăzi se împlinesc 63 de ani de la moartea suspectă a poetului Nicolae Labiș. Cum a murit iniţiatorul Mişcării de Rezistenţă anticomunistă în mediul studențesc din România

În dimineaţa zilei de 22 decembrie, a anului 1956, poetul Nicolae Labiș s-a stins din viață după o suferință cruntă, pe care a fost nevoit să o îndure, la aproape două săptămâni după ce a căzut sub un tramvai în Bucureşti.

Dacă anchetatorii au stabilit că a fost vorba de un accident de tramvai, apropiaţii lui Nicolae Labiş au susţinut mereu că poetul ar fi fost ucis într-un atentat, pus la cale de Securitate şi executat la ordin.

Nicolae Labiş s-a născut la data de 2 decembrie 1935, în comuna Mălini din judeţul Suceava. Considerat unul dintre cei mai promiţători poeţi din noua generaţie, acesta a murit la vârsta de doar 21 de ani, în Bucureşti, în condiţii suspecte,
în urma accidentului extrem de grav provocat de un tramvai. Criticul Eugen Simion l-a supranumit, metaforic, „buzduganul unei generații”.

Electrica Furnizare Discount

Controversele referitoare la un eventual asasinat au apărut în urma mărturiilor a celor declarate de Nicolae Labiș pe patul de spital apropiaților și a faptului că poetul era urmărit de Securitate, deoarece dintr-un scriitor care slăvea actele partidului și ale sovieticilor, a început să se îndoiască de doctrina acestora după Discursul secret al lui Hrușciov și după Revoluția ungară din 1956.

„Nu, n-am fost beat. E adevărat că am băut în după-amiaza şi în seara aceea, dar nici măcar ameţit n-am fost. Nu am căzut singur, am fost îmbrâncit din spate de cineva… Nu ştiu cine a fost. N-am avut timp să mă uit înapoi, pentru că îmbrâncitura m-a proiectat, cu braţele ridicate, pe grătarul între vagoane. Încleştasem degetele mâinilor de o bară a grătarului, dar încet, încet alunecam tot mai jos, iar picioarele tot mai mult ajungeau sub vagonul-remorcă. Eram cu capul în aer, cu faţa în jos şi vedeam cum sar din şine scântei galbene şi verzui. În timp ce eram târât aşa, am simţit câteva lovituri puternice ale vagonului din urmă în spate. (…)”, ar fi spus Nicolae Labiș, cel care devenise în anul 1956 un scriitor care trebuia izolat de către regimul comunist, fiind iniţiatorul Mişcării de Rezistenţă anticomunistă în mediul studențesc din România.

Talentul excepţional i-a făcut pe mai marii scriitori ai vremii să-l catalogheze drept urmaşul lui Mihai Eminescu. Accidentul său din noaptea de 9 spre 10 decembrie 1956 a stârnit multe ipoteze, moartea sa fiind considerată una suspectă, deoarece prietenii săi au susţinut că Labiş ar fi fost omorât.

Această crimă, dusă la îndeplinire din ordine nescrise, construită în mod crud și perfid nu permite nici acum, la peste 60 de ani, o cercetare completă.

Documentele au fost distruse sau microfilmate, au fost puse pe durată nelimitată în seifurile care ascund secrete murdare „de interes naţional”.

Conform anchetatorilor, în noaptea accidentului, tânărul poet a consumat mai multe pahare de ţuică în restaurantul Victoria din Bucureşti. Nicolae Labiş a plecat din local împreună cu cel puţin două persoane, îndreptându-se spre Staţia de tramvai Colţea, unde avea să fie accidentat extrem de grav de un tramvai.

Nicolae Labiş a fost transportat la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti, unde medicii s-au luptat aproape două săptămâni de zile pentru a-l ţine în viaţă. Din nefericire, aceştia au trebuit să se declare învinşi şi să constate decesul poetului în dimineaţa zilei de 22 decembrie 1956.

Suceveanul a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, el fiind însoţit pe ultimul drum de mii de oameni. Ancheta oficială a Securităţii a arătat că Labiş era sub influenţa băuturilor alcoolice în momentul accidentului. El ar fi alunecat atunci când voia să urce în tramvai, s-a dezechilibrat şi a rămas blocat între vagoane, taman în momentul în care tramvaiul părăsea Staţia de la Colţea.

Mai mulţi martori, precum şi balerina Maria Polivoi, cea care îl însoţea pe Nicolae Labiş, au declarat că poetul a căzut de unul singur sub tramvai şi nu a fost împins de nimeni.

„Întrucât accidentul nu s-a datorat nici cel puţin faptului încercării sale de a se urca în vagon, urmează a se constata că nu sunt întrunite elementele constitutive ale acestui delict şi a pronunţa ca atare încetarea procesului”, au arătat procurorii care s-au ocupat de caz.

În ultimele zile poetul avea amnezii din ce în ce mai lungi și mai dese. Poziția era rigidă, nemișcarea fiind cauzată de unele complicații pulmonare. Apoi au fost atacați și rinichii. I s-a scos ghipsul și i s-a administrat oxigen. În seara zilei de 21 decembrie Nicolae Labiș a înțeles că va muri. Poetul și-a învins însă moartea.

A primit-o blând, ca un țăran de la munte. Marele îndrăgostit de Miorița primea moartea asemnea ciobanului, convins că destinul lui se încheiase. Doar faptul că nu-și încheiase opera, abia începută, îl tulbura. Îl ruga mereu pe tatăl lui să-i vorbească despre mamă, despre satul și locurile natale, despre oamenii de acolo. Se întorcea spre copilăria pe care o părăsise prea repede. În ziua de 22 decembrie, la ora 2, inima poetului a încetat să mai bată. A murit strigând: „Oxigen, oxigen!”. Oxigenul furat de către liderii politici deranjați de personalitatea care ajunsese în rândul populației tinere din România.

Să ucizi un viitor foarte mare poet al ţării, înzestrat cu daruri celeste, adăpându-se cu lăcomie din sevele pure ale acestui pământ, brusc dumerit asupra jugului, minciunii şi ororii, precis de neînduplecat, nu e un lucru simplu: urmele, oricât le-ai îngropa, ies mereu şi mereu la suprafaţă şi, ca în basmele ezoterice, sângele tânăr cere izbăvirea.

Publicitate

Ştirea zilei

Simulare BACALAUREAT și EVALUARE NAȚIONALĂ 2022: Când au loc PROBELE pentru candidați. CALENDAR

Publicat

în

Simulare BACALAUREAT și EVALUARE NAȚIONALĂ 2022: Când au loc PROBELE pentru candidați. CALENDAR

Simulările pentru examenul de Bacalaureat 2022 au loc în perioada 28-31 martie, iar cele pentru Evaluarea Națională între 4-6 aprilie, potrivit surselor din ministerul Educației. Rezultatele vor fi afișate pe 14 aprilie pentru ambele simulări.

 • Până la publicarea în Monitorul Oficial a ordinului de ministru cu actualul calendar pentru simulările examenelor naționale, datele de mai jos pot suferi modificări.

Calendarul simulărilor pentru BAC 2022:

 • 28 martie 2022 – Simulare proba E a) – Limba și literatura română;
 • 29 martie 2022 – Simulare proba E c) – Matematică sau Istorie;
 • 30 martie 2022 – Simulare proba E d) – disciplina la alegere a profilului și specializării
 • 31 martie 2022 – Simulare proba E b) – Limba și literatura maternă;
 • 14 aprilie – afișarea rezultatelor

Calendarul simulărilor pentru Evaluarea Națională 2022, pentru elevii de clasa a VIII-a

Electrica Furnizare Discount
 • 4 aprilie 2022 – Simulare proba Limba şi literatura română
 • 5 aprilie 2022 – Simulare proba Matematică;
 • 6 aprilie 2022 – Simulare proba Limba maternă;
 • 14 aprilie 2022 – afișarea rezultatelor

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Simulările pentru examenele de BAC și Evaluare Națională se vor susține cu prezența fizică. În 2021 au fost reluate simulările, după ce în 2020 nu au fost susținute din cauza pandemiei.

Calendarul primei sesiuni de BAC 2022 (iunie – iulie 2022)

 • 23 – 27 mai 2022 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
 • 27 mai 2022 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
 • 6 – 8 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 8 – 9 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 9 – 10 iunie 2022 Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 13 – 15 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

 • 20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
 • 23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 27 iunie 2022 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
 • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

Calendarul probelor și rezultatelor de la Evaluarea Națională 2022

 • 30 mai – 3 iunie 2022: Înscrierea la evaluarea națională
 • 3 iunie 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
 • 14 iunie 2022: Limba și literatura română — probă scrisă
 • 16 iunie 2022: Matematica — probă scrisă
 • 17 iunie 2022: Limba și literatura maternă — probă scrisă
 • 23 iunie 2022 (până la ora 14,00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
 • 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor
 • 24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
 • 24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor
 • 30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Citește mai mult

Ştirea zilei

Averea celor zece cei mai bogați oameni de pe planetă s-a dublat în timpul pandemiei de COVID-19. STUDIU

Publicat

în

Averea celor zece cei mai bogați oameni de pe planetă s-a dublat în timpul pandemiei de COVID-19. STUDIU

De la începutul pandemiei de coronavirus, averea celor mai bogați zece oameni din lume s-a dublat, arată un document publicat de către organizația de caritate Oxfam.

Conform datelor preluate de dpa, în acelaşi timp peste 160 de milioane de oameni au fost împinşi sub nivelul sărăciei.

Electrica Furnizare Discount

Studiul publicat înaintea agendei Forumului Economic Mondial de la Davos susţine că inegalităţile economice, de gen şi rasiale, precum şi cele între ţări „fac bucăţi lumea în care trăim”.

„Nu este din întâmplare, ci este o alegere: ‘violenţa economică’ este comisă când opţiunile politice structurale sunt luate pentru cei mai bogaţi şi mai puternici oameni. Asta ne afectează direct pe toţi, iar cel mai mult pe cei mai săraci, pe femei şi fete şi pe cei din grupurile categorisite în funcţie de rasă”, susţin autorii.

Directoarea executivă a Oxfam International, Gabriela Bucher, a declarat că „nu a fost niciodată mai important să începem să corectăm nedreptăţile violente ale acestei inegalităţi obscene, smulgând înapoi puterea elitelor şi averile extreme, inclusiv prin impozitare, readucând acei bani în economia reală pentru a salva vieţi”.

„Pandemia de coronavirus a scos la lumină atât motivul lăcomiei, cât şi ocazia, prin mijloace politice şi economice, prin care inegalitatea extremă a devenit un instrument de violenţă economică”, a adăugat ea.

Autorii studiului cer reducerea averilor extreme prin taxare progresivă, prin măsuri publice cu eficienţă dovedită în reducerea inegalităţii, precum şi reorientarea cu curaj a puterii în economie şi societate.

Forumul de la Davos, programat săptămâna aceasta, a fost amânat din cauza pandemiei. Cei mai proeminenţi politicieni se vor reuni prin mijloace digitale.

Sursa: g4media.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Județul Alba sub ZĂPEZI: Peste 2000 de locuitori din Apuseni, fără curent electric din cauza viscolului. La sud, DN 67C – Transalpina, acoperit de zăpadă

Publicat

în

Județul Alba sub ZĂPEZI: Peste 2000 de locuitori din Apuseni, fără curent electric din cauza viscolului. La sud, DN 67C – Transalpina, acoperit de zăpadă

Având în vedere că în momentul față este în vigoare un cod portocaliu de fenomene meteorologice – intensificări puternice ale vântului, viscol și vizibilitate foarte redusă, pentru partea de munte a județului Alba, echipele DRDP Cluj – Secția Drumuri Naționale Alba acționează cu toate utilajele din dotare pe DN 67C – Transalpina, DN 74, DN 74 A și DN 75, pentru deszăpezirea acestor sectoare de drum. Circulația se desfășoară în condiții de iarnă.

În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, echipele DEER (Electrica) acționează în teren pentru a remedia avariile provocate de ninsorile abundente la rețeaua electrică din județ.

În zona Poiana Vadului au fost 16 PT cu 773 utilizatori nealimentați cu energie electrică. Sunt prezente 2 formații pe teren pentru remedierea defecțiunilor, în momentul de față nefiind alimentați 290 utilizatori.

Electrica Furnizare Discount

De asemenea, o avarie în zona Abrud a afectat circa 2.000 de utilizatori. Au fost finalizate manevrele de izolare a defecțiunii și implicit de alimentare a tuturor consumatorilor din această zonă.

În funcție de evoluția situației, toate instituțiile cu rol în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice, sunt pregătite să intervină în cel mai scurt timp.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare