Ziarul Unirea

Accesarea subvențiilor pentru pajiștile închiriate – obiect de dezbatere în adunarea generală a fermierilor din Cugir

Accesarea subvențiilor pentru pajiștile închiriate de către asociație va fi obiectul dezbaterilor din cadrul Adunării Generale a Asociația Crescătorilor de Animale din Cugir, convocată pentru data de 26 aprilie 2015, ora 11.00, la sala de reuniuni din incinta târgului de animale Cugir.

Viorel TarPotrivit noului președinte al asociației, juristul Viorel Țâr (foto), întâlnirea a fost convocată pentru a lua în discuție modul de accesare a subvențiilor conform Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 619/2015, pentru pajiștile închiriate de către Asociație în baza contractului de închiriere nr. 18572/20.12.2013.

ELIT

După cum ne spunea președintele asociației, la Ministerul Agriculturii a avut loc recent, o întâlnire cu reprezentanți în domeniu la care au luat parte membrii ai Federației crescătorilor de bovine, ai Federației oierilor de munte și ai Federației oierilor mari.

ovineDialogul s-a axat pe discuții legate de efectele Ordinului nr.619/2015, pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și ale modului de implementare a schemelor de plăți .

De comun acord s-a convenit o modificare a Ordinului 619/2015 și anume păsuirea pentru un an, a unor prevederi ale actului normativ, în așa fel încât și asociația să poată accesa subvenții pe pajiști, cu condiția ca după plata tuturor cheltuielilor (chirie, impozit, investiții, întreținerea pășunilor, întreținerea utilajelor), plusul ce rămâne să se împartă între membrii asociației.

Așadar, o redistribuire de bani către toți membrii asociației, sume necesare amenajării de stâne, plată ciobani, tabere de vară, utilaje etc. Fiind prima reuniune după alegerile din martie, membrii asociației vor fi informați și de faptul că a fost transmis un memoriu Justificativ Ministrului Agriculturii Daniel Constantin, în cadrul căruia s-a făcut o retrospectivă asupra numărului de membri ai asociației(276), că se află în închiriere aproape 1.500 hectare pajiști, iar investițiile realizate se ridică la suma de 1.404.526,22 lei.

Tot din memoriu rezultă că s-a investit în achiziționarea unui teren pe care a fost achiziționat un târg de animale, curte de obor, abator de mică capacitate, atelier mecanic pentru întreținerea utilajelor din dotare, ale căror valoare se ridică la 1.580.675. lei.

Pe parcursul anilor au fost achiziționate utilaje destinate curățării și întreținerii pajiștilor, respectiv 2 tractoare, 2 freze pentru frezat masa lemnoasă și vegetală nedorită cât și mușuroaiele, balotieră pentru balotat fân, greblă rotativă, precum și un utilaj pentru supraînsămânțare în pajiște.

,, Am explicat în memoriul transmis dlui ministru că in mod sigur, va fi spulberat scopul asocierii, dacă nu vom încasa subvenții de pe suprafața de pajiște închiriată și pentru care s-au executat lucrările necesare. Toate aceste costuri cu impozitele pentru investițiile enumerate mai sus ne vor conduce la faliment’’, ne-a declarat președintele fermierilor, Viorel Țâr.

De menționat că Asociația Crescătorilor de Animale din Cugir (zona Vinerea) are în evidență 3.544 (ovine + caprine), precum și 90 bovine la Vinerea și 30 la Cugir. După cum am mai aflat, există un proiect pentru realizarea la Stâna ,,Sub vii’’ a unui Centru de prelucrare lapte integrat, în cadrul exploatației.

 Constantin PREDESCU

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă| Radu Tuhuț: Apel către Guvern pentru includerea proiectelor de modernizare a drumurilor din Apuseni în Planul de Redresare și Reziliență!

Am solicitat Guvernului României să includă proiectele de modernizare, asfaltare și reparare a drumurilor din Munții Apuseni, DN74, DN74A și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro