Acces gratuit în muzee pentru elevii până în 18 ani: România, pe ultimele locuri la consumul de cultură în Uniunea Europeană
Acces gratuit în muzee pentru elevii până în 18 ani: România, pe ultimele locuri la consumul de cultură în Uniunea Europeană
Elevii cu vârsta până în 18 ani ar putea avea accesul la muzeu gratuit sută la sută. Acum plătesc doar un sfert din preţul unui tichet. Propunerile de modificare a legilor au fost făcute de PNL şi USR. Specialiştii spun că măsura ar putea ar avea un efect negativ din punct de vedere financiar la muzeele mici.
In viitor, elevii cu vârsta de până în 18 ani ar putea intra gratis în muzee. Acum plătesc un sfert din prețul unui bilet.
Luis Popa, directorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”: Aproape 60% dintre vizitatorii noștri sunt astfel de persoane, de până la 18 ani, dar la un număr de 500.000 de vizitatori cum am avut anul trecut și anul ăsta probabil că vom avea mai mulți, din restul, repet, este fezabil. Pentru un muzeu care nu are un număr atât de mare de vizitatori probabil că situația nu este la fel.
Ioana Marinescu, muzeograf, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi: Trebuie să cercetăm şi să vedem ce impact o să aibă această decizie pentru muzeu. Poate să vedem cifrele, dar momentan suntem rezervaţi şi aşteptăm.
Ernest Oberländer-Târnoveanu, director-general, Muzeul Naţional de Istorie a României: Muzeele funcționează cu bani publici, deci bani care vin din ceea ce contribuie întreaga populație a țării. Accesul copiilor și tinerilor la instituțiile culturale, accesul gratuit, reprezintă o investiție în educația lor,este și o investiție în viitor.
Dragoș Neamțu, manager Reţeaua Naţională a Muzeelor din România: Principalul lucru care trebuie făcut în momentul de faţă este să investeşti în muzee. Nu mă mulţumeşte cu nimic această decizie ca om de muzeu, nu o văd ca un lucru care ar avea un impact, care ar motiva vizitarea din partea elevilor, dimpotrivă, problemele noastre rămân la fel.
Pentru accesul gratuit al elevilor în muzee, USR propune modificarea Legii educaţiei naţionale, iar PNL a Legii muzeelor şi a colecţiilor publice.
Gigel Știrbu, deputat PNL, unul dintre iniţiatori: În ultima perioadă, am avut multe interacţiuni cu asemenea tineri care au ridicat această problemă, pentru că au oareşce constrângere financiară pentru a-şi achiziţiona bilete sau bonuri de intrare la mai multe astfel de instituţii culturale.
În Europa sunt și țări care acordă tuturor elevilor acces gratuit în muzee, dar şi ţări care percep un anumit proccent din costul unui bilet.
Potrivit Eurostat, România se află pe ultimele locuri la consumul de cultură în Uniunea Europeană.
Sursa: stiri.tvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ceremonie militară la Colegiul Militar din Alba Iulia: Colonelul Marcel Domșa va preda comanda și Drapelul de Luptă colonelului Daniel Josan
Ceremonie militară la Colegiul Militar din Alba Iulia: Colonelul Marcel Domșa va preda comanda și Drapelul de Luptă colonelului Daniel Josan Luni, 16 septembrie 2024, începând cu ora 14.00, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, va avea loc ceremonia militară de predare-primire a comenzii și a Drapelului de Luptă. Colonelul Marcel Domșa va […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana 2024. Care este originea numelui pe care îl poartă mii de românce
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Sfânta Ana 2024. URARI și felicitări de ”la mulți ani” pentru persoanele care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
9 septembrie: Ziua Sfintei Ana, ocrotitoarea copiilor și a maternității. Ce nume se sărbătoresc
-
Sănătatea și naturăacum 3 zile
Varza murată – proprietăţi, leac popular excelent pentru minte, inimă şi… trup
-
Opinii - Comentariiacum o zi
12 septembrie: 142 de ani de la nașterea, la Cenade, a marelui Ion Agârbiceanu. Povestea din care s-a inspirat pentru Fefeleaga
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
13 septembrie: Ziua internaţională a ciocolatei, cel mai iubit gust de pe cele şapte continente