Rămâi conectat

Actualitate

Academia Popas și tânăra albaiuliancă Anca Sas au oferit aiudenilor două expoziții de caricatură

Publicat

în

Academia Popas a deschis seria manifestărilor celei de a IX-a ediții a Festivalului Internațional de Umor ce se desfășoară în aceste zile la Aiud.

Cu această ocazie puținii aiudeni care și-au rupt din timpul lor prețios pentru a petrece câteva clipe plăcute și instructive în galeria de artă a Fundației „Inter-Art” au putut admira zeci de portrete de caricatură veche românescă și caricaturi realizate de studenții maestrului Ștefan Popa Popas, singurul artist care a intrat în renumita „Carte a recordurilor” deoarece a întrecut calculatorul în rapiditatea realizării unor caricaturi.

Prezent la deschiderea expoziției artistul român Ştefan Popa Popas care în ultimul an a fost la Vatican drept portretist oficial al papei Benedict al XVI-lea a declarat că este bucuros de fiecare dată când aude că se naște un festival de caricatură și umor și că atât cât îi va sta în putință se va implica și va finanța astfel de festivaluri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Domnia sa nu s-a arătat a fi deranjată de faptul că la vernisarea expoziției temporare prezentată de academia pe care o conduce, în galeria aiudeană au fost foarte puțini spectatori, însă a fost încântat de faptul că spațiul a fost „inundat” de grupul de elevi de la școala „Ovidiu Hulea” care au răspuns chemării profesoarei lor Angela Nițu de a participa la o acțiune culturală benefică. De fapt gestul profesoarei și elevilor au mai „spălat” fața autorităților locale și județene reprezentate doar de domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Oricum, prezența grupului de elevi, reprezentanții populației municipiului care i-a acordat maestrului Popas diploma de „Cetățean de onoare” a demonstrat că deși, la prima vedere, interesul pentru actul cultural este în „cădere liberă” există încă speranțe că valorile adevărate vor fi cinstite și recunoscute în viitor de tânăra generație.

Maestrul Popas a avut o scurtă alocuțiune la deschiderea expoziției, alocuțiune în care a făcut o analiză deosebit de critică a situației artistului în Romania actuală:

„Particip la foarte multe saloane de caricatură și acțiuni care să aducă zâmbetul pe buze. Noi intrând în peisajul fiecărei citadele vedem lumea posomorâtă. Direcția pe care merge țara nu este direcția cea bună și atragem atenția, noi artiștii, de fiecare dată, asupra acestui fapt. Acesta este rolul unui artist, să fie întotdeauna împotriva celor de la putere. Acest rol trebuie să-l aibă și ziariștii, dar la noi în țară totul este pe bază de „mânărit”, de „găști”. Observați că lupii nu pot să supraviețuiască decât dacă se adună în haită. Așa și la noi în țară, s-au format partidele politice ca să poată, într-un mod mai mult sau mai puțin civilizat să devalizeze țara aceasta. Dar, printre acești oameni, în aceste partide sunt și oameni deosebiți de valoroși, nu sunt mulți, sunt foarte puțini. Vreau să remarc faptul că domnul președinte Ion Dumitrel este printre puținii patrioți, din vechea gardă a partidului care a condus țara şi a rămas președinte al Consiliului Județean. Este normal să fie așa. L-am văzut întodeauna alături de noi, alături de oameni, iar un asemenea om ar trebui prețuit. Ar trebui să inventăm în fiecare județ câte unul ca și dânsul și vă spun eu că țara va avea o cotitură și va merge pe drumul cel bun. Trebuie să-i mulțumim pentru că există și pentru că face numai lucruri bune în județ, cum de altfel face și această fundație „Inter-Art”  care nu știu cum reușește. Eu, când dau telefon sau vorbesc cu câte un ministru care mă mai sună, primul lucru care mi-l spune este „Domnule, mergem în Mexic, să facem ceva pentru țară”, dar să știți că nu avem bani, sau mergem nu știu unde și nu avem bani. Expresia nu avem bani a ajuns la ordinea zilei în această țară, deși ar fi bani suficienți. Mă uit la capitolul delicvenți le televizor, milioane de euro se fură în țara asta. Unde sunt banii!? Odată și odată o să găsim răspunsul, deoarece cred că noi toți suntem de vină. Noi nu am reușit să ne uităm în oglinda bunului-simţ, să ne vedem și să ne luăm așa cum suntem și să începem odată construcția către un țel. Noi tot cădem și cădem și cădem, ne strângem la o șuetă, așa cum suntem astăzi aici, bârfim pe toată lumea și așa o luăm din nou de la capăt și mâine și poimâine fără niciun efect. Dacă odată și odată nu începem să ne uităm în acea oglindă a bunului-simț și să începem construcția de la zero nu vom face nimic. Vă mulțumesc pentru participarea la un asemenea eveniment. Vă felicit pentru că mai există chemare pentru asemenea evenimente în România. Mă și mir când văd programele televiziunilor că vă mai faceți timp să veniți să vedeți lucruri adevărate. Am venit aici cu drag. Venim întotdeauna cu drag și subvenționăm dacă trebuie evenimente de genul acesta atât cât vom exista. Vom fi prezenți cu modestie, atât cât trebuie. Știți foarte bine eu vin, vă spun două sau trei cuvinte, las elevii mei să va arate ce pot și ce au mai învățat, expunem”.

În cadrul manifestării maestrul Ștefan Popa Popas a prezentat albumul  realizat în calitatea sa de desenator oficial al Vaticanului, o monumentală operă de artă conținând portretul Papei Benedict al XVI-lea și a altor oficialități importante ale Vaticanului.

„Sunt încântat că pot să vă bucur pe dumneavoastră cu ceea ce fac eu şi trag nădejde că munca mea va fi din ce în ce mai mult înţeleasă în ţară, pentru că în exterior este. Se știe că anul trecut am reușit să fac acea expoziție la Vatican și am reușit să fac albumul actualului papă emerit, să duc la capăt un proiect care a fost foarte greu de făcut în niște condiții dificile, în care nu am putut să mă ocup decât de acest proiect. Oricum este o mare reușită să expui într-un loc în care de 200 de ani nu a expus niciun artist”.

O notă aparte din cadrul acestei ediții a festivalului aiudean de umor l-a constituit expoziția personală de portret caricatural semnată de tânăra Anca Sas din Alba Iulia, expuse într-un spațiu neconform pentru o astfel de manifestare, cele câteva zeci de caricaturi ale tinerei albaiulience au făcut o impresie bună puținelor persoane prezente la deschidere. Oricum, tânăra caricaturistă a reușit să atragă atenția maestrului Ștefan Popa Popas care a felicitat-o, i-a înmânat diploma de excelență acordată de către organizatori și în nume propriu a premiat-o  cu o sumă substanțială.

,,Îi cer lui Anca Sas îngăduința și să primească scuzele mele că fac parte din acea generație care conduce această țară și că această generaţie nu a fost capabilă să vă creeze condiții normale de creație, de liniște, condiții economice. Cu părere de rău trebuie să spun că nu doresc ca ea să fie un viitor artist dezamăgit într-o țară săracă. Cel puțin cât mai existăm noi și mai organizăm festivaluri normal că o să avem grijă de ea și de talentele care apar. Vă divulg un secret. De aici plecăm la Drobeta Turnu-Severin, unde Anca a primit un premiu important și cum acolo oficialitățile și oamenii de bine oferă sume importante copiilor cu talent, sper să se gândească și oamenii acestui județ și să facă același gest pe care-l fac cei de acolo, adică pe lângă acea diplomă să existe şi un mod financiar de a răsplăti munca acestor copii. De aceea, partea a doua o să fie rezolvară de către subsemnatul, dar aceasta nu este o rezolvare. Rezolvarea este ca oamenii care s-au cocoțat acolo și conduc cum conduc, prost, această țară, într-o direcție greșită, așa cum am mai spus, să înțeleagă sau să-i facem noi să înțeleagă că trebuie pus mult suflet pentru cultură, pentru educație, pentru sănătatea acestui popor. Vă mulțumesc că ați participat la expoziția unui om matur, eu nu o consider un copil, o consider om matur pe Anca. Îi urez viață lungă, putere de muncă, deoarece toate celelalte le are” a  spus în deschiderea expoziției Ancăi Sas, domnul Ștefan Popa Popas.

Dorel Lazăr


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea

Publicat

în

Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea

Conform unui ordin al Ministerului Muncii, șapte noi profesii au fost recent incluse în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Clasificarea Ocupațiilor din România cuprinde toate meseriile recunoscute din România, o listă care este permanent actualizată.

Noile ocupații sunt:

1. Creator/conceptor articole vestimentare 311944

Elit - Gustul Desăvârșit

2. Expert comunicare guvernamentală 243224

3. Expert e-guvernare 242234

4. Inspector de urmărire și administrare bunuri 261924

5. Manager comunicare guvernamentală 121311

6. Specialist marketing online 243105

7. Tehnician de radiologie și imagistică licențiat 226928

Astfel se poate observa că ocupația ”instructor de dans” se mută din grupa de baza 2653 Dansatori și coregrafi în grupa de bază 3423 Instructori și coordonatori de programe de pregătire fizică și activități recreative, la codul 342310.

În februarie au fost introduse 69 de noi ocupații, ca urmare a preluării unor ocupații din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor, Calificărilor și Ocupațiilor, care se regăsesc în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior.

În anul 2022, până la această oră au fost adăugate aproape 30 de noi profesii.

Noile ocupații adăugate în COR de la începutul lui 2022

1. administrator de securitate în domeniul TIC – 252908

2. analist comportamental – 226927

3. analist de afaceri – 242120

4. analist de afaceri în domeniul TIC – 251102

5. analist în servicii și politici de sănătate – 242233

6. analist testare software- 351108

7. aranjor muzică – 265245

8. arhitect de interior – 216111

9. arhitect de sistem în domeniul TIC – 251104

10. artist multimedia – 265111

11. asistent medical specializat – 222102

12. auditor de securitate cibernetică – 252906

13. barman preparator de cafea (barista) – 513203

14. chimist analist – 211312

15. compozitor muzică de film/teatru – 265240

16. compozitor muzică electronică – 265241

17. compozitor muzică publicitară – 265243

18. compozitor muzică sacră – 265242

19.compozitor muzică usoară/pop – 265239

20. conducător formație muzicală – 265248

21. consilier de stat – 111241

22. consilier filosofic – 263311

23. consultant de securitate cibernetica – 252907

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României

Publicat

în

Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României

Fostul președinte Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi și cere acest lucru în instanță, unde a deschis un proces împotriva Serviciului de Protecție și Pază (SPP). Părțile, chemate joi în fața magistraților Curții de Apel București, informează Mediafax.

Traian Băsescu are calitatea de reclamant în procesul de la Curtea de Apel București, iar SPP este pârât. Fostul președinte cere instanței de contencios administrativ şi fiscal suspendarea executării actului administrativ nr. 1029/28.03.2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dosarul a fost înregistrat în 28 aprilie, la o lună după ce fostul președinte al României a rămas fără privilegiile pe care le-a avut ca șef al statului, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a stabilit că Traian Băsescu a fost colaborator al fostei securități.

Fostul președinte Traian Băsescu ar putea fi evacuat din vila de protocol și s-a cerut ajutorul unui executor judecătoresc. RA-APPS a anunțat miercuri că Băsescu nu a respectat termenul legal pentru eliberarea imobilului.

„Prin notificarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (R.A.-A.P.P.S.) din data de 28.03.2022, Dlui. Traian Băsescu, beneficiarul contractului nr. 1.905/19.02.2015 având ca obiect folosința gratuită a imobilului- reședință oficială situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1, i s-a comunicat faptul că în termenul prevăzut de lege de 60 de zile de la încetarea contractului, atât Dumnealui, cât și membrii familiei au obligația de a elibera și de a preda reședința oficială. În data de 23.05.2022 s-a împlinit termenul legal de 60 de zile în care Dl. Traian Băsescu avea obligația de a elibera și preda imobilul situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1″, au anunțat reprezentanții RA-APPS.

Ca urmare, fostul președinte ar putea fi evacuat.

„Întrucât imobilul menționat nu a fost eliberat și predat către R.A.-A.P.P.S., fostul Președinte al României a fost notificat, în acest sens, prin executor judecătoresc. Precizăm faptul că, în condițiile în care nu se va da curs notificării în sensul eliberării reședinței oficiale, vom demara procedurile de evacuare”, au precizat reprezentanții RA-APPS.

Fostul președinte al României a pierdut dreptul de a folosi locuința de protocol, după ce instanța supremă a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Ulterior, Traian Băsescu a anunțat că își cumpără un apartament în București pentru a elibera vila RA-APPS.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles

Publicat

în

Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles

Ministerul Transporturilor încearcă să salveze CFR Marfă, o companie-cheie a statului, mai ales în contextul crizei din Ucraina, când este nevoie de soluţii rapide pentru transportul volumelor mari, în special cereale.

CFR Marfă are pierderi şi datorii uriaşe, iar variantele pe care le va propune guvernul trebuie să respecte regulile de concurenţă pe care le-a stabilit Comisia Europeană.

Elit - Gustul Desăvârșit

Soarta companiei CFR Marfă ar putea fi decisă în luna iunie, la Bruxelles, când ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, urmează să propună Comisiei Europene variantele statului român, notează RRA.

Cu o cotă de piaţă de 20%, CFR Marfă trebuie să returneze Ministerului Finanţelor peste 500 de milioane de euro, reprezentând ajutorul de stat acordat ilegal în 2013, o variantă fiind procedura de dare în plată, adică transferul de active, clădiri şi mai ales materialul rulant, vagoane şi locomotive.

CFR Marfă are peste 27.000 de vagoane, însă funcţionale sunt 8.500. În portul Constanţa, luna trecută, au fost mutate aproape 400 de vagoane, iar alte 300 de vagoane, nemişcate de ani buni, blochează liniile de tren care trebuie eliberate urgent pentru a ajuta la descărcarea mărfurilor.

Corneliu Vişoianu, director în Ministerul Transporturilor: „Organizăm o vizită la Bruxelles, unde domnul ministru va purta aceste discuţii direct cu Comisia, încercând să rezolvăm problemele de legalitate.”

sursa: forbes.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare