Rămâi conectat

Ştirea zilei

Absurditatea Ministerului Sănătăţii – Descentralizare sau centralism „democratic”?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sistemul românesc de sănătate are nevoie de reforme ample, dacă statul vrea cu adevărat să ofere servicii de sănătate sustenabile populaţiei aflate în curs de îmbătrânire. Sursele tradiţionale de finanţare a sectorului sunt depăşite şi devin zi de zi prea scumpe. Vedem acum situaţia gravă din judeţul nostru, unde autorităţile locale şi Ministerul Sănătăţii aruncă „pisica” responsabilităţii dintr-o parte în alta. Presa locală semnalează faptul că se înregistrează un adevărat haos în ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor spitaliceşti de la Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna. Unde nu există comunicare fiecare face cam ce crede că e bine, iar populaţia suferă.
Deşi ideea serviciilor de sănătate gratuite, susţinute de stat, este adânc înrădăcinată în mintea majorităţii cetăţenilor, PNL a propus în mai multe rânduri reducerea rolului statului în furnizarea de servicii de sănătate, prin introducerea în sistem a mediului privat în calitate de element competitiv. Până la urmă, sistemele susţinute de stat se vor prăbuşi sub presiunea populaţiei în curs de îmbătrânire, deoarece cheltuielile vor creşte mult şi vor mări deficitele bugetare.
Datele statistice prezintă o imagine sumbră. Uniunea Europeană va înregistra o creştere de 3,5 ori a cheltuielilor cu sănătatea, până în 2050, economia urmând să avanseze în această perioadă de numai 1,8 ori. În România situaţia este şi mai gravă. Iar la noi în judeţ criza lasă urme tot mai adânci. Suntem într-o situaţie aproape fără ieşire, deoarece actuala Putere pedelistă nu a ştiut să gestioneze eficient resursele de care a dispus. Populaţia din Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna, dar şi autorităţile locale, şi-au menţinut părerea că desfiinţarea celor trei spitale este un rău făcut oamenilor care îşi tratează bolile în aceste unităţi şi angajaţilor de acolo. Consiliile locale au acceptat soluţia de transformare a spitalelor în secţii ale Spitalului Judeţean Alba, dar Ministerul Sănătăţii insistă cu programul de restructurare.
Practic, Ministerul Sănătăţii insistă cu reprofilarea, în timp ce Ordinul ministrului are caracter de recomandare, „ameninţând”, totodată, factorii de decizie locali că va tăia finanţarea acordată prin CAS Alba. Totuşi, reprofilarea pe care o vrea Guvernul, prin mesajul lui Cseke Atilla, nu se poate face decât prin Hotărâri de Consilii locale. Astfel, consilierii din Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna sunt puşi în faţa adoptării unei hotărâri absurde. Ei ar trebui să voteze, după ce au cerut ca unităţile medicale să devină secţii în subordinea Spitalului Judeţean Alba, ca ele să se desfiinţeze total şi să se transforme în Cămine de bătrâni. Care ar putea primi finanţare abia peste câteva luni. Asta în ciuda nemuţumirii şi împotrivirii cetăţenilor pe care îi reprezintă. Culmea este că, la nivelul judeţului nostru, numărul de paturi aprobate pentru spitale în acest an este de 1.915, adică cu 348 de paturi mai puţin decât anul trecut când au fost aprobate 2.263 paturi. Aici intră atât reducerea de 200 de paturi de la spitalele din cele trei oraşe, dar şi din alte unităţi. Ar fi bine ca DSP Alba să informeze publicul larg despre felul în care intenţionează să gestioneze situaţia în domeniul medical în judeţ, ţinând cont că zonele Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna au o populaţie de peste 60.000 de locuitori, majoritatea bătrâni şi bolnavi şi că tensiunile sociale din zona Apusenilor sau din fostele oraşe monoindustriale sunt tot mai mari.
În România, din anul 2008, când s-au alocat 5,5 procente din PIB pentru Sănătate, cifra a tot scăzut, ajungând la 3,9% din PIB, adică mai puţin de jumătate din cât acordă Olanda sau Spania acestui sector. În judeţul nostru, subfinanţarea sistemului sanitar îşi arată colţii. Cu atât mai grav cu cât ponderea populaţiei cu vârste peste 65 de ani a crescut cu circa 20%, iar numărul de şomeri gravitează în jurul valorii de 20.000.
PNL Alba a analizat situaţia din sistemul medical local şi se preocupă să schimbe metodologia de lucru, în aşa fel încât să fie susţinut un pachet minimal de servicii, la care să aibă acces oricine. Unităţile medicale care au şanse de a subzista nu trebuie să dispară, deoarece bolnavilor trebuie să li se acorde şansa de a beneficia de îngrijire competentă, în spaţii adecvate, cât mai aproape de domiciliu. Din păcate, atât timp cât finanţarea nu va veni din mai multe surse, iar pacienţii nu-şi vor putea manifesta controlul sporit asupra propriei sănătăţi, lucrurile nu vor sta mai bine. Este nevoie de alocarea de subvenţii pentru pacienţii săraci, dar până la urmă oamenii trebuie să aibă posibilitatea de a-şi alege serviciile de sănătate care li se potrivesc cel mai bine, pe o piaţă competitivă a asigurărilor de sănătate.
Cu toate eforturile depuse de autorităţile locale, cele trei spitale din judeţul nostru, care trebuie să fie transformate în cămine pentru bătrâni, nu vor mai avea finanţare de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Ne întrebăm dacă, urmând aceste „directive de partid şi de stat” putem vorbi de descentralizare reală sau doar de centralism pseudo-democratic, în viziunea PD-L. Vai de bieţii bolnavi care au fost transferaţi în alte spitale!
Simion CREŢU,
vicepreşedinte PNL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Fetiță de 8 ani, lovită de o mașină, în Alba Iulia, în timp ce traversa regulamentar strada: Șoferița vinovată a plecat de la locul accidentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fetiță de 8 ani, lovită de o mașină, în Alba Iulia, în timp ce traversa regulamentar strada: Șoferița vinovată a plecat de la locul accidentului O fetiță de 8 ani, din Feneș, a fost lovită de mașină în timp ce traversa strada regulamentar, în Alba Iulia. Șoferița vinovată a plecat de la locul accidentului. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea