Absurditatea Ministerului Sănătăţii – Descentralizare sau centralism „democratic”?
Sistemul românesc de sănătate are nevoie de reforme ample, dacă statul vrea cu adevărat să ofere servicii de sănătate sustenabile populaţiei aflate în curs de îmbătrânire. Sursele tradiţionale de finanţare a sectorului sunt depăşite şi devin zi de zi prea scumpe. Vedem acum situaţia gravă din judeţul nostru, unde autorităţile locale şi Ministerul Sănătăţii aruncă „pisica” responsabilităţii dintr-o parte în alta. Presa locală semnalează faptul că se înregistrează un adevărat haos în ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor spitaliceşti de la Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna. Unde nu există comunicare fiecare face cam ce crede că e bine, iar populaţia suferă.
Deşi ideea serviciilor de sănătate gratuite, susţinute de stat, este adânc înrădăcinată în mintea majorităţii cetăţenilor, PNL a propus în mai multe rânduri reducerea rolului statului în furnizarea de servicii de sănătate, prin introducerea în sistem a mediului privat în calitate de element competitiv. Până la urmă, sistemele susţinute de stat se vor prăbuşi sub presiunea populaţiei în curs de îmbătrânire, deoarece cheltuielile vor creşte mult şi vor mări deficitele bugetare.
Datele statistice prezintă o imagine sumbră. Uniunea Europeană va înregistra o creştere de 3,5 ori a cheltuielilor cu sănătatea, până în 2050, economia urmând să avanseze în această perioadă de numai 1,8 ori. În România situaţia este şi mai gravă. Iar la noi în judeţ criza lasă urme tot mai adânci. Suntem într-o situaţie aproape fără ieşire, deoarece actuala Putere pedelistă nu a ştiut să gestioneze eficient resursele de care a dispus. Populaţia din Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna, dar şi autorităţile locale, şi-au menţinut părerea că desfiinţarea celor trei spitale este un rău făcut oamenilor care îşi tratează bolile în aceste unităţi şi angajaţilor de acolo. Consiliile locale au acceptat soluţia de transformare a spitalelor în secţii ale Spitalului Judeţean Alba, dar Ministerul Sănătăţii insistă cu programul de restructurare.
Practic, Ministerul Sănătăţii insistă cu reprofilarea, în timp ce Ordinul ministrului are caracter de recomandare, „ameninţând”, totodată, factorii de decizie locali că va tăia finanţarea acordată prin CAS Alba. Totuşi, reprofilarea pe care o vrea Guvernul, prin mesajul lui Cseke Atilla, nu se poate face decât prin Hotărâri de Consilii locale. Astfel, consilierii din Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna sunt puşi în faţa adoptării unei hotărâri absurde. Ei ar trebui să voteze, după ce au cerut ca unităţile medicale să devină secţii în subordinea Spitalului Judeţean Alba, ca ele să se desfiinţeze total şi să se transforme în Cămine de bătrâni. Care ar putea primi finanţare abia peste câteva luni. Asta în ciuda nemuţumirii şi împotrivirii cetăţenilor pe care îi reprezintă. Culmea este că, la nivelul judeţului nostru, numărul de paturi aprobate pentru spitale în acest an este de 1.915, adică cu 348 de paturi mai puţin decât anul trecut când au fost aprobate 2.263 paturi. Aici intră atât reducerea de 200 de paturi de la spitalele din cele trei oraşe, dar şi din alte unităţi. Ar fi bine ca DSP Alba să informeze publicul larg despre felul în care intenţionează să gestioneze situaţia în domeniul medical în judeţ, ţinând cont că zonele Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna au o populaţie de peste 60.000 de locuitori, majoritatea bătrâni şi bolnavi şi că tensiunile sociale din zona Apusenilor sau din fostele oraşe monoindustriale sunt tot mai mari.
În România, din anul 2008, când s-au alocat 5,5 procente din PIB pentru Sănătate, cifra a tot scăzut, ajungând la 3,9% din PIB, adică mai puţin de jumătate din cât acordă Olanda sau Spania acestui sector. În judeţul nostru, subfinanţarea sistemului sanitar îşi arată colţii. Cu atât mai grav cu cât ponderea populaţiei cu vârste peste 65 de ani a crescut cu circa 20%, iar numărul de şomeri gravitează în jurul valorii de 20.000.
PNL Alba a analizat situaţia din sistemul medical local şi se preocupă să schimbe metodologia de lucru, în aşa fel încât să fie susţinut un pachet minimal de servicii, la care să aibă acces oricine. Unităţile medicale care au şanse de a subzista nu trebuie să dispară, deoarece bolnavilor trebuie să li se acorde şansa de a beneficia de îngrijire competentă, în spaţii adecvate, cât mai aproape de domiciliu. Din păcate, atât timp cât finanţarea nu va veni din mai multe surse, iar pacienţii nu-şi vor putea manifesta controlul sporit asupra propriei sănătăţi, lucrurile nu vor sta mai bine. Este nevoie de alocarea de subvenţii pentru pacienţii săraci, dar până la urmă oamenii trebuie să aibă posibilitatea de a-şi alege serviciile de sănătate care li se potrivesc cel mai bine, pe o piaţă competitivă a asigurărilor de sănătate.
Cu toate eforturile depuse de autorităţile locale, cele trei spitale din judeţul nostru, care trebuie să fie transformate în cămine pentru bătrâni, nu vor mai avea finanţare de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Ne întrebăm dacă, urmând aceste „directive de partid şi de stat” putem vorbi de descentralizare reală sau doar de centralism pseudo-democratic, în viziunea PD-L. Vai de bieţii bolnavi care au fost transferaţi în alte spitale!
Simion CREŢU,
vicepreşedinte PNL Alba
Știri recente din categoria Ştirea zilei
INCENDIU la o locuință din Blaj: O persoană este posibil să fie surprinsă în interior
Un incendiu a izbucnit duminică dimineața, în jurul orei 9.30, la o locuință din municipiul Blaj. Au intervenit pompierii cu 3 autospeciale.
Citește și: INCENDIU la o cabană de lemn din Valea Lungă: Intervin pompierii din Blaj
Garda de intervenție Blaj intervine cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o EPA pentru localizarea și stingerea unui incendiu în municipiul Blaj, pe strada Simion Barnuțiu.
Din informațiile preliminare este vorba despre în incendiu izbucnit la o locuință. Potrivit ISU Alba este posibil ca o persoană să fie surprinsă în interior.
Misiunea este în dinamică, revenim cu detalii.
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2024. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
LA MULȚI ANI ANDREI ȘI ANDREEA! Mesaje, FELICITĂRI și URĂRI de Sfântul Andrei pentru cei dragi
-
Sportacum 3 zile
Ultimele dispute ale anului în eșalonul terț: Metalurgistul, confruntare cu liderul, derby “de Alba” la Galda, CSU Alba Iulia, test cu ACS Tg. Mureș
-
Actualitateacum 4 zile
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Ştirea zileiacum 4 zile
LEGENDA Marelui Lup Alb, cel care îl călăuzea pe Sfântul Apostol Andrei pe tot parcursul său înspre sanctuarele dacice
-
Actualitateacum 4 zile
Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor: Legende dacice, obiceiuri, tradiţii păgâne și creștine de Sântandrei
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de SFÂNTUL Andrei: Felicitări, urări, SMS-uri pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica