Rămâi conectat

Actualitate

Absorbţia fondurilor europene sau cum ştim să ne furăm singuri căciula!

Publicat

în

Uniunea Europeană a pus la bătaie sume de ordinul miliardelor de euro pentru dezvoltarea statelor membre, dar aceşti bani nu sunt oferiţi pur şi simplu pe tavă, ci trebuie atraşi prin elaborarea de proiecte care pot fi finanţate cu fonduri europene prin diferite programe. În România, pe de o parte, guvernanţii clamează că autorităţile locale nu sunt în stare să întocmească proiecte eligibile, care să beneficieze de finanţare, iar pe de altă parte, tot reprezentanţii ministerelor sunt cei care bagă beţe în roate celor care depun proiecte, multe dintre acestea fiind respinse doar pe motiv că… nu e bună culoarea politică a primarului. Ce să mai zicem atunci de proiectele finanţate cu bani de la bugetul de stat? Pentru a vedea care este situaţia în  judeţul Alba am luat legătura cu câteva primării: Aiud, Mirăslău, Blaj, Crăciunelu de Jos, Sâncel, Jidvei.
Proiecte puţine… după buget
Ţinând cont de posibilităţile bugetului local, care influenţează capacitatea fiecărei localităţi referitor la accesarea proiectelor cu finanţare europeană, în prezent, municipiul Aiud are 2 proiecte, unul finanţat prin POR, respectiv „Reabilitarea structurală şi reparaţii capitale la Colegiul Naţional «Bethlen Gabor»”, accesat direct de municipalitate, şi celălalt, finanţat prin POS Mediu – „Modernizarea şi reabilitarea sistemelor de alimentare şi tratare apă, canalizare şi apă uzată Aiud”, proiect judeţean accesat de către Asociaţia de Dezvoltare Comunitară Alba. Ada Rus, purtătorul de cuvânt al municipalităţii, a declarat că doar pentru anul 2012 contribuţia de la bugetul local pentru cele 2 proiecte este de 2.368.000 pentru proiectul „Reabilitarea structurală şi reparaţii capitale la Colegiul Naţional «Bethlen Gabor»” şi de 339.000 lei pentru proiectul finanţat prin POS Mediu.
În ceea ce priveşte primul proiect, contractul este semnat, fiind deja demarate procedurile de achiziţii publice, termenul de finalizare a lucrărilor fiind prevăzut pentru 2014.

Tot în 2014 este prevăzută şi finalizarea lucrărilor de modernizare a staţiei de epurare şi de modernizare şi extindere reţele de alimentare cu apă şi canalizare la nivelul municipiului Aiud. În luna decembrie, a fost atribuit contractul de lucrări pentru municipiul Aiud, în urma celei de-a doua proceduri organizate, contractul urmând a fi semnat cel mai probabil în această lună.
Mirăslăul are proiecte… în acte
La Mirăslău, primarul Liviu Alexandru ne-a declarat că a depus pentru finanţare prin POS Mediu un proiect care vizează introducerea reţelei de canalizare şi staţie de epurare în Mirăslău şi alimentare cu apă în localitatea Decea. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 12 milioane de lei. Studiul de fezabilitate a fost aprobat prin hotărâre de guvern, iar în prezent se lucrează la proiectare. Un alt proiect, în valoare de circa 4 milioane de lei, a fost depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru asfaltarea DC 82 Mirăslău – Cicău, pe distanţa de 4,5 km şi a DC 83 Mirăslău – Ormeniş, pe lungimea de 4,6 km. Pentru acest proiect, MDRT a organizat deja licitaţia. Un alt proiect depus tot la MDRT se referă la extinderea alimentării cu apă în satul Lopadea Veche şi introducerea alimentării cu apă la Cicău şi Ormeniş, în valoare totală de aproximativ 2 milioane de lei. Primarul Liviu Alexandru a spus că acest proiect se află în faza contractării lucrărilor.
lBlajul a accesat proiecte de 18 milioane de euro şi.. mai are
În ultimii ani, municipiul Blaj a derulat proiecte cu finanţare europeană în valoare totală de 18 milioane de euro. Ultimele două proiecte implementate sunt „Modernizare străzi urbane Tudor Vladimirescu şi Mihail Kogălniceanu din Blaj”, finanţat prin Programul Operaţional Regional „Regio”, şi Centrul de Zi pentru Romi „Prichindel”. Modernizarea celor două străzi s-a încheiat la jumătatea lunii trecute, suma aprobată iniţial a fost de 7,58 milioane de lei, dar în urma licitaţiilor valoarea de execuţie a fost de 5,415 milioane de lei. Banii au fost alocaţi practic pentru reabilitarea totală a 4 străzi, atât str. Tudor Vladimirescu, cât şi str. Mihail Kogălniceanu având câte două variante, în lungime totală de 2,87 km. Al doilea proiect, în valoare de 500.000 de euro, se referă la construirea Centrului de Zi pentru Romi „Prichindel”, care funcţionează în cartierul Ciufud. Un alt proiect, foarte aproape de implementare, este Centrul de Informare Turistică, aflat în stadiu avansat de evaluare. Primăria Blaj, împreună cu Primăria Crăciunelu de Jos şi Consiliul Judeţean Alba, a depus un proiect de finanţare cu fonduri europene pentru construirea unei centrale solare. Primarul Gheorghe Rotar a declarat că valoarea proiectului este estimată la 10 milioane de euro, autorităţile locale punând la dispoziţie 10 hectare de teren.
La Crăciunelu de Jos, viceprimarul Gabriel Boldea a mărturisit că administraţia locală nu a derulat proiecte de finanţare cu fonduri europene.
Comunele conduse de primarii Opoziţiei, lăsate pe dinafară cu finanţările
La Sâncel, primarul Ilie Frăţilă, unul dintre cei mai gospodari edili liberali din judeţ, a depus de câteva ori proiecte integrate eligibile, dar acestea au rămas nefinanţate din fonduri europene. În anul 2008, a fost depus un proiect integrat pe Măsura 322 „Renovarea şi dezvoltarea satelor”, estimat la circa 5 milioane de lei, pentru alimentare cu apă în satele Iclod şi Pănade (retras şi finanţat prin HG 577), reţea de canalizare în Sâncel şi Iclod şi cămin cultural în Sâncel. Proiectul a fost declarat eligibil şi, cu toate că a întrunit 70 de puncte, maxim pentru zona în care se află comuna Sâncel, oficial au fost finanţate doar proiecte care au obţinut peste 75 puncte, aflate în zone cu grad de sărăcie accentuat din Moldova şi Oltenia.
Celălalt proiect integrat a fost depus în 2009 şi a vizat asfaltarea tuturor străzilor din comună, canalizarea localităţii Sâncel, implementarea programului „Şcoală după şcoală” la Sâncel şi dotarea Căminului Cultural Sâncel. Proiectul, estimat la 5,4 milioane de lei, a fost depunctat pentru acest ultim capitol, obţinând 57 de puncte (tot maxim pentru zona de provenienţă a comunei Sâncel), de această dată cu 7 puncte mai puţin decât ultimul proiect care a beneficiat de finanţare.
Nici comuna Jidvei, condusă de primarul liberal Nicolae Nemeş, nu s-a bucurat de mai multă atenţie din partea guvernanţilor când a fost vorba de alocarea sumelor pentru implementarea proiectelor, indiferent dacă sursa de finanţare au fost fondurile europene sau bugetul de stat. Primarul Nicolae Nemeş ne-a mărturisit că niciunul din cele 15 proiecte depuse din 2008 încoace nu a fost finanţat, la o valoare medie de 2 milioane de lei/proiect rezultând o sumă de 30 de milioane de lei nealocaţi. Iată şi căteva exemple: proiect de alimentare cu apă, reţea de canalizare şi staţie de epurare în satul Bălcaciu – 6,3 milioane de lei, alimentare cu apă în satul Feisa – 1,5 milioane de lei, alimentare cu apă, canalizare şi staţie de epurare în satul Căpâlna – 4,3 milioane de lei, reamenajarea stadionului în complex sportiv pentru tineret – 1,4 milioane de lei. La acestea se adaugă asfaltarea DC 29 Jidvei – Veseuş (6,2 km), care a fost depus de 3 ori până acum, ultima dată la MDRT, prin Consiliul Judeţean, pentru a fi finanţat prin programul „Reabilitare şi asfaltare 10.000 km de drumuri de interes judeţean şi drumuri de interes local”. În cele din urmă, Primăria Jidvei a contractat un împrumut, ca să poată asfalta drumul amintit. Alte proiecte pentru care nu au fost aprobate fonduri sunt decolmatarea şi regularizarea văii, amenajarea parcului central, asfaltarea şi modernizarea străzilor din Jidvei, care sunt praf etc.
„Mă bucuram dacă erau finanţate unul sau două proiecte, pentru cetăţenii acestei comune, nu pentru primar, căci eu le-am spus că îmi pot da oricând demisia, dar locuitorii din Jidvei au nevoie de aceste investiţii”, a spus primarul liberal al comunei Jidvei, Nicolae Nemeş.

Robert GHERGU

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Coșmarul unei tinere din Alba: Credea că va lucra la o fabrică de ciocolată din Anglia, dar a fost forţată să se prostitueze de un „loverboy”

Publicat

în

Coșmarul unei tinere din Alba: Credea că va lucra la o fabrică de ciocolată din Anglia, dar a fost forţată să se prostitueze de un „loverboy”

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat săptămâna trecută hotărârea definitivă într-un dosar e trafic de persoane şi proxenetism în care au fost judecate trei persoane din Alba, o femeie şi doi bărbaţi.

Procurorii DIICOT Alba Iulia au reţinut în rechizitoriu faptul că Mirela M., Bogdan M. şi Sebastian Z. au fost implicaţi în perioada decembrie 2020 – martie 2021, în activităţi specifice de trafic de persoane.

Cei trei au efectuat acte de recrutare, transport şi adăpostire faţă de o tânără care în prezent are aproape 20 de ani, domiciliată în comuna Noşlac, în scopul exploatării acesteia prin obligarea la practicarea prostituţiei. În plus faţă de hotărârea Tribunalului Alba, instanţa de apel a mărit pedeapsa aplicată unui dintre inculpaţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, Bogdan M. (41 ani) va executa patru ani de închisoare, în loc de 3 ani şi 6 luni. În cazul celorlalţi doi, au fost menţinute pedepsele instanţei de fond: Mirela M. (39 ani) a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare, iar Sebastian Z. (30 ani) a primit 3 ani cu suspendare, sub supraveghere, pe un termen de 3 ani. Cei trei, în solidar, trebuie să în plătească tinerei daune morale în valoare de 5.000 de euro.

Recrutarea tinerei s-a făcut de către unul dintre bărbaţi prin metoda „lover boy”, acesta spunându-i fetei că o iubeşte, că se va căsători cu ea, cerându-i să meargă cu el şi familia lui în Anglia, cu promisiunea găsirii unui loc de muncă la o fabrică de ciocolată. Biletul de transport a fost plătit de inculpaţi, rezervarea fiind efectuată telefonic. Cei patru au ajuns în Anglia în 17 ianuarie 2021, la Birmingham. De aici aceştia s-au deplasat până în Wolverhampton, unde exista o locuinţă închiriată.

„Odată ajunsă în Anglia, cei trei inculpaţi i-au spus fetei că va trebui să practice prostituţia în folosul lor, iar în caz contrar o vor scoate afară din casă. De teamă că va rămâne singură în Anglia, fără a cunoaşte limba sau a avea cunoştinţe prin zonă, fără a avea posibilităţi materiale şi având un intelect liminar, persoana vătămată a fost de acord cu acest lucru (conform raportului de expertiză psihologică a văzut acceptarea ca fiind singura soluţie de supravieţuire în acel mediu). I se luau toţi banii obţinuţi din prostituţie. Relaţiile cu clienţii se consumau în principal în casa în care locuia cu inculpaţii”, se mai susţine în ancheta DIICOT Alba Iulia.

În perioada în care s-a aflat în Anglia, tânăra era supravegheată permanent de cei trei. I s-a luat cartela telefonică de România şi i s-a dat o cartelă de Anglia, pe care au salvat doar numerele lor. Cei patru au plecat din Anglia, pentru a reveni în România, în martie 2021. Pe drumul de întoarcere, tânăra a fost avertizată să nu reclame la poliţie ce s-a întâmplat în Anglia, fiind ameninţată cu acte de violenţă. Imediat ce a ajuns acasă, la familia buncii, aceasta a relatat ce i s-a întâmplat în Anglia, fiind sesizată poliţia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Voucherele sociale pentru persoanele vulnerabile vor ajunge la aceștia prin Poșta Română

Publicat

în

Voucherele sociale pentru persoanele vulnerabile vor ajunge la aceștia prin Poșta Română

Voucherele sociale pe suport electronic vor fi distribuite prin intermediul Poștei Române, pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile. De aceste vouchere vor beneficia aproape trei milioane de persoane.

Conform sursei citate, Poşta Română a semnat la sediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) convenţia pentru distribuirea voucherelor sociale pe suport electronic. Documentul semnat de ministrul de resort, Marcel Ioan Boloş, şi directorul general al operatorului naţional de servicii poştale, Valentin Ştefan, reglementează modul în care cardurile vor fi distribuite beneficiarilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Distribuirea către destinatari a cardurilor va fi făcută la domiciliile acestora, într-un termen de maximum cinci zile lucrătoare de la primirea acestora din partea emitenţilor autorizaţi, întreaga perioadă de valabilitate a convenţiei fiind de 18 luni de la semnarea documentului.

„Prin semnarea acestei convenţii, Poşta Română subliniază, încă o dată, rolul strategic pe care îl are între instituţiile statului român, realizând legăturile dintre acestea şi cetăţeni. Mă bucură faptul că rămânem la acelaşi nivel de încredere pentru Executivul României, prin desfăşurarea acestui program extraordinar de important pentru segmentul populaţiei care are atâta nevoie de sprijin în această perioadă grea, marcată de criza economică”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române.
3 milioane de români vor primi cardurile cu voucherele sociale

Aproximativ trei milioane de persoane din categorii vulnerabile urmează să primească cardurile emise pentru programul temporar „Sprijin pentru România”, care are alocat un buget de 3,1 miliarde lei, prin bugetul MIPE şi din fonduri europene nerambursabile.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloş, a semnat contractele pentru emiterea cardurilor necesare pentru plata ajutoarelor sociale în valoare de 250 lei, acordate persoanelor defavorizate. Câştigătorii achiziţiei directe realizate de MIPE sunt Edenred, Sodexo şi UpRomania.

Banii, oferiţi în patru tranşe până la sfârşitul acestui an, vor putea fi folosiţi pentru cumpărarea de produse alimentare de bază şi/sau pentru asigurarea de mese calde.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Românii nu vor avea taxe noi anul acesta. Premierul Ciucă: Nu se va schimba sistemul fiscal în 2022

Publicat

în

Românii nu vor avea taxe noi anul acesta. Premierul Ciucă: Nu se va schimba sistemul fiscal în 2022

Premierul Nicolae Ciucă a precizat în cursul zilei de miercuri, 18 mai, faptul că anul acesta nu se va schimba sistemul fiscal și nici nu vom avea taxe noi.

”În discuţiile pe care le-am avut în cadrul coaliţiei, ieri după amiază am stabilut ca la nivelul Ministerului Finanţelor să avem o analiză care ulterior va fi discutată cu reprezentanţii instituţiilor de specialitate, cu mediul de afcaeri şi cu întregul mediu asociativ”, a spus premierul.

El a precizat că vor căuta ca prin măsurile luate să asigure o optimizare a mediului fiscal.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Nu cred că în momentul de faţă trebuie să vorbim de taxe noi, de alte măsuri, în condiţiile în care vedem cu toţii care este contextul în care ne desfăşurăm activitatea”, a mai spus premierul, precizând că un anunţ se va face după ce la Ministerul Finanţelor se vor finaliza aceste analize.

”Vreau să fac o clarificare, anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi, pentru tot ceea ce avem de făcut în continuare, este să găsim acele soluţii pentru optimizarea fiscală”, a spus premierul, arătând că după ce a participat la un eveniment, alături de mediul de afaceri, nu putem discuta despre ”taxe care vin peste noapte şi să impac teze negativ asupra planurilor de bussines”.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare