A XI-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”
În perioada 8 – 11 septembrie, la Alba Iulia şi Jidvei va avea loc a XI-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”, eveniment produs de compania Jidvei în coproducţie cu Televiziunea Română, partener principal fiind Consiliul Judeţean Alba, iar parteneri Primăria Alba Iulia şi Primăria Jidvei. Parteneri media: ziarul „Unirea” şi Radio Cluj. Conceput ca o celebrare a folclorului autentic, în preajma celui mai important moment din calendarul viticol, culesul viilor, festivalul a cunoscut de la an la an o dezvoltare şi o importanţă din ce în ce mai mare, reuşind să se impună drept unul din cele mai importante evenimente de acest gen din ţară. Festivalul se va deschide cu concursul de interpretare care va avea loc în zilele de 8 şi 9 septembrie, de la ora 18.30, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, în acompaniamentul Orchestrei „Jidvei România”, dirijate de maestrul Stelian Stoica. Zilele de concurs vor fi completate de recitaluri ale Ansamblului „Jidvei România”, „Junilor de la Jidvei”, precum şi ale altor interpreţi de marcă ai genului.
În zilele de concurs, la cele două secţiuni, solişti vocali şi solişti instrumentişti, vor participa 41 concurenţi (20 vor concura azi, iar 21, mâine) aleşi în urma preselecţiei dintre 71 de participanţi din toate zonele ţării, care vor aduce elemente folclorice proprii regiunilor din care provin, conferind manifestării un caracter cu adevărat naţional. Gala Laureaţilor va avea loc sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 18.30, tot la Alba Iulia, şi se va încheia cu recitaluri ale laureaţilor din anii precedenţi, dar şi ale unor interpreţi cu totul speciali. Prezentarea concursului va fi asigurată de către Liliana Popa şi Cezar Firu, în timp ce recitalurile şi Gala Laureaţilor se vor bucura de prezentarea Marioarei Murărescu.
Ultima zi este rezervată comunei Jidvei, unde la ora 14.00, în Piaţa Primăriei, vor avea loc recitaluri ale formaţiilor folclorice locale, spectacol regizat şi prezentat de Marinela Baba, urmate de un ecou al Galei Laureaţilor, o veritabilă sărbătoare a tradiţiilor şi folclorului autentic. Gala Laureaţilor şi zilele de concurs vor fi înregistrate şi vor constitui baza pentru mai multe emisiuni „Tezaur folcloric”, difuzate săptămânal de către TVR 1. Aceste transmisiuni nu numai că oferă o vizibilitate maximă festivalului, dar şi confirmă faptul că „Strugurele de Aur” a devenit un punct de reper în calendarul manifestărilor de acest gen din ţara noastră. Vorbim aici de un parteneriat cu cea mai longevivă emisiune de folclor din România, un simbol pentru ceea ce înseamnă tradiţie, dar şi de implicarea unuia dintre cei mai îndrăgiţi şi respectaţi oameni de folclor din ţara noastră, Marioara Murărescu.
De asemenea, implicarea Consiliului Judeţean Alba demonstrează cât de mult înseamnă „Strugurele de Aur” pentru dezvoltarea regională, aceste 4 zile de festival făcând din judeţul Alba un centru unde tradiţia şi cultura sunt atât respectate, cât şi premiate.
Importanţa festivalului la nivel regional este subliniată şi de Radio Cluj şi Radio Antena Sibiului care în intervalul 8 – 10 septembrie vor transmite în direct, de la ora 18.30, pe frecvenţele AM: 909 kHz, 1404 kHz, 1593 kHz şi FM: 95,4 MHz, 95,6 MHz, 87,9 MHz câte două ore din fiecare dintre zilele de concurs şi din Gala Laureaţilor.
lVor fi acordate în total 11 premii, Marele Premiu fiind de 10.000 de lei
Cristian Fuga, directorul de marketing al SC Jidvei, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută ieri, la Hotel Cetate, că valoarea totală a premiilor care vor fi acordate se ridică la 58.000 de lei, din care Marele Premiu va avea valoarea de 10.000 de lei. Celelalte premii sunt: locul I – solişti vocali şi solişti instrumentişti – câte 8.000 de lei, locul II – solişti vocali şi solişti instrumentişti – câte 6.000 de lei, locul III – solişti vocali şi solişti instrumentişti – câte 4.000 de lei, premii speciale: premiul Crama Jidvei – 3.000 de lei, premiul de popularitate – 3.000 de lei, premiul pentru cel mai autentic costum – 2.000 de lei, premiul „Drumul Vinului – Ţara Vinului” – 4.000 de lei. Aşadar, în total vor fi decernate 11 premii şi premii speciale, în valoare totală de 58.000 de lei.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
De ce se mănâncă de Crăciun piftie de porc sau cozonac: Care este POVESTEA acestei tradiții străvechi
De ce se mănâncă de Crăciun piftie de porc sau cozonac: Care este POVESTEA acestei tradiții străvechi De obicei, masa de Crăciun este una îndestulată. Toată lumea se adună la masa și se înfruptă din bunătățile pregătite de gospodinele din familie. Piftiile și cozonacii sunt nelipsite și au o istorie impresionantă la bază. Iată de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 12 ore
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
15 decembrie 1989: Ziua în care a început Revoluția!