Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

A intrat în vigoare LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ. Pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a scăpa de datoria de la bancă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Legea dării în plată, care a nemulţumit nu doar băncile, ci şi instituţiile internaţionale (FMI, CE, BCE), a intrat în vigoare. Citiți mai jos un îndrumar despre paşii pe care o persoană îi are de urmat pentru a da cheile băncii şi a scăpa de datorie.

legea darii in plataPasul întâi: Notificarea băncii despre intenţia de a da în plată

Costuri: Greu de estimat. În prezent se apropie de 4000 de lei dar ele ar putea fi modificate

Mai întâi, trebuie să verificaţi dacă va încadraţi în categoriile celor care pot da în plata. Potrivit  art. 4. din legea darii în plata trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiţii:

1. Suma împrumutata să nu depăşească echivalentul în lei al 250.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către BNR în ziua încheierii contractului de credit;
2. creditul a fost contractat cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă;
3.să nu fiţi condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care doriţi să daţi în plata

După ce aţi verificat încadrarea în situaţiile de mai sus, puteţi trece la notificarea băncii. Notificarea se face prin intermediul unui avocat, unui executor sau a unui notar. Notificarea suspenda efectele contractului de credit, prin urmare debitorii nu mai sunt obligaţi la plata ratelor.

Unde se trimite notificarea?

Potrivit avocatului Piperea, citat de Profit.ro, notificarea trebuie trimisă la sediul central al băncii, dar e bine ca o copie a actelor să ajungă și la sucursala unde e înscris creditul. Notificarea trebuie să includă un interval orar și două zile diferite în care reprezentatul băncii să vină la notarul public propus – nu mai puțin de 30 de zile – pentru a semna actul translativ de proprietate, care „închide” contractul de credit.

Banca are posibilitatea imediat după notificare, să conteste această decizie de dare în plată!

Pasul al doilea: Aştepţi 30 de zile să vezi dacă banca va contesta

Dacă nu contestă, se semnează actul translativ de proprietate.

Mai mult ca sigur, însă, banca va contesta decizia de dare în plată. „Această lege a fost în centrul unei dezbateri fără precedent în ultimii ani. S-au exprimat în privinţa ei clienţii, băncile şi asociaţiile de breaslă, societatea civilă, instituţii internaţionale importante, instituţia prezidenţială, la fel au făcut-o şi trei dintre cele patru puteri într-o democraţie : executivul, legislativul şi mass-media,  de multe ori cu poziţii divergenţe. Singura putere care nu s-a pronunţat, şi este important să o facă, este puterea judecătorească. În lege au rămas nenumărate aspecte care trebuie lămurite. Este retroactivă? Îngrădeşte dreptul de proprietate asupra banilor? Intervine în relaţiile contractuale intre părţi ? Iată cel puţin trei întrebări în privinţa cărora puterea judecătorească ar trebui să se pronunţe”, au explicat pentru HotNews.ro reprezentanţii BRD.

Un alt motiv de contestaţie ar putea fi modificările aduse apartamentului fără acordul băncii.
„Este probabil că legea să devină dificil de aplicat în toate cazurile în care proprietarul a adus modificări, schimbări de destinaţie etc, fără acordul creditorului. De asemenea, va fi dificil de aplicat în situaţia în care imobilul nu va putea fi transmis noului proprietar dintr-o varietate de cauze – de la probleme apărute în structura imobilului sau degradare, până la neplata obligaţiilor fiscale şi locative ale fostului proprietar”, mai spun reprezentanţii BRD.

Ce se întâmplă dacă sunt ipotecate mai multe bunuri?

Dacă obligaţiile din contractul de credit sunt garantate cu două sau mai multe bunuri, debitorul va trebui să cedeze toate bunurile ipotecate, susţine avocatul Adrian Cuculis.

Prevederile propunerii legislative nu se vor aplica doar contractelor de credit încheiate după intrarea în vigoare a actului, ci şi celor aflate în derulare la acel moment dar şi celor care sunt în executare silită sau cei cărora li s-a vândut imobilul în procedura de executare silită!

Pasul al treilea, în cazul în care banca nu vine la notar sau refuză să primească imobilul

În zece zile de la data comunicării notificării debitorului, banca poate contesta în instanţă îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate a procedurii de dare în plată. În cazul admiterii contestaţiei, părţile vor fi repuse în situaţia iniţială. Dacă creditorul nu respecta însă prevederile proiectului de lege, debitorul poate cere în instanţă atât stingerea creditului ipotecar, cât şi transmiterea dreptului de proprietate. În acest caz, acţiunea va fi scutită de taxa judiciară de timbru.

Cererea va fi judecată cu celeritate, cu citarea părţilor, de către judecătoria din circumscripţia de domiciliu a debitorului. Apoi, hotărârea instanţei va putea fi atacată cu apel, în maximum şapte zile de la comunicare.

“Până la soluţionarea definitivă a cererii (…), se menţine suspendarea oricărei plăţi către creditor, precum şi a oricărei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de către creditor sau de către persoane care se subrogă în drepturile acestuia împotriva debitorului”, mai este notat în document.

Este darea în plata o modalitate de a forţa banca să negocieze?

„Negocierea este oricum parcursă de fiecare dată când exista dificultăţi în rambursare, independent de legea darii în plata. Dosarele cu rambursări dificile sunt analizate individual, cu particularităţile lor, şi se oferă alternative personalizate – restructurare, suspendare pe o perioadă determinată, pornind de la ideea că toate părţile pierd dacă un client îşi pierde propria casă. Avem o rată mare de succes în a ajuta clienţii să traverseze perioade dificile rămânând în casă pe care şi-au achiziţionat-o, pentru că piaţa creditului ipotecar a fost şi rămâne o prioritate strategică pentru BRD. În ceea ce priveşte viitoarele solicitări de dare în plata, este prematur să discutăm despre proceduri atâta timp cât procesul de aplicare se anunţa neclar şi dificil”, spun reprezentanţii BRD, la solicitarea HotNews.ro

Ce e bine să ştiţi dacă aţi decis să daţi în plata! Mare atenţie, chiar dacă băncile nu vă vor spune acest lucru în mod explicit: pentru o perioadă de câţiva ani de zile, nicio altă bancă n-o să vă împrumute, sau dacă o va face, vi se vor fixa dobânzi ridicate pentru că veţi fi considerată o persoană cu risc crescut la creditare, care risca să dea oricând în plata.

Surse: profit.ro; hotnews.ro; stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea