Rămâi conectat

Actualitate

A început sezonul Sărbătorilor de Iarnă, a început sezonul trichinelozei

Publicat

în

Primii 3 porci depistaţi cu trichineloză în acest sezon lEfectuarea examenelor trichineloscopice vă scapă de îmbolnăvire

    Dr. Ioan Tătucu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, ne-a confirmat faptul că în actualul sezon de sacrificare a porcilor în vederea consumului cu prilejul sărbătorilor de iarnă au fost depistaţi 3 porci infestaţi cu Trichinela spirallis. Este vorba despre animale tăiate în gospodării la Gârbova, Câmpeni şi Alba Iulia.
Diagnosticul pentru trichineloză se face în mod obişnuit prin examen trichineloscopic care  se execută obligatoriu pentru cărnurile de porc, vânat (mistreţ, urs) şi cal. Cea mai folosită variantă a examenului trichineloscopic este metoda compresiei. Pentru a fi admisă pentru prelucrare în vederea consumului public sau pentru consum public ca atare, carnea proaspătă şi produsele din carne trebuie să fie supuse unui examen efectuat sub control şi responsabilitatea unui medic veterinar oficial. După sacrificarea porcinelor trebuie să se recolteze din carcasă o probă de aproximativ 15-20 grame din fiecare pilier diafragmatic aproape de inserţia tendinoasă a acestuia. Această probă va fi adusă la dispensarele sanitar-veterinare.
„Rugăm toţi proprietarii să efectueze examenul trichineloscopic pentru porcinele sacrificate, iar consumatorii sunt sfătuiţi să cumpere carne şi produse din carne din unităţi autorizate  veterinar. Propietarii sunt rugaţi ca odată cu proba adusă pentru examenul trichineloscopic să aducă şi crotaliile de la porcii sacrificaţi care sunt crotaliaţi, pentru că este obligatorie colectarea acestora şi scoaterea porcilor din baza de date a DSVSA Alba”, a spus dr. Ioan Tătucu.
Referitor la efectuarea examenului trichineloscopic, el a precizat că examenul pentru decelarea trichinelozei la animalele tăiate pentru consum familial se efectuează contra sumei de 7 lei la unităţile de stat: Laboratorul Sanitar-Veterinar de Stat din cadrul DSVSA Alba, circumscripţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din fiecare oraş, în timp ce la circumscripţiile de asistenţă concesionată din fiecare comună tariful e stabilit de medicul veterinar privat (De exemplu, dr. Ioan Martin ne-a declarat că examenul trichineloscopic efectuat la CSV Alba Iulia costă 20 de lei).
Încă din 30 noiembrie, s-a organizat permanenţa la sediul Laboratorului Sanitar-Veterinar de Stat din cadrul DSVSA Alba, circumscripţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul DSVSA Alba (oraşele Alba Iulia, Câmpeni, Teiuş, Aiud, Sebeş, Cugir, Ocna Mureş, Blaj) pentru efectuarea examenului trichineloscopic, fiind suplimentat numărul personalului sanitar-veterinar cu specialişti din cadrul DSVSA Alba.
În cadrul Laboratorului Sanitar-Veterinar de Stat al DSVSA se efectuează atat examene trichineloscopice pentru populaţie, cât şi confirmările probelor pozitive. Programul de lucru al CSVSA şi LSV este următorul: luni – vineri:  8.00- 16.00, sâmbăta: 8.00 – 15.00, duminica: 8.00 – 13.00. Lista circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din judeţ cuprinre: CSVSA Blaj 0258/710102; CSVSA Teiuş 0258/851717; CSVSA Alba Iulia I  (Centru) 0258/816217; CSVSA Alba Iulia II,  (Cetate)  0258/835701; CSVSA Aiud 0258/861658; CSVSA Sebeş 0258/731038; CSVSA Cugir 0258/751724; CSVSA Câmpeni 0258/771514, CSVSA Ocna Mureş 0258/870838. Totodată, DSVSA Alba a amenajat în Piaţa Agroalimentară Zlatna un punct pentru efectuarea examenelor trichineloscopice, cu dotările corespunzătoare, fiind deservit de un medic veterinar şi un asistent veterinar.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Angajații români pot verifica dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sau ce vechime au în muncă: Legea, promlgată de președinte

Publicat

în

Angajații români pot verifica dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sau ce vechime au în muncă: Legea, promlgată de președinte

Proiectul de lege prin care angajaţii din România şi foştii salariaţi vor avea acces, online şi neîngrădit, la datele proprii din Registrul de evidenţă a salariaţilor (REVISAL), a fost promulgat, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit legii, angajaţii vor putea vedea, oricând, informaţiile privind contractele de muncă şi vechimea, dar şi dacă angajatorii le-au plătit contribuţiile către stat. Guvernul are la dispoziţie 60 de zile să implementeze modificările aduse legii, conform reporterului Observator Larisa Bernaschi.

De asemenea, în Registrul de evidenţă a salariaţilor vor fi incluse, de acum înainte, şi informaţii despre nivelul şi specialitatea studiilor absolvite, pentru a veni în sprijinul celor care ocupă funcţii pentru care sunt obligatorii anumite calificări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, modifică şi completează art. 34 din Codul muncii (Legea nr. 53/2003). Informaţiile din Registrul vor putea fi vizualizate, descărcate şi tipărite, fiind totodată posibilă generarea online şi descărcarea unui extras din Registru.
Proiectul elimină cozile şi drumurile inutile

„Proiectul adoptat astăzi, iniţiat de mine în 2021, aduce normalitatea în România, oferind angajaţilor posibilitatea de a accesa online datele din Registrul de evidenţă a salariaţilor. Vor avea, astfel, dovada vechimii în muncă, iar în acelaşi timp vor putea să se asigure că le-au fost plătite de către angajator toate contribuţiile. Practic, proiectul repară o rotiţă defectă de pe piaţa muncii. În prezent, pentru a obţine dovada vechimii în muncă, salariaţii fie trebuie să facă drumuri la inspectoratele teritoriale de muncă – ceea ce înseamnă stat la cozi, numere de înregistrare, timp pierdut şi drumuri inutile -, fie apelează la foştii angajatori.

Proiectul elimină toate aceste probleme, oferindu-le acces online, în doar câteva click-uri. Sper doar ca Executivul, în sarcina căruia pică implementarea sistemului pentru accesul online, să nu tărăgăneze procedura şi să dea dovadă de respect faţă de cetăţeni. Mai ales că există fonduri europene prin PNRR pentru a realiza acest proiect”, a declarat Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor.

La ce date vor avea acces angajaţii în REVISAL

Pe de o parte, în Registrul de evidenţă a salariaţilor vor fi incluse, de acum înainte, şi informaţii despre nivelul şi specialitatea studiilor absolvite, pentru a veni în sprijinul celor care ocupă funcţii pentru care sunt obligatorii anumite calificări.

Pe de altă parte, Revisal va fi accesibil online pentru salariaţi şi foşti salariaţi, în privinţa datelor care îi privesc. Informaţiile din Registrul vor putea fi vizualizate, descărcate şi tipărite, fiind totodată posibilă generarea online şi descărcarea unui extras din Registru.

De asemenea, vechimea în muncă şi/sau în specialitate va putea fi dovedită şi cu extrasul generat online, document cu putere juridică.

”Odată promulgată legea de către preşedintele Klaus Iohannis, Guvernul va trebui să adopte o hotărâre de guvern, în termen de 60 de zile, prin care să stabilească procedura de acces online în Revisal, modalitatea de generare şi descărcare a extrasului, precum şi condiţiile în care prin extras se va putea dovedi vechimea în muncă şi/sau în specialitate”, mai precizează USR.

Sursa: observatornews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui

Publicat

în

Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui

Primul caz de variola maimuței a fost anunțat de către Grecia, în cursul zilei de sâmbătă, la un turist român, de 29 de ani, care a călătorit în vacanță din Marea Britanie în Kefalonia, împreună cu iubita lui. În urma testelor, rezultatul acestora a arătat că acesta are varicelă, nu variola maimuței, arată un comunicat al Ministerului Sănătății de la Atena.

Inițial, pacientul a fost prezentat drept un turist britanic. Televiziunea SKAI a anunțat însă că este vorba despre un român în vârstă de 29 de ani, care a călătorit din Marea Britanie.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Într-o examinare de laborator a unei probe din cazul suspect al bărbatului care este tratat la Spitalul Attikon, nu a fost detectat niciun virus de variola maimuței, în timp ce proba a fost pozitivă la două teste repetate pentru virusul varicelei.”, a anunțat Ministerul elen al Greciei, care precizează că erupțiile cutanate care au apărut pe corpul pacientului sunt din cauza varicelei.

Atât românul, cât și iubita lui, care e suspectă asimptomatică, sunt tratați în camere cu presiune negativă la spitalul din Atena.

Cei doi au fost aduși sâmbătă seara târziu din Kefalonia, în camere barice, izolați, cu un avion, și internați la Attikon.

Potrivit Ministerului Sănătății din Grecia, examinările testelor românului au fost efectuate la Laboratorul de Referință (Laboratorul de Microbiologie, Școala de Medicină AUTh) pentru Variolă și la Laboratorul de Microbiologie al Spitalului Attikon.

„Virusul varicela, deși conține variola sintetică, este diferit de virusurile care provoacă variola sau variola maimuței. Există o legătură între simptome și apariția leziunilor cutanate cauzate de varicelă și variolă, sau variola maimuței.”, mai precizează autoritățile elene.

„Variola a fost eradicată din rândul populației umane din 1980, în timp ce varicela este o boală comună care provoacă aproximativ 4 milioane de infecții la copii. Există un vaccin disponibil pentru varicelă și provoacă o boală mai ușoară decât variola.”, mai spune sursa citată.

Sursa: libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vești proaste pentru românii cu credite. Indicele ROBOR va continua să crească până la finalul anului

Publicat

în

Vești proaste pentru românii cu credite. Indicele ROBOR va continua să crească până la finalul anului

Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Națională, a declarat faptul că dobânzile la credite vor continua să crească. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, o să continue să crească până la sfârșitul anului.

„Sigur că vor crește, pentru că dacă ne uităm numai la când a început războiul, din 24 februarie și până vineri, când avem ultima rată calculată, nu a fost zi de la Dumnezeu în care ROBOR să nu crească. Zi de zi, fără nicio excepție. Va crește în continuare tot așa”, a spus Vasilescu, la Antena 3, întrebat ce se va întâmpla cu dobânzile la credite, până la finalul acestui an.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Vasilescu consideră că soluția mutării de la ROBOR la indicele IRCC nu e una perfectă.

„Trebuie să te gândești foarte bine când faci un asemenea gest dacă îl faci numai pentru că poți să îl faci sau îl faci pentru că ești strâns cu ușa. Riscurile sunt foarte mari – în primul rând, dacă ne uităm pe tabelul de vineri al creșterii ROBOR-ului vom vedea că de la ratele peste noapte care sunt de 3,84, mergem în continuare la rata pe 3 luni cu creștere la 5,71 și la rata pe 12 luni cu 6,11 – asta arată că dobânzile sunt în creștere. Și în România, și în China, spune Vasilescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare