A început procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19: În ce condiții se va administra

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Marți dimineață a fost demarat procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19, când au avut loc primele trei colectări de plasmă de la donatori vindecați de coronavirus, în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină București, informează Ministerul Sănătății în cadrul unui comunicat de presă.

Plasma urmează să fie testată și, ulterior, după calificarea biologică, va fi pusă la dispoziția spitalelor, mai informează sursa citată.

ELIT

Plasma de la donatori vindecați de COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienţilor critici infectaţi confirmaţi cu COVID-19, cu vârsta de cel puţin 18 ani, care îndeplinesc următoarele condiții: se află într-o secţie de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru tratamentul pacienţilor COVID-19 şi avizat de Comisia de ATI, prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare, în ciuda tratamentului administrat, sunt ventilaţi mecanic de mai puţin de 10 zile sau în pragul intubaţiei şi ventilaţiei mecanice.

Ministerul Sănătății a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.

Documentul stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia și utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

În prezent, sunt trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienţilor cu coronavirus donate Ministerului Sănătăţii, în Bucureşti, Timişoara şi Iaşi.

Ministerul Sănătății a mai precizat că pacienții vindecați vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale UE, sau pot contacta centrele de trasfuzie sanguine în vederea donării de plasmă.

sursa: jurnalul.antena3.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419