Cultură Educație
A început călătoria postului
Postul Mare sau Păresimile (de la cuvântul latinesc quadragessima = patruzeci) este postul dinaintea Paştilor. E aşezat în cinstea Sfintelor Patimi şi ne aminteşte de postul de patruzeci de zile al Mântuitorului, înainte de a ieşi în lume pentru propovăduirea Evangheliei: „Şi după ce a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi, la urmă a flămânzit” (Mt. 4, 2). În Canonul cel Mare citim: „Postind Domnul patruzeci de zile, în pustie, mai pe urmă a flămânzit, arătând firea cea omenească. Suflete, nu te lenevi! De va năvăli asupra ta vrăjmaşul, cu rugăciunea şi cu postul alungă-l departe de la picioarele tale”.
Imitând postul lui Hristos, creştinul taie, de fapt, pe cel ce este izvorul păcatului, pe vrăjmaşul diavol. Mulţi eroi ai Vechiului Testament au obţinut biruinţe prin asceza postului. Prin post, Iosif „a scăpat de desfrânare”. Prin post, Moise s-a făcut „văzător de Dumnezeu”. Prin post, Iosua a ridicat poporul deasupra păcatului, ducându-l în Canaan şi „sfinţind seminţiile”. De aceea şi Mântuitorul ne învaţă cum să postim (Mt. 6, 16-18) şi ne încredinţează că prin rugăciune şi post putem birui pe demonii vicleni (Mc. 9, 29).
Postul Mare ţine şapte săptămâni, începând cu Duminica lăsatului sec de brânză şi încheindu-se în noaptea Sfintei Învieri. Este cel mai vechi, mai lung şi mai de seamă dintre posturile bisericeşti. Este o cale spre restaurarea vechii demnităţi a lui Adam. În această perioadă, se dezleagă la vin şi untdelemn numai sâmbătă şi duminică (pentru că în aceste zile se face Liturghie deplină), iar la peşte, numai de Buna Vestire şi de Florii (pentru că sunt praznice mari). Suntem datori să-l respectăm cu sfinţenie, fiindcă astfel Îl urmăm pe Hristos, Care – după expresia Sfântului Simeon al Tesalonicului – „a postit pentru păcatele noastre”.
Pentru a fi eficace, remediul postului trebuie aplicat ambelor componente ale naturii umane. Deci, se cuvine să postim cu trupul, dar şi cu sufletul. Astfel, înainte de performanţa ascezei trupeşti, duhul se exercită, mintea se eliberează, inima se umple de nădejdi. Imnograful sfânt ne asigură că, prin postire, „toată legătura nedreptăţii se rupe; se rup şi încurcăturile tocmelilor celor silnice şi se desface tot înscrisul nedemn”. Acestea sunt blocajele pe care le creează păcatul în adâncul sufletului omenesc.
Postul de răutate sau de păcat dă adevărata dimensiune spirituală a postului, întregeşte postul trupesc şi-l înnobilează. O cântare a Utreniei, din Săptămâna a treia a Sfântului Post, răsună astfel: „Posteşte, suflete, de la rău şi răutate, stăpâneşte-ţi mânia şi tot păcatul, căci un asemenea post vrea Iisus, Iubitorul de oameni”. Iar Sfântul Teodor Studitul ne îndeamnă: „Post adevărat să postim Domnului – precum prin înfrânare de la mâncări, aşa şi de la limbă, mânie, minciună şi prin înstrăinarea de orice altă patimă; ca să vedem Paştele curaţi!”.
Printr-o astfel de postire integrală, în care omul este angajat trup şi suflet, la care adăugăm rugăciunea şi milostenia, se realizează pocăinţa adevărată (=metanoia). Practic, postul de păcat cauterizează păcatul din om şi îi creează un nou mod de existenţă, un bioritm teandric. Iată de ce Sfântul Vasile cel Mare afirmă: „Adevăratul post este despărţirea de răutate”. Creştinul care îl respectă „divorţează” de păcat şi „se logodeşte” cu virtutea. De aceea, prin imnograful Triodului, Biserica ne spune tuturor: „Sosit-a acum vremea pocăinţei, intrat-a călătoria postului, să-l începem toţi cu dragoste!”.
† IRINEU
Arhiepiscop al Alba Iuliei

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Sportacum 14 ore
CS Ocna Mureș – Sticla Arieșul Turda 3-7 (2-3), la ultima reprezentație!!! O nouă dezamăgire, a 4-a înfrângere la rând!!!
-
Sportacum 14 ore
FOTO: Unirea Alba Iulia – Sănătatea Cluj 3-3 (1-1) | După retrogradarea în Liga a 4-a, ne revedem în Liga a 3-a…
-
Sportacum 14 ore
Minaur Baia Mare – Metalurgistul Cugir 3-2 (0-1), în returul barajului de promovare | Nici măcar remiză de consolare pentru „roș-albaștri”
-
Actualitateacum 18 ore
ALERTĂ METEO: COD PORTOCALIU de ploi torențiale și grindină, în județul Alba. Zonele vizate
-
Ştirea zileiacum 13 ore
FOTO VIDEO| Cum se băteau monedele de aur sau argint pe vremea romanilor, în vechiul oraș Apulum. Tânăr: „Valora în jur de cinci beri”
-
Sportacum 15 ore
FOTO: CSU Alba Iulia, campioana Ligii a 4-a Alba, după 10-0 cu Viitorul Vama Seacă!
-
Sportacum 16 ore
FOTO: Alexandra Cristea (CS Unirea-LPS Alba Iulia), vicecampioană națională la marș, juniori 2
-
Sportacum 14 ore
Andreea Bogdan (CSȘ Blaj/AC “Mica Romă” Blaj) – vicecampioană națională, George Cozma (Atletich Aiud) – bronz la juniori 2
-
Actualitateacum 19 ore
Alba, în topul județelor cu cele mai puține imobile vândute în aprilie: Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor tranzacționate mai mic decât în 2021
-
Actualitateacum 20 de ore
Vouchere de vacanță 2022: Cine poate beneficia și până când pot fi acordate salariaților
-
Actualitateacum 18 ore
LIVE VIDEO| Festivalul Plutăritului la Ciugud, prima ediție: Una dintre cele mai vechi îndeletniciri a populației din Bazinul Râului Mureș
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 28 – 29 mai 2022